Review(0) - SkamHan

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: (0)

Album: SkamHan

Genre: Progressive Black Metal

Label: Napalm Records

 

Af en toe hoor je een band en weet je direct, deze band blijft geen geheim. (0) is zo een band. Ze hebben alles om het te maken. Een naam die opvalt, een unieke sound en een groot label die hun steunt. Deze Denen gaan het maken, daar ben ik van overtuigd.

Opener Tyndere ed Hund begint met een post-punkriff en duidelijke aanwezige bas, er wordt ook een prog-aandoende melodie ingeweven waarna het nummer in ware black metal uitbarst. Het nummer gaat over en weer in eighties post-punk, progmetal en black metal zonder ooit geforceerd te klinken. Integendeel alles klinkt heel organisch. Sjælstjæler begint met een akoestische tokkel en wederom een prominente basgitaar. Vervolgens valt de gitaar in die de sfeer oproept van een Anathema ten tijde van Judgement. Een heel sfeervol nummer met langgerekte riffs. Skarntyder is een ander verhaal. Het illustreert perfect de dynamiek van deze band. Het begint met een seventies aandoende sound, waarna het nummer losbarst in wat je black metal zou kunnen noemen. Het nummer heeft echter een dynamiek die heel ongewoon is binnen dit genre. Eén van de sterktes van dit album.

Het volgende nummer heet Rød Glorie en begint met heel sfeervolle gitaren. De bas en tremolo gitaren vallen in. Waarna het nummer in alle hevigheid uitbarst. De vocalen zijn iets dieper dan in de andere nummers, vervolgens zakt het tempo en krijgt het nummer meer de vibe van de gothic-doom-deathmetal bands uit ind jaren negentig. Sortfugl begint met een portie tremelopicking maar geeft je ook het gevoel alsof je naar één van de betere alternatieve rockbands aan het luisteren bent uit het einde van de vorige eeuw. Je kan het niet zo gek bedenken of je hoort hier een nieuwe invloed. Het blijft echter altijd heel smaakvol. Soms hoor je hier zelf af en toe een Tool om de hoek passeren. Tijd voor het titelnummer, SkamHan begint met veel delay, de opbouw gebeurt gestaag maar zeker. De gitaar melodieën zijn heel sfeervol en hebben niet de ijzigheid die je veelal bij andere bands vindt, maar wel een zekere warmte die voortdurend melancholie uitwasemt. Aflsuiter Alle Renses is een fraai stukje ambient-drone of wat moet je het noemen.

Het zwartste genre heeft er weer een tint bij dankzij deze band. Ze hebben een unieke sound weten te ontwikkelen en dat is iets heel belangrijk. Zeker als je het met de kwaliteit doet, die zij hier afleveren. Het wordt atmosferische of progressieve black metal genoemd. Moest het genre post-black metal niet bestaan zou ik hun gerust dat noemen, dankzij de post-punk invloeden. Maar zij horen in dat rijtje ook niet thuis. Ze verdienen een eigen rijtje. Knap werk.

Tracklist: 

  1. Tyndere end Hud
  2. Sjælstjæler
  3. Skarntyder
  4. Rød Glorie
  5. Sortfugl
  6. SkamHan
  7. Alle Renses

Meer info over (0):

(0) skamham album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!