Review Sabaton - The War To End All Wars

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Sabaton

Album: The War To End All Wars

Genre: Power Metal

Label: Nuclear Blast

03 maart 2022 zal Sabaton hun nieuwe album voorstellen in het Warheritage museum te Brussel. Maar wij hebben de kans gekregen het al een eerste keer te beluisteren en te reviewen voor jullie.

Dit album is een vervolg op de verhalen uit voorgaand album The Great War, daarom is het ook geen verrassing dat we beginnen met het nummer Sarajevo, dit nummer behandelt de aanslag op de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand, Dit nummer bewijst al direct dat Sabaton verder gaat op het genre dat hen zo definieert. Dus zijn bombastische drums en sing-along momenten jouw ding, dan ga je zeker veel plezier hebben aan dit nummer.

Het tempo zal zeker niet verminderen bij Stormstroopers, bij dit nummer trekken ze het tempo zelfs nog een beetje hoger waardoor het begin van het album al direct een goede aanslag is op je boxen. Mid-tempo is er gelukkig een rust momentje waardoor je toch even op adem kan komen om je dan volledig te storten op het tweede deel van het nummer, dat begint met een mooie gitaarsolo.

Nadat ze al ooit een nummer gewijd hadden aan de Bismarck, is het deze keer de beurt aan het Britse slagschip de HMS DREADNOUGHT, net zoals de kanonnen van het schip blaast dit nummer je bijna letterlijk uit je schoenen. En het is dan ook een passend eerbetoon aan de schrik van de zeeën tijdens de eerste wereldoorlog.

En de memorabele verhalen blijven maar komen op dit album. Nadat we het verhaal van de dreadnoughts hebben gehoord, komt daar de geschiedenis van The Unkillable Soldier, Het verhaal van Sir Adrian de Wiart leest als een filmscript, en dit nummer kan dan direct dienen als soundtrack.

Soldier Of Heaven gaat dan weer over de militairen die maar bleven klimmen voor een betere positie maar met als resultaat dat ze in de alpen te hoog gingen en ter plaatse bevroren. Dit nummer is dan weer eerder een van de ballads waar Sabaton mooi zijn stempel op drukt.

Voor het geval dat Soldier Of Heaven je toch een beetje in slaap heeft gewiegd, komt direct Hellfighters binnen als een stormram, en dan besef je weer direct dat dit album er een is om het ritme hoog te houden. Dit is een no-nonsense straightforward nummer zoals vele fans het graag hebben.

The Race To The Sea gaat dan weer over het offensief van de Duitser en de pogingen om hun flanken te omronden door de Belgen en Britten. Dit was ook de start van de vele loopgravenoorlogen die zouden volgen ter hoogte van Ieper en Passendaele. Zeker voor ons Belgen waren deze veldslagen zeer belangrijk.Het nummer is dan ook een goede samenvatting van deze evenementen. 

Wat altijd leuk is aan een album van Sabaton is het feit dat er ook minder “bekende” verhalen op het album staan. Zoals het verhaal van Milunka Savić , beter bekend als de Lady Of The Dark. Nadat zij zich voordeed als haar broer en zich onderscheidde in de oorlog, leverde dit haar de titel op van de meest gedecoreerde vrouwelijke soldaat. Net zoals Hellfighters is dit een van de stevigere nummers op dit album. En dat mag zeker voor zo een verhaal.

Bij het nummer The Valley Of Death gaan we naar het slagveld van de slag van Doiran. Deze positie was zeer belangrijk omdat verondersteld werd dat het overwinnen van deze positie het einde betekende voor het verzet van het Bulgaars leger. Dit nummer is weer meer aan ballade dan het vorige. Maar dit kan zeker geen kwaad en maakt het dan ook zeer aangenaam om te beluisteren.

Chrismas Truce behandelt dan weer het tijdelijke staakt-het-vuren en de maaltijd/voetbalwedstijd die de Britse en Duitse soldaten hadden in het niemandsland in de loopgraven. Een moment tijdens een gruwelijke oorlog waar iedereen bekeek als krijgsmakkers en er een goeie pint gedeeld kon worden. Op dit nummer horen we ook de guest vocals van Floor Jansen (zangeres bij Nightwish) en dit tilt dit nummer zeker naar een hoger niveau.

Na twee albums over de eerste wereldoorlog is het geen verassing dat het laatste nummer gaat over de vredesonderhandelingen bij Versailles. Net zoals het einde van de oorlog is dit ook een uptempo feel good nummer. Wat soms zelfs een beetje aanvoelt als een van de producties van Studio 100 door zijn melodramatisch gitaarspel en gelukzalig gezang.

Als conclusie: heeft Sabaton zichzelf heruitgevonden op The War To End All Wars? Neen, zeker niet, maar zoals we van deze band kunnen verwachten hebben ze weer een goed album afgeleverd. Nummers doordrenkt met geschiedenis en goede riffs. De fans zullen zeker niet teleurgesteld zijn als ze het album horen. En ik ben er ook heilig van overtuigd dat deze nummers live nog beter tot hun recht zullen komen. en zullen zorgen voor een mooie afsluiter voor GMM.

Tracklist: 

 1. Sarajevo
 2. Stormtroopers
 3. Dreadnought
 4. The Unkillable Soldier
 5. Soldier Of Heaven
 6. Hellfighters
 7. Race To The Sea
 8. Lady Of The Dark
 9. The Valley Of Death
 10. Christmas Truce
 11. versailles 

Sabaton is eenZweedse heavymetal, opgericht in 1999. Kenmerkend voor de band zijn de liedteksten die bijna zonder uitzondering gaan over historische oorlogen, veldslagen en personages. De band bestaat sinds 2016 uit Joakim Brodén (zanger), Pär Sundström (basgitaar), Chris Rörland (gitarist), Tommy Johansson (gitarist) en Hannes van Dahl (drummer).

Beluister op Spotify!

 sabaton the war to end all wars album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!