Review Patroness - Pyre (EP)

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Patroness

Album: Pyre

Genre: Post Metal

Label: Eigen Beheer

Antwerpen leeft! En zeker de muzikale ondergrond is blijkbaar voedzame bodem, want jaarlijks vinden meer en meer bands hun weg door deze vruchtbare Antwerpse muziekaarde en steken ze hun kopje boven de grond uit. Uit de kiem die gelegd werd in de band Chief Roberts, groeit nu het vleesetende plantje Patroness. Dat een doorstart geen slechte zaak hoeft te zijn, bewijst Off The Cross op het hoogste niveau (doorstart van This Kid) en we wensen Patroness hetzelfde parcours toe!

Dat deze vijfkoppige band geen beginners zijn, is snel duidelijk! Met bandleden die hun strepen reeds verdienden bij bands zoals Onrust, Fields of Troy en uiteraard Chief Robert, is het niet verrassend dat het muzikaal wel snor zit bij deze band. Patroness is misschien niet de meest extreme band binnen het zware post-metalgenre, maar dat is net wat ons zo aanspreekt in deze band. Er zit veel gevoel in de zanglijnen en ook live komt dit er sterk uit. Ik zag hen aan het werk tijdens de AMF showcase en zij verdienden daar mijns inziens veel beter.

Maar terug naar de EP: Pyre! Dominae is een sterke binnenkomer waarin zanger Guy zijn veelzijdigheid etaleert. Met screams, maar ook met een heel pakkende cleane zanglijn. De drumpartijen zijn opzwepend en de melodieën onheilspellend. Net wanneer je een sprankeltje licht op het einde van de tunnel meent te ontwarren, word je ondergedompeld in gitzwarte gitaarmelodieën! A Thousand Times begint clean  en is erg groovend en meeslepend. Wederom waren we onder de indruk van de vocalen, om je dan tegen het einde genadeloos bij de keel te grijpen en versuft en verbluft achter te laten. Titeltrack Pyre tapt uit een heel ander vaatje: sneller, snediger, gewelddadiger! Eerst word je rustig in slaap gewiegd, maar wanneer je bijna in dromenland bent, blijkt het - voor je het goed en wel beseft - je ergste nachtmerrie te zijn!  Je voelt haast de vlammen om je heen door de venijnige gitaarpartijen en de onheilspellende vocalen! Ook Lost Eyes is wederom anders dan de rest en toch past het perfect in het plaatje. De gitaarlijn en baslijn zijn haast bezwerend te noemen, maar alvorens je helemaal in een trance komt, schudt het sterke einde je genadeloos wakker! Sterk werk!

Pyre is een heel gevarieerde EP geworden, waarin Patroness hun veelzijdigheid op voortreffelijke wijze etaleert. Liefhebbers van verschillende genres gaan ongetwijfeld gecharmeerd zijn door dit viertal!

Tracklist:

  1. Dominae
  2. A Thousend Times
  3. Pyre
  4. Lost Eyes

Meer info over Patroness:

ptaroness pyre album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!