Review New Years Day - Unbreakable

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: New Years Day

Album: Unbreakable

Genre: Dark Rock

Label: Century Media Records

Genres, het is een bizar gegeven. New Years Day wordt omschreven als Dark Rock. Persoonlijk had ik er me toch iets anders bij voorgesteld. New Years Day is eigenlijk gewoon pop in een flinterdun metaljasje. Ideaal voor tienermeisjes die Pink of Gwen Stefani (het grote voorbeeld van zangeres Ash Costello) te zacht of Halestorm te hard vinden. Unbreakable is ondertussen al hun vierde release.

De eerste song Come For Me begint met hakkende nu-metalriffs en een ravesynth op de achtergrond. Vervolgens valt de zang in. De stem past in het rijtje van Halestorm en dergelijke. Het is een vrij catchy song, en het wordt dan ook al vrij snel duidelijk dat dit niks voor de meerwaardezoeker zal zijn. MissUnderstood. Ja, volgens mij is dit een poging om gevat te zijn. De song zelf begint met een verhalende zang, waarna Ash Costello boos wordt. Pink zou trots zijn. De muziek stoelt vooral op groovende nu-metalriffs. Er zit een bepaalde dynamiek in het nummer. Doodzonde echter van de puber-popprinseslyrics. Skeleton bestaat uit ongeveer hetzelfde recept als  MissUnderstood. Het heeft een nogal hoog Tokyo Hotel-gehalte en het is dan vooral de zang die dit gevoel teweeg brengt. Verwacht dus ook hier geen lyrics met enige sociale bevlogenheid, uiteengereten lijken, echt lijden of over zijn gehoornde gehoefdheid. Het blijft pure pop in een 'metal' jasje.

Unbreakable is een song die verboden zou moeten worden. Het is een venijnig gemeen nummer. De strijkers zorgen ervoor dat het gebruikelijke recept een wat opener geluid krijgt. Na een paar keer luisteren zal zelfs de meest true-e blackmetalliefhebber mee neuriën. Een nachtmerrie! Shut up is een ietwat rustiger nummer gebaseerd op een hip-hopbeat. Als het nummer begint krijg je het gevoel dat je naar iets van Destiny’s Child of TLC aan het luisteren bent, maar gelukkig duurt dit niet al te lang. Het nummer is tevens een single, maar het is raden naar het waarom. Ondanks de extreem poppy ingrediënten is deze song wat minder catchy dan andere nummers op dit album. Een verkeerde keuze of toch gewoon echt rebels zijn? Done With You, de titel verraad al waar het nummer over gaat. Het is zo een beetje een doorslagje van de voorgaande nummers, het déja-vu gevoel bekruipt je hier. Catchy dat is het wel, dat kan je niet ontkennen. Poltergeist grossiert in de pathos, waardoor je het gevoel krijgt naar een nummer van het Eurovisie Songfestival te luisteren. Johnny Logan zou er in zijn commentaar alvast op wijzen dat dit nummer “a lift” heeft. Aan u de keuze of dit een goede zaak is.

Bij Break My Body krijg je het gevoel dat je dit nummer toch al ergens gehoord hebt, maar je zou niet weten waar. De geschiedenis leert ons wel dat dit soort nummers er bij het grote publiek in gaan als zoete koek. Sorry Not Sorry is een beetje een blauwdruk van het volledige album. Alles is heel goed uitgekiend. Het is een echt product. Veel kan je, als je eerlijk bent, er niet op aanmerken. De zangeres vertegenwoordigd met haar 'struggles' waarschijnlijk miljoenen tienermeisjes en uit commercieel oogpunt zal dit ook wel een sterkte zijn. Na negen nummers heb je het echter wel gehad. My Monsters gaat over persoonlijke demonen en bestaat uit hetzelfde recept als alle andere nummers. Dit is er echt teveel aan. Nocturnal brengt geen soelaas. Hier wordt weer diezelfde trukendoos open getrokken. Het is trouwens dik ok als een album niet teveel nummers heeft en het niet al te lang duurt. Zeker als men dan toch maar de one-trick pony gaat uithangen. Op I Survived is de tienerdochter weer boos en wordt de handleiding tot ‘hoe schrijf ik een New Years Day nummer’ tot op de letter gevolgd. Maar dit hebben we dan toch mooi overleefd.

Is dit een slecht album? Zeker niet! Het zal vast en zeker heel wat zieltjes lokken die erna misschien kunnen doorstromen naar iets zwaarder. De kwaliteit is zeker hoog genoeg om zich staande te houden tussen andere releases. Een echte metalhead zou ik toch aanraden om hier met een wijde boog omheen te stappen. Aan al de rest: tast toe!

Tracklist:

 1. Come For Me
 2. MissUnderstood
 3. Skeletons
 4. Unbreakable
 5. Shut Up
 6. Done With You
 7. Poltergeist
 8. Break My Body
 9. Sorry Not Sorry
 10. My Monsters
 11. Nocturnal
 12. I Survived

Meer info over New Years Day:

new years day unbreakable album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!