Review Silent Skies - Nectar

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Silent Skies

Album: Nectar

Genre: Ambient

Label: Napalm Records

"Breekbare muziek, vooral met piano en zang."

Het project Silent Skies is de samenwerking tussen Tom Englund, de charismatische zanger van Evergrey, en Vikram Shankar, componist en pianist. De twee kennen elkaar van de progressieve metalformatie Redemption, maar met Silent Skies gaat het een heel andere richting uit. Op hun uitstekend debuutalbum Satellites brachten ze een aantal heel breekbare en melancholische songs met hoofdzakelijk zang en piano. De verwachtingen voor hun opvolger waren bijzonder hoog en uiteindelijk worden die opnieuw ingelost.

Zijn er verschillen? Niet spectaculair misschien, maar er zijn in ieder geval wat meer elektronische geluiden te horen en Vikram zelf doet wat meer achtergrondzang. Daarnaast is de cello van Raphael Weinroth-Browne (Leprous) nog wat meer aanwezig, ook al blijft dit allemaal ter ondersteuning van de zoetgevooisde stem van Tom en het mooie pianowerk van Vikram. Bij momenten voel ik de sfeer van Erik Satie, maar dan uiteraard met zang. Het blijft moeilijk om hier een etiket op te plakken, maar het is een combinatie van ambient, pop en progressief.

De aangrijpende teksten klinken vaak nogal duister en zullen depressieve mensen wellicht niet onmiddellijk opbeuren. Maar de composities zijn zo mooi, dat dit geenszins afbreuk doet aan deze gelaagde muziek. Misschien zal voor een volgend album moeten gezocht worden naar wat meer variatie. Maar intussen is dit warm aanbevolen voor iedereen, die het hardere werk eventjes wenst opzij te zetten.

Tracklist:

  1. Fallen From Heart
  2. Taper
  3. Neverending
  4. Let It Hurt
  5. The One
  6. Leaving
  7. Cold
  8. Better Days
  9. Closer
  10. Nectar

Meer info over Silent Skies:

Beluister op Spotify!

silent skies nectar album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!