Review Overkill - Live In Overhausen

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Overkill

Album: Live In Overhausen

Genre: Thrash Metal

Label: Nuclear Blast

Wie heeft er zin om een stevig potje te thrashen? Alright! En bij wie zitten we daarvoor aan een beter adres dan bij de veteranen van Overkill? Al bijna 40 jaar doen deze Amerikanen waar ze goed in zijn, namelijk hun eigen ding doen en stevige thrash metal maken. En van rustig aan doen willen de heren blijkbaar al helemaal niet weten. Vorig jaar nog verscheen The Grinding Wheel, hun achttiende (!!!) studio album. En nu laten ze een live release op ons los, beschikbaar op allerhande audioformaten maar ook op dvd en blu-ray.

Op 16 april 2016 streek de band neer in Oberhausen, Duitsland, dat voor de gelegenheid werd herdoopt tot Overhausen om een optreden te geven in de Turbinenhalle. Tijdens dit optreden werden niet één maar wel liefst twee belangrijke Overkill albums integraal gebracht. Het ging meerbepaald om de klassieker Horrorscope, uit 1991, en het debuut uit 1985, Feel The Fire. Respectievelijk 25 en 31 verjaardagskaarsjes voor deze platen dus. De commentaar van zanger Bobby "Blitz" Ellsworth over waarom ze bijvoorbeeld voor Feel The Fire kozen luidt: "Er is iets charmants aan jonge mannen die niet weten wat ze doen. We hadden geen plan, maar er was iets bekoorlijks aan die chaos en het toonde de weg voor wat later kwam."

Voor de +/- 1500 aanwezige fans moet het een ongelooflijke beleving geweest zijn. Zij kregen een band te horen en te zien die in topvorm verkeert. Fun fact, de twee enige nog originele leden van Overkill en dus ook de enige twee die op de studioversies van Horrorscope en Feel The Fire hebben gespeeld zijn bassist D.D. Verni en Bobby Ellsworth. Ellworth's vocalen klinken zoals altijd raspy en thrashy en de gitaren klinken strak en hevig. Drummer Eddy Garcia houdt met zijn zware mokerslagen de boel vakkundig bij elkaar. Ellsworth bekt trouwens een aardig mondje Duits en vertelt de fans over hoe hun eerste internationale optredens in Duitsland plaats vonden en ze zelfs op een plaatsje niet heel erg ver van Overhausen in 1986 tijdens de Metal Hammer Roadshow de opnamen maakten voor hun allereerste VHS (video kiddozzz, de voorloper van dvd en joetjoep) release.

Het Horrorscope album werd als eerste gespeeld, hier klinken de songs enorm strak met een uitgesproken punky randje en de thrash metal feel typerend aan de eerste nineties jaren. De songs uit Feel The Fire klinken dan inderdaad weer een beetje losser en onstuimiger en zitten hoorbaar nog onder de jeugdpuisten. Toch moeten de songs onderling niet voor mekaar onderdoen, ze geven elk op zich een beeld weer van de staat van de band die ze toen opnam. Anno 2016 worden ze nog steeds fel en vol overgave gespeeld. Sommige van de songs werden uiteraard nog maar bitter weinig live gespeeld. Om te eindigen kozen Bobby en de zijnen toch voor een traditie met de Subhumans cover 'Fuck You', luidkeels meegebruld door die 1500 zotte Duitsers in Overhausen.

Voor wie (nog) niet vertrouwd zou zijn met het (oudere) werk van Overkill is dit een uitstekende manier om kennis te maken met twee scharnierplaten uit hun carriere. Ik verwittig u wel, de kans dat u op slag een fan voor het leven wordt is bijzonder reëel. Voor wie al fan voor het leven zou zijn, maak maar plaats in uw Overkill schrijn voor nog een topalbum erbij!

Tracklist:

 1. Coma
 2. Infectious
 3. Blood Money
 4. Thanx For Nothin'
 5. Bare Bones
 6. Horrorscope
 7. New Machine
 8. Frankenstein
 9. Live Young Die Free
 10. Nice Day For A Funeral
 11. Soultitude
 12. Raise The Dead
 13. Rotten To The Core
 14. There's No Tomorrow
 15. Second Son
 16. Hammerhead
 17. Feel The Fire
 18. Blood And Iron
 19. Kill At Command
 20. Overkill
 21. Fuck You!

Meer info over Overkill:

overkill live in oberhausen album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!