Gutterdämmerung @ AB

Datum: 
donderdag, 9 februari, 2017


Event: Gutterdämmerung @ Ancienne Belgique

 

Website: https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/gutterdammerung/20072/

Prijs: vvk: 30,00 EUR / Kassa: 31,00 EUR

Locatie (zaal): AB

Adres: Anspachlaan 110, 1000 Brussel

Meer info: Iggy Pop, Joshua Homme, Lemmy, Henry Rollins, Slash, Grace Jones, Tom Araya en Mark Lanegan... om er maar enkele te noemen. Ja, de cast van Gutterdämmerung is niet minder dan legendarisch! Gutterdämmerung is een stille film die een verbluffende projectie combineert met livemuziek en indrukwekkende technische effecten. Bjorn Tagemose tekent met zijn creatie voor dé rockopera van de 21ste eeuw. Nadat de film op Rock Werchter al het dak van The Barn blies, komt de voorstelling opnieuw langs in ons land, voor een onversneden rock n’ roll-avond in de AB.

De inspiratie voor dit compleet vernieuwende project kwam van Bjorn Tagemose. De Belgische Zweed is een visueel artiest met een lange staat van dienst in de muziek. Rockfan is hij sinds zijn eerste keer Motörhead in Vorst Nationaal in het begin van de jaren 80. 'Gutterdämmerung' - een knipoog naar 'Götterdämmerung', de opera van Richard Wagner - is een film in zwart-wit die esthetische verwantschappen heeft met bekende stomme films als 'Nosferatu', 'Metropolis' of 'Häxan'. De verhaallijn ligt in het verlengde van klassiekers als 'Quadrophenia' en 'The Wall'. Kort samengevat: hoe een kleine groep een grote groep probeert te manipuleren. En hoe dat leidt tot rebellie.

De cast bestaat uit rockiconen. Tagemose is er wonderwel in geslaagd om zijn volledige wishlist te realiseren. Dat heeft hij te danken aan Grace Jones, een klant die onder de indruk was van zijn idee en de telefoon nam. Dominogewijs werd zo een dreamteam gevormd. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich opgewerkt hebben vanuit de goot ('gutter') en die rock ademen: Tom Araya (Slayer), Nina Hagen, Joshua Homme, Jesse Hughes (Eagles Of Death Metal), Grace Jones, Justice, Mark Lanegan, wijlen Lemmy, Iggy Pop, Henry Rollins, Slash en Volbeat.

Trouw aan de puurste rocktradities, wordt Gutterdämmerung gepresenteerd voor een staand publiek. De projectie zit boordevol speciale effecten, en is een ware cinematografische rockopera, begeleid door een band eersteklas muzikanten die rockanthems (Black Sabbath, Led Zeppelin, The Stooges...) weer tot leven brengen.