Review Tim's Favourite - We, The Willing

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Tim's Favourite

Album: We, The Willing

Genre: Stoner Rock

Label: Eigen Beheer

Dit uit Liedekerke afkomstig trio bestaat al sinds 1999 en traden eerst op onder de naam Heart Of Darkness. Zanger/gitarist Jan Pauwels vond dit echter te donker voor de muziek die ze brachten. Nadat hij Tim (zijn 3-jarig neefje) met een hoofdtelefoon zag rondlopen, luisterend naar zijn nonkel's muziek besloten ze hun naam te veranderen in Tim's Favourite. Hun muziek omschrijven ze als Zen Metal, maar ze zijn ook niet vies van grunge, thrash en progressieve metal (met zeker 3 songs die ruim over de 8 minuten gaan). Kan ook moeilijk anders als je weet dat hun invloeden komen van bands als Tool, Alice In Chains, Soundgarden, Kyuss, Helmet, The Beatles... om er maar een paar te noemen. Het is ondertussen al het derde album (uitgebracht in eigen beheer) van dit Vlaams Brabants gezelschap. Met Jan Pauwels (vocalen en gitaar), Gorik Van Droogenbroeck op bas en Elie De Backer op drums hebben ze nu anno 2018 We, The Willing uitgebracht.

The Capital Lie is het openingsnummer op dit album en dankzij Jan zijn rauwe stem en zijn stevige uithalen op gitaar wanen we ons direct terug in de grunge periode. The Day Free Will Was Diproven doet direct aan Tool denken. Een mysterieus begin die na 1:30 min erop losbarst en ook qua zangstijl je zo doet denken aan Maynard James Keenan. Ook de rustige momenten in deze song brengen (samen met de cleane vocalen) het geheel tot een 6:30 min durend pareltje. Daarna volgt het nummer met de langste titel op deze plaat, Darlings We Probably Should Have Killed But Didn't Have The Guts To Do So. Eigenlijk een uitloper van het vorig liedje en tevens het kortste nummer, eigenlijk een intermezzo.

Dat bij Tim's Favourite de grens tussen rock, metal, grunge en progressief zeer dun is, bewijst Galilei Was A Believer(Discussion Closed). No Means No is het meest emotionele nummer op dit album. Soundgarden loert zo mee om de hoek. Met de cleane zang, gesterkt door een prominente baslijn en technische gitaarpartijen, die soms verrassend stevig bijspringen, is dit een 8:54 min durende prachtige song. Met A Legacy gaan we terug de richting van Tool uit, zonder voorkennis zou je direct aan een nieuwe song van Keenan's band denken. Narrative gaat dan de psychedelische toer op tot op het ogenblik dat de gitaren overnemen en Jan zijn raspende stem bijspringt. Cashdance en This Lot zijn terug nummers waar alle soorten invloeden elkaar ontmoeten. The Unbearable Lightness Of The New Atheism vliegt er vanaf het begin er stevig tegenaan.

Je kan in dit album eigenlijk geen enkele song beluisteren zonder aan één of andere groep te denken. Zoals bv. in (W)hole, Soundgarden (eigenlijk niet moeilijk als je weet dat dit één van hun favoriete bands is) op en top. Het rustiger Requiem For A Dream sluit dit toch wel prachtige album af. Tevens het op één na langste nummer op de plaat.

Stilaan beginnen we te begrijpen waar Zen Metal voor staat. Men neemt wat thrash, grunge, enz.. en maakt daar een unieke song mee. Deze mengeling van verschillende invloeden zorgen ervoor dat deze plaat toch wel een groot publiek kan aanspreken.

Tracklist: 

 1. The Capital Lie
 2. Thje Day Free Will Was Disproven
 3. Darlings We Probably Should Have Killed But Didn't Have The Guts To Do So
 4. Galilei Was A Believer (Discussion Closed)
 5. No Means No
 6. A Legacy
 7. Narrative
 8. Cashdance
 9. This Lot
 10. The Unbearable Lightness Of The New Atheisme
 11. (W)hole
 12. Requiem For A dream

Meer info over Tim's Favourite

tim's favourite we the willing album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!