The Vintage Caravan - Gateways

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: The Vintage Caravan

Album: Gateways

Genre: Rock

Label: Nuclear Blast

Sinds 2006 timmeren de Ijslandse jongeheren de rockscene van de jaren ’60 en ’70 terug op eigen houtje in elkaar. Ze brachten hun eerste album in eigen beheer uit in 2009 en wisten in 2015 hun eerste album bij Nuclear Blast uit te brengen. Nu we het jaar 2018 stilaan laten uitsterven in de herfst stellen ze hun laatste nieuwe album voor. Dit kreeg de titel ‘Gateways’ met zich mee.

En als we beginnen met Set Your Sights horen we meteen de vintage sound die ze in hun naam al als hint meegeven. Een heavy blues/rock sound en vibe dreunt ons van onze stoel, en we vinden het nog niet erg ook!

Met On The Run beleven we het eerste ‘rustige’ nummer op het album. We krijgen uiteraard nog steeds wat tempo, en wat meer power qua instrumenten, maar openbarsten doet het nummer pas na een dikke vier minuten wanneer we een lekker simpele, maar goede solo te horen krijgen. We overschrijden net de zesde minuut als het nummer ten einde komt, Dankzij het dromerige en veranderende karakter van het nummer voelt het niet langdradig.

Voor aanstekelijke en lekkere riffs kunnen we bij Hidden Streams ons hartje ophalen. Een nummer dat schommelt tussen lopen en zweven. Een aangenaam nummer dat je niet doet werken om het te beluisteren, maar dat je laat genieten en een uitgelaten sfeer oproept.

Afscheid nemen doen we al met Farewell. Een nummer dat ingeleid wordt door een somber klinkende orgel om daarna opgeslokt te worden door een muur aan gitaar en bas die je trommevliezen nog eens goed onder handen nemen.

Eindigen doen we met het langste nummer van het album. Tune Out heeft met zijn 6 minuten 40 seconden een cruciale plaats op het album ingenomen. Het rustige nummer lijkt wel een deur te openen naar reeds een volgend album. Rustig, relatief clean en de zang krijgt ook een andere kleur met zich mee. Een beetje een vreemde eend op het album, maar met het dromerige en opbouwende karakter van het nummer geeft het toch een leuke meerwaarde aan het album.

En zo eindigt weer een album in schoonheid. De verwachtingen lagen redelijk hoog voor het nieuwe album van deze jonge band, en ze hebben onze verwachtingen grotendeels ingelost. Het loont zeker de moeite om het album meermaals te beluisteren als je niet van de eerste luisterbeurt volledig overtuigd bent.

Tracklist:

  1. Set Your Sights
  2. The Way
  3. Reflections
  4. On The Run
  5. All This Time
  6. Hidden Streams
  7. Reset
  8. Nebula
  9. Farewell
  10. Tune Out

Meer info over The Vintage Caravan:

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!