Review Speed Queen - King of the Road

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Speed Queen

Album: King of the Road

Genre: Speed/Heavy Metal

Label: Eigen Beheer

Je hebt bands die bijna direct na hun ontstaan een debuutplaat op de markt brengen en pas daarna een tournee toevoegen. Echter zijn er ook bands en artiesten die eerste enkele jaren op tournee gaan, om hun muziek 'live' te brengen. Om pas als dat enig succes heeft, over te gaan tot songs op een schijf te zetten. Speed Queen kan je zondermeer tot die laatste categorie rekenen. Menig podium in binnen en buitenland hebben deze heren ondertussen onveilig gemaakt. Tijd om dat eindelijk ook eens op plaat te zetten? Op 8 april kwam de EP 'King of the Road' op de markt.

In de biografie op hun Facebook pagina lezen we het volgende: Speed Queen from Belgium plays high speed, energetic, bitchin' heavy metal. Call it whatever you want: 80's revival, new wave of Belgian heavy metal or just straight up rock 'n roll...our amps go to eleven! Pure heavy metal dus, die teruggrijpt naar die wilde jaren '80. Met een vette knipoog naar acts als Iron Maiden. Razendsnel, als een wild om zich heen slaande orkaan, loeien de vijf songs over de hoofden heen, en laten geen spaander geheel van de omgeving. Live zorgde dat inderdaad voor wervelende heavy metal feestjes. Echter ook op plaat voelen we diezelfde adrenaline door onze aderen stromen. Dit merken we al bij Midnight Murder, waarbij de gitaren snijden als scherpe scheermesjes, drumsalvo's voelen als mokerslagen en de vocale inbreng van Thomas de haren op onze armen doet recht staan van puur genot. Dat daarbij voortdurend gegrepen wordt naar die gedoodverfde jaren '80 heavy metal formule? Dat stoort allerminst.

De hoes, een prachtige foto met model Esli Balatova, die als een ware diva staat te poseren voor een in het oog springende auto, doet ons eveneens prompt terugdenken aan hoezen van heavy metalbands van toen. Maar het meest opvallende is de perfecte productie. In de studio is er duidelijk werk van gemaakt, om de songs inderdaad perfect te doen klinken. Uiteraard is dat in de eerste plaats de verdienste van de band zelf. Echter kunnen we niet voorbij aan de productie in de studio, een pluim voor op de hoed van Koen Keijers (recorded and mixed) en Bob Briessinck (mastered) om mede van deze schijf een perfecte parel te maken.

Uiteraard waren we eveneens onder de indruk van de gestroomlijnde, lekker aanstekelijke riffs die Andreas Stieglitz en Tom Neeskens - gitaar - en Lander Savelkoul - bas - uit hun instrumenten toveren. Luister bijvoorbeeld maar naar de indrukwekkende solo's op King of the Roads, Fly High. Deze bezorgen je gegarandeerd koude rillingen, wederom van puur genot. Speed Queen en Stay Drunk zijn twee songs die op diezelfde elan blijven doorgaan. Die diep snijdende riffs stijgen bovendien in meerwaarde dankzij de tot de verbeelding sprekende salvo's van drummer Toon Driezen, waarbij de vocale capaciteiten van Thomas Kenis mogen gezien worden als de ultieme kers op de taart.

Want dat is bij Speed Queen toch het meest opvallende. Elk van deze muzikanten spelen op enorm hoog niveau. Echter is het de hemelse kruisbestuiving tussen elk van de elementen dat ons telkens over de streep trekt. Speed Queen vinden daarbij wellicht geen nieuwe muziekstijlen uit, ze brengen echter een gedoodverfde stijl weer tot leven met een EP waarbij de haren op onze armen recht staan van puur genot, waarbij we prompt beginnen te headbangen in de huiskamer. Bij voorkeur tijdens het spelen van een potje luchtgitaar. Nee, verwacht u niet aan iets nieuws, verwacht u aan hoogstaande speed/heavy metal die aan de ribben blijft kleven. Het soort speed en heavy metal dat je ziel altijd raakt, gebracht op een eenzaam hoog niveau.

Tracklist:

  1. Midnight Murder
  2. King of the Road
  3. Fly High
  4. Speed Queen
  5. Stay Drunk

Meer info over Speed Queen:

speed queen king of the road album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!