Review Threshold - Legends of the Shires

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Threshold

Album: Legends of the Shires

Genre: Progressive Metal

Label: Nuclear Blast

Threshold vertoeft al bijna 30 jaar in de hoogste regionen van de Britse Progressive Metal scene. Op international vlak wordt deze band vaak in één adem vernoemd met bijvoorbeeld Dream Theater of Symphony X.  In hun muziek horen we echter ook invloeden van Pink Floyd, Yes en een gezonde portie jaren tachtig commerciële metal dat ervoor zorgt dat het geheel al bij al gemakkelijk binnen glijdt. Legends of the Shires is inmiddels al hun elfde studioalbum en is een prestigieus werkstukje geworden, verspreid over 2 cd's (of 3 lp's). Bij het woord 'Shire' denken velen waarschijnlijk spontaan aan de Lord of the Rings saga maar geen nood, deze plaat wordt niet bevolkt door Hobbits en ringen hebben wij hier al helemaal niet op bespeurd. Hier wordt meer dan waarschijnlijk het oud Engelse begrip voor 'graafschappen' bedoeld.

Kort voor de opnamen van het album begonnen diende Threshold wel afscheid te nemen van zanger Damien Wilson, na een dik decennium trouwe dienst.  In de vorm van Glynn Morgan werd echter een waardige opvolger gevonden. Morgan zal geen onbekende zijn voor de fans want hij zong al bij de band van 1994 tot 1996 en verzorgde de vocalen op Psychedelicatessen uit 1994.  Glynn heeft na al die tijd nog niets van zijn pluimen verloren en zingt nog steeds even mooi. Zijn stem klinkt helder en krachtig en heeft een zeer groot bereik. Het ideale type stem voor dit genre.

De song The Shire bestaat uit 3 delen waarvan deel 1 en 3 eigenlijk meer een pre- en interlude zijn en deel 2 een volwaardig nummer is geworden. Het lijkt het verhaal te willen vertellen van iemand die de weg in het leven zoekt en fluctueert tussen grote ambities en nuchtere beperkingen. Na de intro van The Shire (part 1) barst Small Dark Lines los, een uppercut van jewelste. Hier gaat het nog puur om de power. The Man Who Saw Through Time is progmetal eerste klas. Het nummer begint (en eindigt na bijna twaalf minuten ook weer) met een vreemde stem die de dagen van de week opsomt. Het nummer bouwt laag voor laag gestaag op en op termijn nemen de gitaren het volledig over.  In Trust the Process zet Morgan een fantastische zangprestatie neer en de overgang van strofe naar refrein zijn qua zanglijn uitmuntend. Stars and Satellites klinkt dan weer meer poppy en begint uptempo maar laat halverwege het tempo flink zakken.

Het tweede schijfje begint met The Shire (part 2): kabbelend water, rustige akoestische gitaar. Het is een fijne pianoballad die afwisselt met cleane gitaren. De rust is van korte duur want plots komt er een bruuske overgang naar Snowblind, een mooi, lang, melodisch en heavy nummer.  State of Independence klinkt als het vuist-in-de-lucht-statement die de titel suggereert, beetje glammetal ook. In Superior Machine horen we een mooie samenvloeiing van de zanglijn met het twingitaargeluid. The Shire (part 3) is een korte pianosong die de intro vormt tot het epos Lost in Translation. Het afsluitende Swallowed klinkt als Pink Floyd era Meddle tot Dark Side...

Legends of the Shires is een bombastisch werkstuk geworden waarop toch geen song te veel lijkt te staan. Misschien konden nummers als The Man Who Saw Through Time en Snowblind gerust enkele nummers korter maar Lost In Translation is dan weer voorbij vooraleer je zelfs beseft dat je al tien minuten lang weggevoerd werd. Op naar nummer twaalf, heren!

Tracklist:

 1. The Shire (part 1)
 2. Small Dark Lines
 3. The Man Who Saw Through Time
 4. Trust The Process
 5. Stars and Satellites
 6. On the Edge
 7. The Shire (part 2)
 8. Snowblind
 9. Subliminal Freeways
 10. State of Independence
 11. Superior Machine
 12. The Shire (part 3)
 13. Lost in Translation
 14. Swallowed

Meer info over Threshold:

threshold legends of the shires album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!