Review Therion - Beloved Antichrist

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Therion

Album: Beloved Antichrist

Genre: Metal

Label: Nuclear Blast

Rock opera, het lijkt hier te gaan over twee stijlen die immens ver uit elkaar liggen, en toch ligt het qua zang soms dicht bij elkaar. Groots klinkende werken maken ze alle twee. Moest Pavarotti horen dat er albums waren waarin rock werd gecombineerd met opera, hij zou zich vermoedelijk omdraaien in zijn graf. Gelukkig was Therion slim genoeg om een album van 46 nummers te maken, zo heeft de heer Pavarotti voldoende tijd om zich te bedenken.

Voor wie Therion niet kent, het is een Zweedse band die begon als deathmetalband maar nu dus hun muziek vol opera-invloeden steekt en waar de gitaar en drum de enige echte verbindingsmiddelen tussen opera en rock of metal blijkt te zijn. Opgericht in 1987 en al een indrukwekkende discografie later komen ze op de proppen met hun nieuwste werk.

En opera there will be. Vanaf het begin is het duidelijk dat mensen die graag heen en weer gebeukt worden niet bepaald voldoening gaan halen uit Beloved Antichrist. Het album komt rustig op gang en zoals we verwacht hadden met een sterke nadruk op de zang die, uiteraard, opera van een vrij hoog niveau is.

Instrumentaal kunnen we wel zeggen dat het een sterk en interessant album is. Strijkers, gitaar, bas, drum, en alles in een mooie mix. Er gebeurd niet veel waardoor we verrast zijn, of wat we niet hadden zien aankomen, maar de voorspelbaarheid is toch een gegeven dat in dit geval niet stoort.

Mannelijke en vrouwelijke zang wisselt elkaar af, iets wat zorgt voor een mooie variatie. Wat we ergens wel jammer vinden is dat het om een cd gaat, en niet om een dvd. Want aangezien een opera dikwijls ondersteund wordt door een visueel spektakel krijg je hier het gevoel iets te missen.

Met nummers als Shoot Them Down! weet Therion de rustig genietende luisteraar toch even terug wakker te schudden. Klinkend als een high energy rock ‘n’ roll nummer wordt je er ook gewoon spontaan opgewekt van. Verwacht echter niet dat ze dit een volledig nummer volhouden, want dan kom je ongelukkig aan het einde van dit nummer.

Wat we kunnen besluiten is dat het een album is dat een bepaald niveau haalt, en over het geheel op hetzelfde niveau blijft. Wat sterk is als je een album van 46 nummers in elkaar kan puzzelen. Het nadeel is meteen dat je 46 nummers hebt. Voor wanneer je veel tijd hebt en kan wegdromen bij wat je hoort is het ideaal. Want dat laat Beloved Antichrist zeker toe. Als je echter benieuwd bent naar elk nummer zonder veel geduld is het een marteling. Het album zit goed in elkaar en doet wat het beloofd. Opera rock/metal zoals het hoort en zoals je het kan verwachten.

Tracklist: 

 1. Turn From Heaven
 2. Where Will You Go
 3. Trough Dust, Through Rain
 4. Signs Are Here
 5. Never Again
 6. Bring Her Home
 7. The Solid Black Beyond
 8. The Crowning Of Splendour
 9. Morning Has Broken
 10. Garden Of Peace
 11. Our Destiny
 12. Anthem
 13. The Palaca Ball
 14. Jewels From Afar
 15. Hail Caesar!
 16. What Is Wrong
 17. Nothing But My Name
 18. The Arrival Of Apollonius
 19. Pledging Loyalty
 20. Night Reborn
 21. Dagger Of God
 22. Temple Of New Jerusalem
 23. The Lions Roar
 24. Bringing The Gospel
 25. Laudate Dominum
 26. Remaining Silent
 27. Behold Antichrist
 28. Cursed Be The Fallen
 29. Resurrection
 30. To Where I Weep
 31. Astral Sophia
 32. Thy Will Be Done!
 33. Shoot Them Down!
 34. Beneath The Starry Skies
 35. Forgive Me
 36. The Wasteland Of My Heart
 37. Burning The Palace
 38. Prelude To War
 39. Day Of Wrath
 40. Rise To War
 41. Time Has Come Final Battle
 42. My Voyage Carries On
 43. Striking Darkness
 44. Seeds Of Time
 45. To Shine Forever
 46. Theme Of Antichrist

Meer info over Therion:

therion beloved antichrist album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!