Review Sons of Apollo - MMXX

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Sons of Apollo

Album: MMXX

Genre: Progresive metal

Label: Inside Out Music

Hoe kan men het jaar beter starten dan een nieuw album dat dan ook nog eens MMXX (2020) heet. Getekend supergroep Sons Of Apollo (SoA). Supergroep? Jazeker, als je eens naar de bezetting kijkt zie je heel wat 'oudjes' die hun sporen al hebben verdiend in tal van andere bands. Zo hebben we bijvoorbeeld drummer Mike Portnoy (Dream Theater, Adrenaline Mob, The Winery Dogs, Transatlantic, en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan), gitarist Ron 'Bumblefoot' Thal (Guns N’ Roses, Lita Ford), bassist Billy Sheehan (UFO, Mr Big, David Lee Roth), toetsenist Derek Sherinian (Dream Theater, Planet X) en vocalist Jeff Scott Soto (vooral bekend van zichzelf maar ook van de vele bands waar hij ooit deel uitmaakte, zoals Journey, Yngwie Malmsteen’ s Rising Force, Axel Rudi Pell, ...). Bovendien werd deze schijf dan ook nog eens geproduceerd door een superduo genaamd The Del Fuvio Brothers aka Portnoy en Sherinian.

Slechts enkele maanden na hun live release met het Plovdiv Orchestra zijn SoA hier terug met hun tweede full-length album. Hoewel deze band wordt omschreven als progressieve metal, verklaarde Portnoy onlangs nog in een interview dat hij de band meer wil profileren als een hardrockband genre Van Halen, Aerosmith en Rainbow. Op de eerste track van MMXX is daarvan alleszins niets te horen. Goodnight Divinity neigt met zijn 7:15 minuten al zeer naar de progressieve kant op. Ook zeer herkenbaar zijn de drumpartijen van Mike. Iets wat je wel in meer van zijn projecten hoort. Het begin doet erg veel aan Dream Theater denken tot Jeff er zijn vocalen bovenop gooit. Neem daarbij nog het keyboardwerk van Sherinian en we hebben hier toch al een nummer die goed aanslaat.

Wither To Black lijkt dan weer meer geïnspireerd op Rainbow terwijl Asphyxiation het meer naar het moderne genre gaat zoeken, zware riffs en zelfs de stem van Soto klinkt harder en rauwer. Desolate July start met kerkklokken die met een rustig keyboardmelodietje op gang komt. Een meeslepend en emotioneel nummer dat handelt over de dood van een persoon en de personen die achterblijven. King Of Delusion brengt ons, na een nogal warrige piano-intro, terug tot de orde van de dag. Namelijk stevige metalsong met een prog kantje. Wat trouwens ook kan gezegd worden van Fall To Ascend en Resurrection Day.

Afsluiter New World Today en is met zijn 15:50 minuten dan ook uiteraard het langste nummer op dit album. Compleet in de stijl van Dream Theater. Veel instrumentale stukken, tempowisselingen en zware gitaarriffs afgewisseld met zachte idyllische momenten.

MMXX is duidelijk zwaarder dan hun debuutalbum Psychotic Symphony uit 2017 maar hoewel ze op deze plaat veel beter op elkaar ingespeeld zijn, hoor je toch dat er redelijk op veilig gespeeld wordt. Maar dat wil niet zeggen dat dankzij Sons Of Apollo 2020 (of MMXX) begonnen is met een knalalbum.

Tracklist:

  1. Goodbye Divinity
  2. Wither To Black
  3. Asphyxiation
  4. Desolate July
  5. King Of Delusion
  6. Fall To ascend
  7. Ressurection Day
  8. New World Today

Meer info over Sons of Apollo

sons of apollo mmxx album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!