Review Opeth - In Cauda Venenum (Swedish & English version)

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Opeth

Album: In Cauda Venenum

Genre: Progressive Metal

Label: Nuclear Blast

Opeth kwam vorig jaar niet met één album maar met twee. Eentje in de moedertaal van de band, het Zweeds, en eentje in het Engels. Muzikaal zijn het bijna exact dezelfde albums, enkel is het op tekstvlak wel ietsje anders, wat uiteraard logisch is. Mijn persoonlijkie voorkeur gaat naar de Zweedse versie, omdat het duidelijk is dat het album voor deze taal werd geschreven. Zanger Mikael Akerfeldt deed dit ook omdat hij zich in het Engels niet zeker genoeg voelde. De Engelse versie voelt daardoor soms op tekstvlak iets te krampachtig. Het moest dan ook op alle momenten goed klinken/rijmen/zin hebben. 

Het album begint met een mooie intstrumental. Je voelt meteen aan dat dit niet meer de Opeth van vroeger is. Toen maakte de band nog deathmetal met progressieve kantjes. Nu gaan ze meer de progrock tour op, en dat doen ze zeker niet slecht. Er wordt in het eerste nummer al bijna 'Stranger Things'-achtige toetsen gebruikt, met spelende kinderen op de achtergrond. Meteen daarna gaan de sluizen open met 'Dignity/Svekets Prins'. Om meteen al het verschil te maken, betekent de titel in het Nederlands 'de prins van bedrog', iets anders als 'waardigheid'. Na wat harder instrumentaal werk, gaat het nummer over naar een zachte akoestische instrumental en laat zanger Mikael Akerfeldt zich van zijn meest kwetsbare kant horen. Om dan meteen over te gaan naar weer wat harder gitaarwerk en gezang. Vroeger zou je hier zijn beste deathgrowls gehoord hebben, maar deze zijn op het album nergens te bespeuren. 

Heart in Hand / Hjärtat Vet Vad Handen Gör, de derde track, is ook meteen het beste van het album. Het ligt meer in de lijn van 'Sorceress' van het vorige album, maar heeft toch meer dimensies. Er mag wat geheadbanged worden, maar ondertussen moet je ook echt nadenken over wat je hoort, het gaat dieper dan je denkt. Een echte smeltkroes van genres vind je dan weer terug in Next of Kin/ De Närmast Sörjande. Je bent naar een uitstekend prognummer aan het luisteren, dat ineens een akoestisch nummer wordt, met bijna engelengezang op de achtergrond, om dan weer over te gaan naar echte hardrock. 

Ook voor ballands is er op deze plaat plaats, zoals in Lovelorn Crime/ Minnets Yta. Een prachtig gezongen nummer dat pas naar het einde toe de harde gitaren niet schuwt. De vroegere Opeth fan vindt dan weer meer zijn gading in Charlatan, het hardste nummer van de plaat. Ook hier gaat de band iets verder en maakt gretig gebruik van de toetsen van Joakim Svalberg. Er komen zelfs vreemde electronische geluidjes aan te pas, die je eerder op een techno-plaat zou verwachten. Ook in Universal Truth/ Ingen Sanning är Allas kan je genieten van de beste stemmingswisselingen van de band. Het kan van hard naar zacht gaan binnen de tien seconden. Iets dat van Opeth toch één van de meest opwindendste bands maakt van deze moment. Er wordt zelfs een beetje naar de folk en jazz geleund, met een vleugje klassiek, zoals in The Garroter/Banemannen.  Ook Continumm/ Konitnuerlig Drift leunt op de stemmings- en genrewisselingen. Jammer genoeg vond ik dit het minste nummer van de plaat. Hier werd het allemaal iets te veel.

Er wordt wel in schoonheid afgesloten. All Things Will Pass/ Allting Tar Slut op. Je leerde Opeth tijdens het album op een totaal andere manier kennen en dit gooien ze tijdens dit nummer volledig ten grabbel. Hard-zacht, metal-rock-alle andere genres, ... alles kan en alles mag tijdens dit nummer. Het lijkt soms dat je, om het in gametermen te vertalen, alle levels moest afgaan om ten volle van de endgame-content te genieten. Het is wel een fantastische reis. Het is niet de gemakkelijkste, enkele luisterbeurten zijn wel nodig om het album volledig te begrijpen of te appreciëren. Ik had het de eerste keer moeilijk, maar ik vond het absoluut één van de beste albums van 2019. Aanrader, voor nieuwe maar ook voor de oude Opeth fans. 

Tracklist (Engels/ Zweeds):

  1. Garden of Earthly Delights / Livets Trädgård
  2. Dignity / Svekets Prins
  3. Heart in Hand / Hjärtat Vet Vad Handen Gör
  4. Next of Kin / De Närmast Sörjande
  5. Lovelorn Crime / Minnets Yta
  6. Charlatan
  7. Universal Truth / Ingen Sanning Är Allas
  8. The Garroter / Banemannen
  9. Continuum / Kontinuerlig Drift
  10. All Things Will Pass / Allting Tar Slut

Meer info over Opeth:

opeth in cauda venenum album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!