Review Toothgrinder - I Am

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Toothgrinder

Album: I Am

Genre: Metal

Label: Spinefarm Records

Toothgrinder is een vijfkoppige band uit New Jersey (USA) en brengt een mengeling van progressieve metal, rock en punk die je op het ene moment aan Slipknot doet denken maar evengoed kunnen aanleunen bij Foo Fighters of Linkin Park.

Dat frontman Justin Matthews de laatste twee albums met een gigantisch drankprobleem worstelde was geen geheim. Hij gaf dit in interviews dan ook vlot toe. Maar voor hun meest recente album I Am heeft hij zijn alcoholprobleem onder controle en achter zich gelaten. Blijkbaar heeft dit ook invloed op hun muziek want het agressieve is verdwenen en wordt er meer het pad gekozen die 30 Seconds To Mars en Panic At The Disco ook bewandelen.

Waarmee we niet willen incinueren dat al het ruige verdwenen is. Getuige daarvan is de eerste track op het nieuwe album, The Silence Of A Sleeping WASP. Een bombastische start om er dan ruig in te vliegen. Maar vergis je niet en al is dit eerste nummer een reminder aan vorig album, ohmymy is van een totaal ander allooi. De vergelijking met voorgenoemde groepen, en zoals er nog meer zijn (Blink 182 en Fall Out Boy) ligt er hier vingerdik op. Wat dan ook resulteert in zeer vlug aanvaardbare en meezingbare nummers.

No Tribe start met een hevige gitaarrif maar eenmaal Justin zijn vocalen erop loslaat vervalt dit nummer terug in een pretrocksong met hoog meezinggehalte. Op een paar stevige passages na kunnen we No Surrender in the House of Leaves wel klasseren tot de categorie semi ballade en shiVer  dan maar als een volledige ballade.

Gelukkig is er bij The New Punk Rock een keerpunt en wordt er terug flink op ingebeukt. Krachtige en schreeuwerige vocalen. Blijkbaar is dit nummer een keerpunt op dit album. To soft for the scene, TO MEAN FOR THE GREEN legt er ook een stevig tempo op. Nog eentje zoals we Toothgrinder herinneren van hun vorige albums. Met Can Ü Live Today en The Fire Of June wordt deze plaat toch nog met een positieve noot beëindigd. Catchy en rockend maken veel goed voor een album dat in het begin veel weg had van een popplaat.

Afsluiter is titeltrack I Am. Een nummer die de twee delen van de plaat goed samenvat. Een rockende oorwurm. I Am vat het verleden en heden van de band perfect samen.

Met producer Matt Squire (bekend van Ariana Grande en Panic At The Disco) is het misschien wel normaal dat alles iets popachtiger overkomt. Ongetwijfeld gaat dit op festivalweide zijn effect niet missen maar voor een metalhead die een meerwaarde zoekt zou ik zeggen, laat dit album aan u voorbijgaan. Als afsluiter wil ik nog een quote meegeven van Justin: “Voor alle fans die worstelen met depressie, verslaving of alcoholisme, weet dan dat we er altijd voor hen zijn”.

Tracklist: 

 1. The Silence of A Sleeping WASP
 2. ohmymy
 3. My Favorite Hurt
 4. No Tribe
 5. no Surrender in the House of Leaves
 6. shiVer
 7. The New Punk Rock
 8. to soft for the scene, TOO MEAN FOR THE GREEN
 9. Can Ü Live Today
 10. The Fire Of June
 11. I Am

Meer info over Toothgrinder:

toothgrinder i am album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!