Review Ross The Boss - Born Of Fire

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Ross The Boss

Album: Born Of Fire

Genre: Hardrock

Label: AFM Records

"Baas boven baas"

Je kunt  Ross “The Boss” Frieman niet vernoemen zonder automatisch aan Manowar denken. De klassiekers die deze band geschreven heeft zijn niet op één hand te tellen. Battle Hymns, wie heeft er ooit nog niet hail, hail, hail and kill uit volle borst meegeroepen. Allemaal te danken aan de heer Frieman. Maar dat is allemaal verleden tijd, sinds enige tijd toert hij de wereld rond met een project onder zijn eigen naam, Ross The Boss. Een band waarbij de nummers volledig door Ross worden aangebracht en dan verder door de band worden uitgewerkt. Die band wordt buiten Ross ook nog bevolkt door Marc Lopes als zanger, Mike LePond op bas en de drums worden bediend door Steve Bolognese.

Born Of Fire is de titel van het nieuwe (ondertussen al het vierde van Ross The Boss) album, Na New Metal Leader uit 2008, Hailstorm (2010) en By Blood Sworn uit 2018 verschijnt nu dus Born Of Fire. En hoewel de albumhoes veel doet denken aan Manowar, houd de vergelijking daar op. Geen teksten over wapens of moorden. Wat je niet zo direct aan de titels van de tracks zou zeggen. Fight The Fight, I Am The Sword, Godkiller, Demon Holiday zijn nu niet bepaald het liefste paar woorden dat je kunt bedenken.

Glory To The Slain trapt dit nieuwe album af, direct met je neus op de feiten, agressief en geeft direct de toon aan voor de rest van het album. Mike Lopes zijn stem doet vooral denken aan de goede oude metal zoals we kennen van Overkill en Metal Church. Iets wat we ook doorheen het volledige album horen. Misschien komt dit ook omdat de stem van de in 2005 overleden Mike Wayne (Metal Church, Reverend). Fight The Fight, Denied By The Cross, Maiden Of shadows en I Am the Sword gaan op dit zelfde tempo en élan door. Vlotjes passeren deze tracks de revue. Bij Shotgun Evolution merken we enige verandering. De aanzet is rustiger om daarna toch nog even aan te leunen bij de vorige nummers maar naar het einde durven ze zelf een progressief toetje aan toe te voegen.

Titeltrack Born Of Fire is het keerpunt van dit album. Een totaal ander nummer dan de zes voorgaande tracks, het ritme is er een beetje uit. Af en toe wordt er nog eens leven in geblazen maar, hoewel dit wel een beetje van een oorwurm is, komt het niet zo vlot binnen als de rest. Waarmee de toon is gezet voor de rest van dit album. Waar het eerste deel er vlot inging, lijkt het tweede deel van de plaat een beetje inspiratieloos. The Blackest Heart zouden we als een ballade kunnen beschrijven (in vergelijking met eerste deel van het album). Demon Holiday doorbreekt nog wel even dit tweede minder deel maar Undying als Walking The Moon hebben met hun kalme en samples een beetje het gevoel van platenvulling. In plaats van 12 nummers zouden 9 nummers meer dan volstaan hebben op deze vierde full-length album van Ross The Boss.

Niettemin is het algemene oordeel van dit album positief, tenslotte bestaat er weinig albums waar alles perfect is van begin tot einde. Wat belangrijk is dat je hoort dat deze band in de huidige bezetting enorm gegroeid is door de jaren heen.

Tracklist: 

 1.  Glory To The Slain
 2. Fight The Fight
 3. Denied By The Cross
 4. Maiden Of Shadows
 5. I Am The Sword
 6. Shotgun Evolution
 7. Born Of Fire
 8. Godkiller
 9. The Blackest Heart
 10.  Demon Holiday
 11. Undying
 12. Walking The Moon

Meer info over Ross The Boss:

ross the boss born of fire album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!