Review In Motion - Thriving Force

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: In Motion

Album: Thriving Force

Genre: Melodic Death/Thrash Metal

Label: Freya Records

"In Motion heeft de muzikale vlag geplant in death/thrash metal en is van daaruit onmiddellijk op zoek gegaan naar de grenzen van het genre en de mate waarin die grenzen als het ware uitgerekt kunnen worden. Verwacht u dus maar aan de nodige klassieke metal- en progelementen. Een combinatie die voor een fantastische sound zorgt."

U zal als muziekliefhebber dat gevoel ook wel herkennen. Ondanks de malaise in de muziekindustrie vanwege de almaar dalende verkoop lijkt het alsof we vandaag de dag meer releases rond onze oren krijgen gesmeten dan ooit tevoren. Wij hier bij GigView proberen voor u het kaf van het koren te scheiden (geen dank, dat is heel graag gedaan) maar het gebeurt helaas dat sommige plaatjes op de werktafel van onze redactie blijven liggen en in de vergetelheid dreigen te geraken. Wanneer we dan in de rustigere periode qua releases (de zomer dus) die tafel wat aan het opruimen zijn, springt er ons wel eens zo’n schijfje in het oog en bij beluistering blijkt dat dan warempel een pareltje te zijn. Een haast vergeten pareltje.

Thriving Force van In Motion blijkt zo’n pareltje te zijn. Hoe kan het zijn dat we zoiets (bijna) gemist hebben. U heeft of had nog nooit van In Motion gehoord? Niet erg, wij ook niet. De bijgeleverde bio leverde ons echter de volgende informatie op:

In Motion is ontsproten uit de verbeelding van Tom “Tee” Tas. Die gitarist kennen we onder meer van Thorium, Quantum Fantay en 23 Acez en vroeger van Ostrogoth.  Tom is dat type muzikant dat voortdurend aan het schrijven en creëren is en zich niet graag laat vastpinnen en/of beperken tot één genre. Met een schare aan gastvocalisten en -muzikanten nam hij al deze creaties ook op. Op een gegeven moment had hij zoveel materiaal klaar liggen voor release dat het zelfs genoeg was voor 2 albums. Met zijn platenfirma kwam hij overeen om die 2 albums ook in een korte tijdspanne uit te brengen maar te kiezen voor 2 aparte projecten. Het toch overwegend meer progressieve materiaal werd uitgebracht onder de naam Entering Polaris (de review van Godseed vindt u hier op onze website terug). Voor het meer op death en thrash metal georiënteerde materiaal werd er dus gekozen voor In Motion.

Het is inderdaad zo dat In Motion de muzikale vlag geplant heeft in death/thrash metal maar van daaruit onmiddellijk op zoek is gegaan naar de grenzen van het genre en de mate waarin die grenzen als het ware uitgerekt kunnen worden. Verwacht u dus maar aan de nodige klassieke metal- en progelementen. Een combinatie die voor een fantastische sound zorgt.

Het begint al meteen op de opener Inception, een muzikale track, met daarin spetterend gitaarwerk dat een beukende riff combineert met een meesterlijke prog-solo. Het gaat ook zo verder op Thrive, door de vocale bijdragen van David Davidson (Revocation) en Björn Strid (Soilwork) klinkt dit brokje loodzwaar. Om in de refreinen dan weer over te gaan tot harmonieuze samengang. Naar het einde toe worden we getrakteerd op een sublieme gitaarsolo die op naam van Joris “The Vandal” Van Daele (Michael Angelo Batio) geschreven staat.

In de sound van In Motion slaagt Tas erin om loodzware riffs en een enorme brutaliteit te combineren met progstructuren en typische elementen uit de klassieke heavy metal. Luister maar naar I Bleed Worlds met de zang van Pierre “Shawter” Maille (Dagoba). The Dyeing of Spheres part I & II is, zoals de titels het al doen vermoeden, een muzikaal tweeluik waar in het eerste deel Pierre “Shawter” Maille (Dagoba) de boel bij elkaar grunt en Matthieu Romarin (Uneven Structure) het tweede deel van cleane vocals voorziet terwijl de lagen gitaar zich opstapelen, weer uiteen worden gehaald en vervolgens vakkundig door elkaar gehaspeld.

Maar het echte magnus opus van Thriving Force is toch wel Always In Motion, een stevige lap muziek van niet minder dan achttien en een halve minuut lang die wel samengesteld lijkt uit 5 of 6 afzonderlijke nummers en werkelijk voor geen seconde verveelt. De zang wordt hier verzorgd door Sindre Nedland (In Vain, Funeral) en opnieuw Björn Strid. Op het einde is er plaats voor een instrument dat we misschien wel te weinig zien opduiken in metal, nl. de saxofoon. De uitmuntende solo wordt verzorgd door Gregg Rossetti (Suspyre). En diezelfde Gregg Rossetti mag zijn saxkunsten nog eens tonen op de instrumentale afsluiter Solar.

Ik weet niet hoe het met u zit maar ik hou wel van die plaatjes die mij overvallen en dan laat ik mij bijzonder gewillig meevoeren op de muzikale reis de artiest voor ons heeft uitgestippeld. Thriving Force is wel een geweldig tripje moet ik zeggen. En daar hebben we dus geen verboden substanties voor nodig, enkel een stel degelijke speakers.

Tracklist:

  1. Inception
  2. Thrive
  3. I Bleed Worlds
  4. The Dyeing Of Spheres, Pt. 1
  5. The Dyeing Of Spheres, Pt. 2
  6. Utopia
  7. Lunar
  8. Always In Motion
  9. Solar

Meer info over In Motion

in motion thriving force album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!