Review Pauwel De Meyer - WITCHES

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Pauwel De Meyer

Album: WITCHES

Genre: singer-songwriter

Label: Starman Records

Even voorstellen. Pauwel De Meyer is een jonge singer-songwriter uit Sint-Niklaas die sinds medio 2007 aan de weg timmert. De jonge artiest stond ondertussen in het voorprogramma van gerenommeerde artiesten als The Veils, Scott Mattew, Grant Hart. Bovendien deed hij een korte internationale tournee met Devendra Banhard en stond vorig jaar in september op Villa Pace te Sint-Niklaas, waar hij de aanhoorders onderdompelde in een bad van melancholie. Breekbare vocalen, melancholie en puurheid. Het is bovendien de rode draad doorheen zijn muziek. Via Starman Records bracht Pauwel De Meyer op 27 maart een gloednieuwe EP op de markt. Witches blijft lekker aan de ribben kleven, en doet terecht deugd aan hart en ziel. Onze bevindingen:

Met There is No Wrong in Setting Down wordt de toon van deze EP reeds gezet. Een song die je naar de keel grijpt, waarbij tranen opwellen. Pauwel zijn stem klinkt breekbaar als porselein. Bovendien is er die bedwelmende ondertoon, boordevol weemoedigheid. Die ons uiteindelijk compleet tot 'zen' lijkt te brengen. Want inderdaad, Pauwel De Meyer verstaat de kunst om met zijn heel bijzondere stem je als het ware te hypnotiseren. Titeltrack Witches is daar het bewijs van. Geen geluidsmuren worden afgebroken, harten geraakt echter zeker en vast. Ook op deze EP is melancholie het sleutelwoord, de rode draad doorheen het geheel.

Heartbreaker is een titel die je letterlijk kan nemen. Pauwel breekt hiermee inderdaad je hart en wederom voelen we die tranen over onze wangen rollen. Binnen die vier songs bezorgt Pauwel De Meyer je een ferme krop in de keel. Ooit wel voorgedaan, maar de magie die we voelen gekluisterd aan de stem van Pauwel. Die voelen we niet altijd. Binnen het typische wereldje van singer-songwriter is Pauwel tot op heden nog steeds een onontgonnen parel, die de aandacht van het ruim publiek zeker en vast verdiend. Zijn songs raken telkens die gevoelige snaar. Wat ook nog eens blijkt bij de afsluiter Molly. De enige kanttekening die we eventueel zouden kunnen plaatsen is de kort duurtijd van elk van de songs. Met een duurtijd van circa twee minuten, voelen we ons wel degelijk wegdrijven naar andere oorden. Echter is het voorbij vooraleer de ultieme climax is bereikt.

Pauwel zegt daar zelf over: "Witches is een schetsboekje, bevindingen over de stad en de dingen die we daar uitsteken. Een terugkijk op jeugd en verval. De nummers zijn kort en simpel, de teksten zijn koortsdromen, een ijl verlangen. Witches is een verzameling van vier nieuwe nummers die tekstueel vast staken in mijn hoofd en een uitweg moesten vinden. Nu kan ik met een gerust gemoed aan een nieuwe plaat beginnen werken."  Als dit schetsboekje een soort spiegel is van wat nog moet volgen? Dan ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. De complete rust en kalmte die we over ons voelden neerdalen doorheen die kort maar krachtige songs, deden ons naar adem happen. Zoals we dat niet elke dag meemaken.

De EP Witches is integraal te beluisteren via bandcamp: https://pauweldemeyer.bandcamp.com/album/witches. Geniet met volle teugen, wij deden dat ook.

Tracklist:

  1. There is No Wrong in Setting Down
  2. Witches
  3. Heartbreaker
  4. Molly

Meer info over Pauwel De Meyer:

pauwel de meyer witches album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!