Review Obituary - Obituary

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Obituary

Album: Obituary

Genre: Death Metal

Label: Relapse Records

Levende legendes, Pioniers. Er zijn niet genoeg superlatieven om Obituary te omschrijven. Sinds 1985 weet deze Amerikaanse band zijn stempel te drukken op het deathmetal gebeuren. Liefhebbers van het genre zouden parels als Slowly we Rot, Cause of Dead en The End Complete gewoon in hun platenkast moeten hebben staan. Dat de band nog niet dood en begraven is, bewezen ze recent nog op Graspop Metal Meeting. Ook op 'Battle of the Bays' in Trix - vorig jaar november - bewees Obituary met een headliner positie nog steeds te staan als een huis. De band brengt op 17 maart een gloednieuwe schijf op de markt: Obituary, via Relapse Records. Hieruit blijkt vooral dat Obituary anno 2017 hun positie als 'pionier van het deathmetalgenre' niet zomaar zullen of willen weggeven. Integendeel.

Al vanaf die eerste song Brave voelen we een adrenalinestoot ontstaan, koude rillingen lopen over onze rug, waaruit blijkt dat ingenomen stellingen kloppen als een bus. Sentence Day zet nog meer in de verf dat Obituary anno 2017 nog steeds deathmetal brengen van eenzaam hoog niveau. Daarbij gebruikmakende van gedoodverfde hoogstaande riffs die door je hart klieven als botte bijlen. Drumsalvo's als kanonskogels, en screams die de haren op je armen doen recht komen.

De luisteraar bij de strot grijpen en als een wervelstorm over de hoofden heen razen, tot geen spaander geheel blijft. Het is het concept waardoor een band als Obituary is uitgegroeid tot de legendarische band binnen het genre. Echter levert de band geen routineklus af, maar verleggen nog altijd grenzen binnen hun eigen kunnen. Donker en grauw, zo voelen de vocale en instrumentale inbreng bij elk song aan. Lesson in Vengeance, End it Now, Kneel Before me, It Lives, demonen uit de hel worden opgeroepen en dat is een grote verdienste van de nog steeds meesterlijke instrumentale aankleding.

Echter zijn het de sublieme vocalen die ons de ultieme doodsteek bezorgen. Naast meesterlijk riffs, doet de stem van John Darty je dieper wegzakken naar de diepste putten van de hel. Uiteraard voelen die riffs en knallende drumsalvo's aan als vlammen uit diezelfde hel, die je voeten likken. Maar het is dus telkens die duivelse stem van John die ervoor zorgt dat je die demonen strak in de ogen kijkt en in het angstzweet je op de lippen staat. Luister maar naar verschroeiende songs als Betrayed, Turned to Stone en Straight to Hell. Zonder enig medelijden hakt Obituary op je ziel in, tot je uiteindelijk compleet buiten adem murw bent geslagen.

We kunnen dan ook besluiten: ze deden dit al in 1989, ze doen het nog steeds. Het soort deathmetal brengen waardoor de poorten van de voornoemde Hel open gaan staan en je als luisteraar wordt meegevoerd naar de meest donkere kant daarvan. Anno 2017 klinkt Obituary nog altijd meedogenloos, hard, ruw en doet je hart bloeden van pure angst. Het album Obituary is een nieuwe bladzijde in een carrière van een band die bewijst dat de jaren op hen geen vat hebben, meer nog ze blijven zichzelf na al die tijd nog steeds heruitvinden. Pure klasse! Dat is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Brave
  2. Sentence Day
  3. Lesson in Vengeance
  4. End it Now
  5. Kneel Before me
  6. It Lives
  7. Betrayed
  8. Turned to Stone
  9. Straight to Hell
  10. Ten Thousand Ways to die

Meer informatie over Obituary:

obituary obituary album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!