Riot V - Armor Of Light

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Riot V

Album: Armor Of Light

Genre: Powermetal

Label:Nuclear Blast

Na het overlijden van oprichter en gitarist Mark Reale in 2012 besloot deze powermetalband uit New York City verder te gaan als Riot V (voorheen Riot). Deze Amerikaanse band, die het levenslicht zag in 1975, heeft door de jaren heen al heel wat bandleden  de revue zien passeeren en kende hun piek moment in de jaren '80.

Vier jaar geleden namen ze het overtuigende Unleash The Fire op en (never change a winning team) ook met dezelfde bezetting is nu Armor Of Light to stand gekomen. Nuclear Blast zag wel potentieel in deze oudgedienden en bood hun een contract aan. Eigenlijk zijn ze nog het best te vergelijken met Saxon, maar op zijn Amerikaans dan.

Openingstrack op dit album is Victory​. Dit is een klassiek Riot song en begeeft zich op de dunne lijn tussen Amerikaanse Rock en powermetal. De gitaarsolo's zijn zeer goed en dagen uit voor een wedstrijdje luchtgitaar. End Of The World en Messiah zijn twee nummers die eigenlijk niet zouden misstaan hebben op hun Thundersteel album (waarvan de titel track als bonusstrack is bijgevoegd, let wel, enkel op de albums met bonustracks).

Angel's Thunder, Devil's Reign ​zou een nummer van White Wizzard kunnen zijn. Maar eigenlijk is het omgekeerd en dankt White Wizzard hun sound aan het oorspronkelijke Riot. Heart Of A Lion is een ode aan de favorite koning onder der metalbands, namelijk King Richard van Engeland. De titel track Armor Of Light neemt je mee naar alle (power) metal clichés, hoge zangstem, up tempo gitaarwerk/solo's, dubbele basdrum... San Antonio en Ready To Shine zijn twee nummers die de sfeer een beetje verpesten en weggaan van de vertrouwde Riot V sound. Persoonlijk hoefden deze nummers niet op het album maar dat is mijn mening en wie ben ik.

Burn The daylight en Caught in the Witches Eye zijn allebei songs die terug aanknopen met het powermetal geluid die we reeds meer dan 40 jaar vertrouwd mee zijn.

Dit 55 minuten durende voortdenderende Riot V album (nummer 16 ondertussen) kan nog het best vergeleken worden met bepaalde albums van Iron Maiden, Thin Lizzy en noem ze maar op, de "oldtimers" van de heavy metal. Wat niet wil zeggen dat dit geen fijn album is. Oerdegelijk met agressieve gitaarsolo's, meezingbare refreinen en dubbele basdrum. Kortom een plaat die doet terugdenken aan de hoogdagen van Riot.

Tracklist: 

 1. Victory
 2. End Of The World
 3. Messiah
 4. Angel's Thunder, Devil's Reign
 5. Burn The Daylight
 6. Heart Of A Lion
 7. Armor Of Light
 8. Set The World Alight
 9. San Antonio
 10. Caught In The Witches Eye
 11. Ready To Shine
 12. Raining Fire

Meer info over Riot V

 

Categorie: