Review While she sleeps - You Are We

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: While She Sleeps

Album: You Are We

Genre: Metalcore

Label: Arising Empire

Laat ik deze recensie beginnen met een bekentenis. Ik ben nooit een vurige fan geweest van het metalcore gebeuren, op uitzondering van een paar bands kunnen ze me zelden bekoren. Eén van die uitzonderingen zijn While She Sleeps. Door de jaren heen heeft deze band platen uitgebracht die ons van onze sokken hebben geblazen, ook op menig podium wisten ze ons telkens murw te slaan. Om maar te zeggen, de verwachtingen van dit nieuwe album You Are We, waar hoog gespannen.

Metalcore met een zekere melodie in verwerkt zo zouden we de muziek van deze band nog het best kunnen omschrijven. Dit blijkt al bij de eerste song You Are We. Mokerslag na mokerslag deelt Whils She Sleeps uit op deze cd, zoals we dat ondertussen van hen al gewoon zijn. Bovendien houdt de band je telkens een spiegel voor, die er niet mooi uitziet. Het is allemaal heel confronterend, maar prompt worden we met beide voeten ruw op de grond gezet door knallende songs als Empire of Silence, Wide Awake tot Settle down Society. Wellicht is dat nog de grote reden waarom we zo houden van een band als While She Sleeps, naast de hoge dosis energieke metalcore, zit er duidelijk een grote 'punk attitude' binnen het aanbod.

Nee, er wordt ons geen enkel moment van rust gegund. Meer nog, er is niet één song die boven de ander uitsteekt. Het is het totaalpakket dat ons over de streep trekt. While She Sleeps bezitten de gave om je inderdaad op een rollercoaster te doen belanden, waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt. De ene vuurpijl is nog maar verwerkt, of daar komt een andere kanonskogel die op diezelfde manier door de strot wordt geramd, terwijl de band je telkens met de neus op de feiten blijft drukken. Dat is live zo, dat is op deze kersverse plaat eveneens het geval.

While She Sleeps blijft begane wegen verder bewandelen. You Are We is een volgend hoogtepunt van deze band. Een parel van een album dat niet enkel metalcore of metalfans zou moeten aanspreken, ook punk liefhebbers zouden zich in deze schijf moeten kunnen vinden. Bovendien zijn de bandleden ondertussen op elkaar ingespeeld, waardoor een technisch perfecte plaat wordt afgeleverd. Gelukkig ondermijnt dit niet de spontaniteit, waardoor we zonder schroom fan zijn geworden van While she sleeps. Met songs die vaak afklokken op circa vijf minuten moet je uit het goede hout gesneden zijn om de aandacht scherp te houden. Echter, ook dit is geen probleem voor While She Sleeps. Zonder enig medelijden deelt de band mokerslagen uit, die je totaal verweesd doen achterblijven. Dat was in het verleden zo, dat is nog steeds het geval. Pure klasse, zowel plaat als band.

Tracklist:

1. You Are We
2. Steal the Sun
3. Feel
4. Empire of Silence
5. Wide Awake
6. Silence Speaks (feat. Oli Sykes)
7. Settle Down Society
8. Hurricane
9. Revolt
10. Civil Isolation
11. In Another Now

while she sleeps you are we album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!