Review Noctulux - From The Shadows

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Noctulux

Album: From The Shadows

Genre: Female Fronted Rock

Label: Eigen Beheer

Nederland is blijkbaar een broedplaats voor female fronted metalbands. Denk maar aan Within Temptation, Delain, Epica,.... Aan dit talrijk lijstje kunnen we nu een nieuwe naam toevoegen namelijk Noctulux.

Deze vijf koppige band uit Gelderland werd in 2015 opgericht door zangeres Mirjam Van Der Wel. Met een handvol nummers in de hand ging ze op zoek naar bandleden die ze al snel vond in gitarist Maarten Langree en bassist Ben Bruschke. In 2016 vervoegde toetsenist Dennis Tappij Gielen nog de rangen en werd Noctulux (wat nachtlicht betekent) opgericht en werd er volop gewerkt aan het perfectioneren van Mirjam's nummers. Toen in 2017 drummer Michiel Nijs erbij kwam, werd het licht op groen gezet voor de opname van een album From The Shadows. 11 nummers lang, 61 minuten die best te omschrijven zijn als melodische rock met een paar uitstapjes naar doom en pop.

Break Me Down ​is een zeer prettige song die je heel gemakkelijk bij blijft en is nogal melancholisch van aard. Wat ook kan gezegd worden van Goodbye, ​het tweede nummer op dit album. De atmosferische keyboard- en baspartijen zorgen voor een swingend gevoel. De zachte stem van Mirjam komt volledig tot zijn uiting in Broken Record ​maar eens er harder en hoge tonen moeten gezongen worden, valt meteen ook op waar de zwakte van deze frontvrouw zit. Fear spreekt voorgaande dan volledig tegen kan ze perfect de hoge tonen aan. Een hoogtepunt is Close my Eyes​, waar alles perfect samenkomt qua tekst, muziek en melancholische sfeer. Het gitaarspel van Maarten is net zoals in Fear een perfecte toegevoegde waarde waardoor deze song toch wel boven de rest uitsteekt. Dit herhaalt hij ook in Where Darkness Is Light , waarbij de sfeer die in het vorig nummer hangt perfect wordt doorgetrokken. 

Na een sober en donker begin wordt het tempo opgedreven en de zangpartijen gecombineerd met de muziek die je even doet denken aan Evanescence of Within Temptation's zachtere nummers. Dit album wisselt snellere nummers af met de tragere, bij momenten zelf ballades zoals Raindrops. De laatste tracks op From The Shadows zorgen nog voor een paar verrassingen. Stevige dubbele basdrum en veel ritme wisselingen. Infected ​is daar een prachtig voorbeeld van. Maar bij afsluiter Shadows ​wordt echt letterlijk alles uit de kast gehaald. Een prachtige baslijn die wordt bijgestaan door gitaren, keyboards  en vocalen die allemaal binnen de veiligheidszone blijven. 

Een intieme sfeer creëeren, daar slaagt Noctulux heel goed in. De nummers voelen goed aan en blijven nogal vlug in je hoofd zitten. Het tempo wordt vlug afgewisseld zodat er niet snel verveling optreedt. Enkel jammer dat de vocalen van Mirjam er bij de steverige zangpartijen of de hoge noten er soms een beetje naast zit. Alhoewel Noctulux op deze release toch wel trots mag zijn, is er voor het volgend album toch nog wat werk aan de winkel i.v.m. productie en zang. Je kan je niet van de indruk ontdoen dat er zo vlug mogelijk een album gemaakt moest worden en daardoor bepaalde facetten aan zich voorbij hebben laten gaan.

Tracklist: 

 1. Break Me Down
 2. Goodbye
 3. Broken Record
 4. Fear
 5. Something More
 6. Close My Eyes
 7. Wheree Darkness Is Light
 8. Raindrops
 9. Leaves In The Wind
 10. Infected
 11. Shadows

Meer info over Noctulux:

noctulux from the shadows album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!