Review Soilwork - Övergivenheten

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Soilwork

Album: Övergivenheten

Genre: Melodic Death Metal

Label:  Nuclear Blast

"Food for old and new school headbangers"

Met onder andere At The Gates, Dark Tranquillity, Arch Enemy, In Flames en The Halo Effect is de Zweedse melodieuze deathmetal al jaren op zijn best. Natuurlijk kan je het subgenre niet benaderen zonder Soilwork te noemen, die hun eigen evolutie en vorm hebben gevolgd, zoals blijkt uit het laatste volledige album, ‘Verkligheten’ uit 2019, en de uitstekende EP uit 2020, ‘A Whisp Of The Atlantic’. Album 12 het van Helsingborg-collectief zit boordevol vertrouwen en dat merk je aan de muziek.

Het openingstitelnummer is typerend voor de recente output van de band, met direct herkenbare riffs die leiden naar een refrein waarin Björn 'Speed' Strid pronkt met zijn fijn afgestemde zang. Zelfs de ruigere songs als Electric Again en Is It In Your Darkness kunnen niet anders dan toegeven aan de smakelijke synths en cleane zang. Gezien de enorme voldoening die Speed krijgt van de AOR-aanbidding van The Night Flight Orchestra, is het niet verwonderlijk dat de scheidslijnen tussen de twee bands blijven vervagen. Ook Valleys Of Gloam krijgt die wending mee.

Op het einde krijg je tijdens On The Wings Of A Goddess / Through Flaming Sheets Of Rain  nog eens al die briljante ideeën van de plaat samengepakt in zeven en halve minuut van duellerende gitaren, Björns zwevende zang en prachtig uitgewerkte structuren. Een stijlvolle afsluiter van een plaat die de heropleving van Soilwork bevestigt en het meest ambitieuze en eclectische is uit hun carrière.

Tracklist: 

 1. Övergivenheten
 2. Nous Sommes La Guerre
 3. Electric Again
 4. Valleys Of Gloam
 5. Is It In Your Darkness
 6. Vultures
 7. Morgongåva/Stormfågel
 8. Death, I Hear You Calling
 9. This Godless Universe
 10. Dreams of Nowhere
 11. The Everlasting Flame
 12. Golgata
 13. Harvest Spine
 14. On The Wings Of A Goddess Through Flaming Sheets Of Rain

Meer info over Soilwork:

Beluister op Spotify!

soilwork övergivenheten album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!