Review Pallbearer - Forgotten Days

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Pallbearer

Album: Forgotten Days

Genre: Doom Metal

Label: Nuclear Blast

"Amerikaanse doom metal met cleane vocalen, in de voetsporen van Black Sabbath."

Met deze groep uit Arkansas krijg je een behoorlijke portie doom metal voorgeschoteld. Ze hebben de mosterd gehaald bij Black Sabbath en dat is onmiddellijk duidelijk bij de eerste tonen van de titelsong.

Na een noisy intro komen die karakteristieke pompende gitaarpartijen op de proppen. Zoals het betaamt in het genre klinkt deze muziek deprimerend, de heren schrijven dan ook over de moeilijke momenten in hun leven als therapie. De cleane en melancholische zang van Brett Campbell is uitstekend, maar blijft bij momenten een beetje laag in de mix. In tegenstelling tot de heavy gitaarriffs klinken de gitaarsolo’s vaak heel melodieus, hetgeen de muziek een progressief karakter meegeeft. In een song als Riverbed worden ook de nodige atmosferische rustpunten ingebouwd, waardoor het geheel zeer behapbaar blijft. Uiteraard is de muziek zeer gitaar-georiënteerd, alhoewel sporadisch ook synthesizers worden gebruikt. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld Silver Wings, een epic van 12 minuten. Hier worden alle registers opengetrokken in het obligate lage tempo maar met mooie sfeerwisselingen, subtiele toetsen en uitstekende vocale prestaties. Het tempo gaat bij momenten iets omhoog zoals in The Quicksand Of Existing, maar over het algemeen baden de nummers in een zee van loodzware melodieën, netjes gedragen door de ritmesectie.

Opvallend is opnieuw het artwork van Michael Lierly, de broer van de drummer. Met zijn unieke stijl weet hij bij elk album van Pallbearer de juiste sfeer op te roepen. Deze Amerikanen proberen al een tijdje in de voetsporen van Candlemass, My Dying Bride en Paradise Lost te treden. Met ‘Forgotten Days’ komen ze aardig in de buurt.

Tracklist:

  1. Forgotten Days
  2. Riverbed
  3. Stasis
  4. Silver Wings
  5. The Quicksand Of Existing
  6. Vengeance & Ruination
  7. Rite Of Passage
  8. Caledonia

Meer info over Pallbearer:

 pallbearer forgotten days album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!