Review Oceans - We are Not Okay

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Oceans

Album: We Are not Okay

Genre: Metal

Label: Nuclear blast

"Een pandemietussendoortje van Oceans."

De Duits/Oostenrijkse post-deathmetalband Oceans (met als thuisbasis Berlijn) heeft van de pandemie gebruik gemaakt om tussendoor even een EP uit te brengen. Met als overkoepelend thema depressie en psychisch lijden. In samenwerking met een Duitse verenging die zich inzet voor mensen met onderliggende aandoeningen, The Ocean In Your Mind.

Na twee EP’s in eigen beheer uitgebracht te hebben, volgde de eerste langspeler, The Sun And The Cold. Nu een jaar later er opnieuw een EP, We Are Not Okay. Een aardig pandemietussendoortje van Oceans met een thema die in deze barre tijden zeer actueel is. Vier nummers telt We Are Not Okay, goed voor een speeltijd van een goede 16 minuten. Drie van de vier composities gaan over voorgenoemde onderwerpen en één nummer, het afsluitende Shark Tooth, heeft een optimistischer inzicht, met de bedoeling om zich opnieuw uit de afgrond te kunnen klimmen en het licht aan het einde van, de tunnel te zien.

Een wanhopige vrouwenstem zet de toon in, opener en tevens titeltrack, We Are Not Okay, waarna de hel losbarst. De screams van frontman Timo Rott en barst in alle hevigheid los. Afgewisseld met cleane zang en een herkenbaar refrein dat op een brutale manier uit elkaar getrokken wordt. Andy Dörner (Caliban) maakt het geheel alleen maar donkerder en grijpt je nog meer bij de keel. Everyone I Know Is Broken heeft een rustige start waarna het tempo de hoogte ingaat en wat weg heeft van Deftones (in het verleden heeft Oceans een nummer van deze band gecoverd).

Wie is die man in de spiegel vragen ze zich af in Voices, Een track over stemmen in uw hoofd en schizofrenie. Ook in dit nummer worden de vocalen versterkt door een gastzangeres. Lena Scissorhands van de Moldavische metalcoreband Infected Rain. Zoals eerder vermeld is afsluiter Shark Tooth van een ander kaliber. Toch is dit een positief nummer aan de hand van de tekst, muzikaal blijft Oceans zijn stijl aanhouden. Wat begint als een vrolijk deuntje met bijhorende zanglijnen, wordt krachtig verscheurd door de gastbijdrage van Christoph Wieczorek van de post-hardcoreband Annisokay.

Post metal gecombineerd met wat death, afgewisseld met  zuivere metalfragmenten, is best te pruimen. Oceans heeft, met een negatief klinkende EP, de donkere periode die ons allemaal heeft getroffen, om te zetten in een prachtig album.

Tracklist: 

  1. We Are Not Okay
  2. Everyone I Love Is Broken
  3. Voices
  4. Shark Tooth

Meer info over Oceans:

Beluister op Spotify!

 oceans we are not okay album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!