Review Toundra - Hex

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Toundra

Album: Hex

Genre: Postrock

Label: InsideOut Music

"Uitstekende instrumentale postrock uit Spanje."

De Spaanse groep Toundra heeft intussen op de Europese podia een solide reputatie opgebouwd en brengt reeds het achtste album uit. Hun instrumentale postrock flirt bij momenten met experimentele prog. Ook al zijn er geen teksten te horen, toch lijken de heren sterk geïnspireerd door de pandemie, de klimaatverandering en de woke-tijdsgeest. Vooral het drieluik El Odio (De Haat) met bijna 22 minuten muziek drukt de melancholie, de groeiende intolerantie van de mens en de boosheid hierover op perfecte wijze uit. Misschien is die typische ‘wall of sound’ voor sommige proggers van het goede te veel, maar de atmosferische stukken en de synthesizers zorgen voor een welkome afwisseling. Het is trouwens aan te bevelen om de schitterende bijhorende video’s van de Asturische regisseur Jorge Carbajales te bekijken. Op die manier komt de boodschap van de groep nog beter over.

De muziek wordt nog steeds gekenmerkt door de ‘distorted sound’ van de gitaren, de vlekkeloze interactie van de beide gitaristen en een beukende ritmesectie. De tweede helft van het album bevat meer rustige passages om het geweld te counteren, terwijl de saxofoon in Watt zorgt voor een vleugje King Crimson. En ook nu weer zijn er zo goed als geen gitaarsolo’s maar eerder herkenbare riffs.

In tegenstelling tot de voorganger Das Cabinet Des Dr. Caligari is er nu 'slechts' 45 minuten muziek. Voor liefhebbers van het genre is dit album gesneden koek.

Tracklist:

  1. El Odio. Parte I
  2. El Odio. Parte II
  3. El Odio. Parte III
  4. Ruinas
  5. La Larga Marcha
  6. Watt
  7. FIN

Meer info over Toundra:

Beluister op Spotify!

toundra hex album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!