Review Thorium - Thorium

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Thorium

Album: Thorium

Genre: Heavy Metal

Label: Empire Records

Er is een nieuwe band opgestaan. En in dit geval van Belgische makelij, we zouden zelfs kunnen spreken van een superband. Met 3 ex-leden van Ostrogoth, leden van 23 Acez en als buitenbeentje een Nederlandse vocalist.

Tom Tee, Dario Frodo en Kirk 'Strip' Lawless kennen we reeds als ex-leden van Ostrogoth. Drummer Louis Van Der Linden (samen met Tom Tee) is ook aan de slag bij 23 Acez en David Marcelis is ook leadvocalist bij Black Knight en Lord Volture. Het palmares van al deze heren opnoemen zou hier nog een par pagina's in beslag nemen, maar google hun namen maar eens en je zal zien, de lijst is indrukwekkend. Hun muziek is een mix van NWOBHM, power metal, speedmetal, Bay Area thrash en natuurlijk heavy metal. Met dit titelloze album zijn ze al een tijdje aan het toeren, zowel in België (waar de optredens strikt gelimiteerd worden om geen overkill te krijgen) als in het buitenland.

Het album begint met een 90 seconden durende instrumentale song die op het einde uitdooft met het geluid van de wind. Track nr. 2 is raar maar waar Ostrogoth. Volgens de band is dit louter toeval en gaat deze song niet over hun vroegere band maar over een Germaanse stam die het dikwijls aan de stok had met de Romeinen. David zijn vocals tillen dit nummer naar een hoger niveau met zijn stem veranderingen (horen we daar een stukje Bruce Dickinson?) en screams. De eerste vier seconden van Court Of Blood beginnen met een in Latijn gezongen koor (genre Behemoth) om dan NWOBHM gewijs in te vliegen. 

Godspeed gaat verder op dit elan en raast maar door. Iron Maiden, Saxon en Judas Priest staan om de hoek te loeren (die laagste band is trouwens niet verwonderlijk als je weet dat David Marcelis ook nog gezongen heeft in Judas Rising, The Dutch Defenders Of The Faith, een Judas Priest tribute band). Icons Fall, Powder and Arms, All Manner Of Light zou ik kunnen apart beschrijven maar het zou driemaal dezelfde tekst zijn, wat hiermee niet negatief bedoeld is want deze drie songs zijn van de hand van Tom Tee en hij is begeesterd door geschiedenis, wat je duidelijk hoort aan de song teksten. Deze nummers doen mij denken aan mijn jeugd en de groepen waar ik mee opgegroeid ben (vroeger had je al die subgenres niet).

Return To The Clouds is weer zo een Tom Tee nummer en gaat over Belgische piloten die in WOII voor de RAF vlogen. Dit nummer verschilt een beetje van de rest omdat er ook rustige passages ingebouwd zijn. Komen we aan het laatste nummer van dit album, Four By Number, Four By Fate. Dit bijna 15 minuten durend nummer (dat ook een progressief kantje heeft) is een waardige afsluiter van deze plaat. Je kan deze song nog het best vergelijken met Maiden's Rime Of The Ancient Mariner en Alexander The Great. een waardige afsluiter.

Thorium brengt de NWOBHM terug tot leven. Zelfs de platenhoes straalt 80's uit. Het hoekige logo is grijs metaalkleur. Bij het beluisteren van dit album denk je na ieder nummer dat de volgende song Full Moon's Eyes zou kunnen zijn. Brengt Ostrogoth voorlopig geen nieuw werk uit dan is Thorium zeker een fantastisch alternatief. Als Metallica's James Hetfield nu nog een patch van Thorium op zijn vest naait (in navolging van Ostrogoth) dan zou ik zeggen missie geslaagd.

Tracklist: 

  1. March Of The Eastern Tribe
  2. Ostrogoth
  3. Court Of Blood
  4. Godspeed
  5. Icons Fall
  6. Powder And Arms
  7. All Manner Of Light
  8. Return To The Clouds
  9. Four By Number, Four By Fate

Meer info over Thorium

thorium album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!