Review Russkaja – Kosmopoliturbo

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Russkaja

Album: Kosmopoliturbo

Genre: Polka /Ska

Label: Napalm Records

Wie ooit het Festival Wacken Open Air bezocht, weet dat binnen het aanbod metal soms vreemde eenden voorkomen. Die, ook al klinken ze verre van metal, een volledige festivalweide in vuur en vlam weten te zetten. Ook met de Russen uit Oostenrijk Russkaja was dit het geval. Het bezorgde de band plots bekendheid bij een ruim publiek. Met Kosmopoliturbo brengt de band een gloednieuwe schijf uit. We horen een stukje Russische polka, tot aanstekelijke ska deuntjes die aanzetten tot dansen. Binnen een experimentele omkadering. Metal? Nee, dat is dit zeker niet. Moet dat? Ook niet, zolang muziek je raakt en aanzet tot 'feestje bouwen' zal het ons worst wezen. Hey Road, de openingsong op deze plaat, geeft de toon aan. Dit is dansmuziek waarop je onmogelijk kan stil zitten. En dat is in grote mate te danken aan de catchy refreinen, vocalen in verschillende talen, maar vooral de heel experimentele tongval, die je telkens van de ene aangename verrassing in de andere doet hervallen.

Kosmopoliturbo een dansplaat noemen is dan ook plaat en band tekort doen. Songs als Mare Mare, Cheburschka... Ze bevatten heel bevreemdende aanvoelende soundscapes, die ervoor zorgt dat je als het ware wordt gehypnotiseerd. Dat is meteen ook de rode draad doorheen deze gehele plaat geworden. Dansbare muziek naar voor brengen die je bedwelmt, maar ook doet overgaan tot het plaatsen van enkele dansmoves. Dat dit voor wervelende feestjes zorgt op menig festivalweide? Dat kunnen we zeker en vast begrijpen. Bovendien zitten de vocalen zodanig in elkaar dat je die songs gewoon meebrult, ook al begrijp je de teksten amper. Naast de dansschoenen aanbinden, zitten er ook songs tussen die de gevoelige snaar raken. Al gaat dat soms een beetje de kleffe weg op, zoals bij afsluiter Send You An Angel. Maar ook nu weer slaagt Russkaja erin je daardoor net op een gevoelige plaats te raken.

Hieruit kunnen we besluiten: wat Kosmopoliturbo van Russkaja zo bijzonder maakt is dat ze telkens opnieuw spelen met emoties. Bovendien bieden ze een allegaartje van Russische polka tot ska, of toch in die richting aan, met een heel experimentele tongval. Enerzijds zorgt dit ervoor dat we prompt die dansschoenen aansteken, en dansen, dansen, dansen tot het zweet ons op de lippen staat. Anderzijds wordt je hart geraakt, door fijne en eigenlijk ook wat 'foute' meezingers, die je prompt uit volle borst wil meebrullen. Ook al begrijp je vaak geen snars waarover de band het nu echt heeft. Deze band weet wel hoe ze een festivalweide, concertzaal of eender welke club in vuur en vlam kunnen zetten met deze aanpak. Wervelende feestjes, met een lach en een traan, zullen zeker en vast ontstaan als Russkaja zijn demonen ontbindt. Dat alleen al zorgt ervoor dat we deze schijf enkel en alleen maar kunnen aanraden enkele luisterbeurten te geven. Al krijgen we wel de indruk dat deze muziek nog het best tot zijn recht komt op één of ander podium. Binnen het aanbod van duisternis en donkere metalen, is deze schijf in elk geval een aangename verademing, die ons deugd doet aan hart en ziel. Is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Hey Road
  2. Alive
  3. Still In Love
  4. Hello Japan
  5. Volle Kraft Voraus
  6. Mare Mare
  7. Cheburaschka
  8. La Musica
  9. Chef De Cuisine
  10. Send You An Angel

Meer info over Russkaja:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!