Review TURF - Reuve

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: TURF

Album: Reuve

Genre: Experimental/Stoner/Punk

Label: Eigen beheer

Voor onze niet West-Vlaamse Lezers, een uiteenzetting over het fenomeen TURF, een gezelschap uit Roeselaere die het begrip 'experimenteren' heel hoog in het vaandel dragen. In het West Vlaams staat 'turf' synoniem voor geconcentreerd, ingedikt. West-Vlaanderen is ook de uitvalsbasis van het trio dat onder die naam ingrediënten uit stonerrock combineert met harde rock, punk en een scheut absurdisme. Stichters zijn gitarist Wim Wallays en drummer Steven Duyck die puberden met Barkmarket, Jon Spencer Blues Explosion en Sonic Youth en in aanloop naar Turf duizend en één nacht met dertien groepen en een ongeluk diverse podia bestormden. In 2014 hernieuwden ze hun samenwerking met wekelijkse porties teringherrie in het repetitiekot. Even later kwam Rino Feys het duo versterken met zijn West-Vlaams voor gevorderden. Op zaterdag 14 januari 2017 stelden ze hun debuut 'Reuve' voor in Cultuurkapel De Schaduw waar ze midden vorige zomer de duisternis opzochten en er ondertussen hun eerste album inblikten. Bron: https://vi.be/turf?tab=details

TURF verleggen dan ook grenzen. Dat is op zich geen gemakkelijke opdracht, in een wereld waar alles al eens is voorgedaan. Het West-Vlaamse accent, maakt dit project bovendien bijzonder binnen het bijzondere. Want ja, een song als Pilln, Groate Nature, Verloorn of Lyksme  zal de wenkbrauwen doen fronsen, maar ook een glimlach op de lippen toveren. Want ondanks de toch vrij alternatieve, zelfs heel lichte dreiging tot eerder donkere weemoedigheid die we merken binnenin, blijkt TURF vooral een verhaal te vertellen over de eenvoudige dingen in het leven op een heel gezapige tot absurde manier, met een kwinkslag en dosis relativering. We verstaan geen West-Vlaams, waardoor we ook niet 100% begrijpen waarover Rino en de zijnen het hebben. Echter, liggen lach en traan enorm dicht bij elkaar over deze Reuve.

Het grote sleutelwoord is in ieder geval experimenteel. Binnen elk van de songs worden we meegetroond naar verrassende wendingen, bevreemdend aanvoelende klanken en vocalen. Julie is daar een mooi voorbeeld van. Een onsamenhangend verhaal verteld op een zodanig gezapige manier dat je direct overslag gaat. Gerugsteund door een al even vreemd aanvoelende instrumentale aankleding. Veugle bevat zelfs redelijk dreigende soundscapes die de trommelvliezen aanvallen. Geluidsmuren omver werpen is er echter niet direct bij. Eerder je als luisteraar hypnotiseren en in een trance brengen. Gebruik makende van zwevende tot knetterende klanken, die de haren op je armen zullen doen recht komen, maar je toch niet in angstzweet doen baden. Zoals eerder aangegeven, schipperen tussen dreigen en een kwinkslag van pure humor. Lekker tegen de stroom invaren, dat is wat TURF doen op deze song en eigenlijk ook de volledige plaat.

We kunnen dan ook besluiten: TURF staat vooral voor lekker tegendraadse muziek, waarop geen label kan gekleefd worden. Dat is meteen de reden waarom we over de streep worden getrokken. Dit is geen muziek die je moet beluisteren, maar op jou moet laten inwerken. Letterlijk. Eveneens een snelcursus West-Vlaams is aan te raden om de teksten echt te begrijpen. Maar vooral is dit een potje experimenteren met allerlei muziekstijlen, op een eigenzinnige en telkens opnieuw verrassende wijze. Reuve is dus vooral zo een plaat, die je niet moet beluisteren met het gehoor alleen. Vooral je hart compleet ervoor open zetten en bij voorkeur liefhebber zijn van grensverleggende experimentele muziek is de voorwaarde om dit knap stukje 'kunst' te verwerken. Want ja, het verheffen van muziek tot 'kunstvorm', is de rode draad doorheen het geheel, merken we telkens op. Elk van de songs hebben bovendien een duurtijd van circa twee tot drie minuten, op uitzondering van de twee laatste songs, waardoor de aandacht geen moment verslapt. Een bijzonder kunstwerkje dus Reuve, met een puur West-Vlaams getinte accent, is onze eindconclusie over deze heel eigenzinnige en grensverleggende schijf.

Tracklist:

  1. Pilln
  2. Groate Nateure
  3. Verloorn
  4. Zilme
  5. Lyksme
  6. Miseertje
  7. Julie
  8. Veugle

Meer info over TURF:

turf reuve album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!