Review Villagers of Ioannina City - Age of Aquarius

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Villagers of Ioannina City

Album: Age of Aquarius

Genre: Psychedelic Rock

Label: Napalm Records

"In deze tijden hebben we echt nood aan deze Age of Aquarius"

Soms doe ik deze job gewoon graag. Je krijgt nieuwe albums voorgeschoteld van bands die je nog niet kende en daar kan echte bagger tussen zitten, maar heel af en toe komt er een band langs die elke juiste noot bij je raakt. Villagers of Ioannina City is zo een band. Met hun tweede album, een conceptplaat, laten ze zien dat ze een geweldige psychedelische rock/stoner band zijn, die vast hangt aan hun eigen roots. De band komt uit Griekenland en maakt in hun muziek gebruik van traditionele Griekse instrumenten. Terwijl dit in het eerste album de grootste hook was, worden ze hier iets minder gebruikt en maken ze plaats voor clean vocals, geweldige riffs en een uitnodiging om lid te worden van een sekte die de Age of Aquarius zal inluiden. 

Het album opent met Welcome, een kleine introductie waar we uitgenodigd worden om plaats te nemen en getuige te nemen van de nieuwe Age of Aquarius. Deze wordt meteen ingeleid door het tweede nummer, Age of Aquarius, waar we instructies krijgen over hoe we dit nieuwe era kunnen begroeten. Het is een geweldig nummer dat zeer clean wordt gezongen, bijna profetisch, en een zalige riff tentoonstelt. Zoals wel meer het geval met stoner/postrock bands is het een stevig nummer, bijna 9 minuten. Maar je verveelt je geen enkele seconde terwijl de band zich duidelijk aan het amuseren is. Ook in Part V, bijna tien minuten, heb je dat gevoel. De toon gaat iets naar beneden, het is een trager nummer, want het nieuwe era is er, en we kijken nu wat er allemaal rondom rond is gebeurd. Klein minpuntje hier is dat je nu wel hoort dat de zanger geen native english speaker is, en dat het accent soms iets te hard naar boven komt. Toch kan je tijdens het nummer genieten van een heerlijke solo. Want het is nu niet slecht vertoeven. 

We vieren een soort van middernachtmis tijdens Dance of Night, het eerste nummer waar de traditionele Grieken hun hoofd draaien. Er is al een klein beetje ruimte voor de doedelzak, maar nog ingetogen. We hebben dan ook meteen het meeste toegankelijke nummer, er mag al eens gedanst worden. De doedelzak krijgt pas echt een prominente plaats tijdens Arrival, een voorbode op het beste nummer van het album, Father Sun. Hier wachten we allemaal op het ontwaken van de eerste zon van het nieuwe era, een heugelijke gebeurtenis, wat ook duidelijk voorkomt in het nummer. De doedelzak belichaamt bijna een terugval in technologie, terug naar een tijd waar alles veel simpeler was. Ook de rest van het nummer is een duidelijke ode aan de zon, zonder zweverig over te komen. 

We komen daarna terecht in het vreemdste, maar toch één van de aangenaamste nummers van de plaat, Midnight Blues. Het is bijna een puur blues nummer, zelfs met de backing vocals van soulzangeressen. Ook hier zitten we bijna 9 minten gekluisterd aan elk woord dat de zanger doorgeeft. Het mag daarna terug wat heviger, want Cosmic Soul bevecht bijna Aquarius, en het klinkt allemaal iets epischer. Slecht is dat zeker niet, maar het is, voor mij, het magerste nummer van de plaat. Zeker niet slecht, dat absoluut niet. Voor de meer stonerfans gaan we dan naadloos over naar For the Innocent, waar er nog eens echt geheadbangt mag worden. Ook hier wordt er weer met de traditie gespeeld, en dat klinkt enorm aangenaam. Afsluiter Sparkle out of Black Hole is niet meer dan dat, een instrumentale afsluiter die bijna als soundtrack van Instellar kan doorgaan. 

Het is een fantastisch album, en als je in corona-tijden een uurtje niets te doen hebt, zet dit op en verplaats je naar ergens beter, naar de Age of Aquarius.

Tracklist: 

  1. Welcome
  2. Age of Aquarius
  3. Part V
  4. Dance of Night
  5. Arrival
  6. Father Sun
  7. Millenium Blues
  8. Cosmic Soul
  9. For the Innocent
  10. Sparkle out of Black Hole

Meer info over Villagers of Ioannina City:

villagers of ioannina age of aquarius album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!