Review Oceans - The Sun and The Cold

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Oceans

Album: The Sun and The Cold

Genre: Post/Death metal

Label: Nuclear Blast

"Stilte voor de storm"

De normale gang van zaken voor de meeste muziekbands verloopt meestal op dezelfde manier. Je start een band en na een aantal jaren en zeer veel optreden en misschien één of meerdere albumreleases (meestal dan nog in eigen beheer), valt er voor een deel van die bands een contract met een platenfirma uit de bus. Niet zo voor Het Duitse/Oostenrijkse Oceans (niet The Ocean die eveneens uit Berlijn afkomstig zijn). Nog voor er ook maar één noot werd gezongen, laat staan opgetreden, hadden ze al getekend bij Nuclear Blast. Misschien speelde het een rol dat verschillende leden nog deel hebben uitgemaakt van de (wolfmetal?) band Varg. Maar op zich is dit toch wel een opmerkelijk gebeuren.

Komt daar nog bij dat Oceans moeilijk in een hokje te plaatsten is. Bij Nuclear Blast houden ze het bij post/death metal maar persoonlijk houden Timo Rotten (vocals/gitaar), Patrick Zarske (gitaar), Thomas Winkelmann (bas) en Oosterijker JF Grill (drums) het liever op moderne deathmetal gemixt met 90’s nü metal en een snuifje prog metal. De groepsnaam is ook niet zomaar gekozen. Iedere track op hun nieuw album, The Sun and The Cold, bevat veel elementen van de oceaan. Soms rustig, dan weer woelig. Kalm bovenwater maar onder water groeit een zware storm die iedere minuut kan losbarsten.

Titeltrack The Sun and The Cold is zo een perfect voorbeeld van die verschillende stromingen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de verschillende stijlen om terug te keren met catchy melodieën. We Are The Storm is weer zo een buitenbeentje. Een nummer dat de vorige track volledig tegen de haren strijkt en zeer toegankelijk is. Dark doet zijn naam alle eer aan en is weer van een ander kaliber. Zwaar, donker en toch wel het zwaarste nummer op dit album. Bovendien zijn de vocalen van gastzanger K. van het Duitse black/death metal band Arroganz. Met Paralyzed kunnen we even op adem komen al is dat maar van korte duur. Naarmate het nummer vordert vervalt het in vettige drum en gitaarpartijen. Linkin Park gecombineerd met deathmetal is de beste manier om Take The Crown te beschrijven. Legions Arise kunnen we officieel benoemen als de ballade van dit album, de paar screams en gitaarriffs niet inbegrepen. Dat Oceans echt wel met alles experimenteert bewijst Polaris. Een mooi pianodeuntje loopt doorheen het nummer. Hope sluit dit album af zoals het gestart is, een mengelmoes van stijlen met meezingbare melodieën.

The Sun and The Cold van Oceans zal een paar luisterbeurten nodig hebben om je te kunnen bekoren maar eenmaal fan is dit een band om te koesteren en op te volgen. Als een groot label als Nuclear Blast u een contract aanbiedt voor je iets gepresteerd hebt dan wil dat toch wel iets zeggen denk ik.

Tracklist:

 1. The Sun and The Cold
 2. We Are The Storm​
 3. Dark
 4. Paralyzed
 5. Take The Crown
 6. Shadows
 7. Legions Arise
 8. Polaris
 9. Truth Served Force Fed
 10. Water Rising
 11. Hope

Meer info over Oceans:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!