Review Outshine - 1313

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Outshine

Album: 1313

Genre: Gothic Metal

Label: Gain Music/Sony

Kent u die beroemde uitstpraak van Bob Marley: "You never know how strong you are until being strong is your only option"?

Die vind je tegenwoordig in allerlei vertalingen en vele soorten tegeltjes en kadertjes in hippe lifestyle winkels en magazines. Maar evenvaak komen mensen in situaties terecht waarin deze wijsheid volledig van toepassing wordt. Dat geldt zeker voor de Zweedse muzikant Jimmy Nordberg, de bezieler van Outshine. Een aantal jaar geleden leek het Nordberg en zijn kompanen bijzonder voor de wind te gaan. Ze hadden een viertal albums uitgebracht en kregen in 2013 de geweldige kans om op tournee te gaann met Paradise Lost. Tot op 13 februari 2013 (meteen duidelijk waar de inspiratie voor dit nieuwe album vandaan komt) het noodlot toeslaat. De tourbus van Outshine wordt leeggeroofd. Instrumenten, persoonlijke spullen, geld en de zo goed als afgewerkte opnames voor een nieuwe plaat, alles waren ze kwijt. En dat was nog maar het begin van de (financiële) lijdensweg voor Nordberg. We gaan er hier niet al te ver over uitweiden maar de man speelde al zijn centen, instrumenten en zelfs zijn huis kwijt. De meesten zouden in zo'n situatie bij de pakken gaan neerzitten en het kopje laten hangen. Niet Nordberg echter. De situatie keerde zich en hij kon zich uit het diepe dal weer naar boven werken. En hij putte er de inspiratie uit voor een nieuw Outshine album, hetwelke wij hier vandaag aan u mogen voorstellen.

Dat 1313 niet bepaald een vrolijk huppeldepup pop album geworden is zal niemand verbazen. Dat Jimmy de miserie heeft kunnen omzetten in muzikale pracht eigenlijk ook niet. Muzikaal en vocaal haalt de band de inspiratie dan weer bij o.a. Type O'Negative en Paradise Lost. Hier en daar horen wij ook een vleugje Depeche Mode voorbijkomen. Nordbergs stemgeluid ligt soms zelfs akelig dicht tegen dat van Negative opperhoofd Peter Steele.

De uitgestalde, rauwe emoties gaan door merg en been en vanaf opener Liar worden we al bij ons nekvel gegrepen en pas na de laatste tonen van My Suicide weer losgelaten. Negatieve gedachten overheersen hier echter niet, er straalt ondanks alles toch meer een soort van hoopgevend gevoel uit. Nooit opgeven en niet bij de pakken blijven zitten. Dat onthouden we er uit.

Het geluid van Outshine ligt misschien net iets te dicht bij dat van hun grote voorbeelden om hen echt origineel te kunnen noemen maar voor de liefhebbers van deze donkere, doomy sferen is dit absoluut aan te raden kost.

Tracklist:

  1. Liar
  2. She Will Love Me When I'm Dead
  3. We Are Broken
  4. They Were Too Young
  5. My Agony
  6. Already Dead
  7. They Know Who You Are
  8. My Suicide

Meer info over Outshine:

outshine 1313 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!