Review Moonspell - 1755

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Moonspell

Album: 1755

Genre: Dark Metal

Label: Napalm Records

Onze Portugese vrienden van Moonspell brachten in november het album 1755 uit.  U vraagt zich af, wat is er zo speciaal aan 1755, buiten het feit dat dit het jaar is dat Casanove wordt gearresteerd? Het is ook het jaar van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen in de geschiedenis van Portugal. Dit verklaart ook de openingstrack van het album Em Nome Do Medo, in de naam van de Angst. De sfeer is onmiddellijk gezet, mede door de meeslepende, onheilspellende violen en de dreigende stem van zanger Fernando Ribeiro. Opmerkzame luisteraars zullen uiteraard doorhebben dat dit een bewerking is van een nummer dat al op Alpha Noir stond.

1755 schakelt een versnellingetje hoger met bijbehorend koortje en duidelijk Braziliaanse invloeden. Door het concept heeft Ribeiro ervoor gekozen om alle teksten in zijn moedertaal te zingen en dat geeft het album nog net die extra kick, het past dan uiteraard ook bij het hele verhaal. Om maar te zeggen dat dit een totaal ander album dan zijn voorganger Extinct is geworden. Het is vocaal totaal anders, aggressiever en rouwer. Muzikaal is het dan weer  bombastischer, o.a. met gebruik van koren en vergeten instrumenten (de klavecimbel om er maar één te noemen) dan hetgeen we de vorige jaren van hen gewoon zijn. En ondanks het feit dat je misschien geen Portugees kent, toch zijn de nummers zo opgebouwd dat er steeds een vorm van herkenning is.

Het album is een gewaagde zet van Moonspell en hoewel 1755 eerst bedoeld was als EP, deed de band er goed aan er een full album van te maken. Moonspell bewijst dat zij niet bang zijn om risico’s te nemen en daardoor is dit album  een verborgen pareltje geworden.  Een prachtig, sterk aan elkaar hangend conceptalbum. Mensen die meer houden van op zichzelf staande albums van Moonspell  (zoals bv. Night Eternal) gaan hier misschien minder hun gading in vinden, al moeten zij het album toch een kans geven. Tracks als Em Nome Do Medo, Desastre, Ruinas en Todos os Santos zijn dit zeker waard!

Tracklist:

  1. Em Nome Do Medo
  2. 1755
  3. In Tremor Dei
  4. Desastre
  5. Abanão
  6. Evento
  7. 1 De Novembro
  8. Ruínas
  9. Todos Os Santos
  10. Lanterna Dos Afogados

Meer info over Moonspell:

moonspell 1755 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!