Stornoway - AB

Datum: 
woensdag, 24 april, 2024

Event: Stornoway - Ancienne Belgique

 

Headliner: Stornoway

Voorprogramma: t.b.a.

Website: https://www.abconcerts.be/nl/agenda/stornoway/a10Qw000000TktvIAC

Prijs: vvk: 17,00 EUR / Kassa: 17,00 EUR

Locatie (zaal): AB Club

Adres: Anspachlaan 110, 1000 Brussel

Meer info: Stornoway ontleent zijn naam aan de enige stad op het noordwestelijke Schotse eiland Lewis. Brian Briggs (zanger/gitarist), Jonathan Ouin (toetsenist/strijker) en broers Ollie Steadman (bas) en Rob Steadman (drums) vormen de groep terwijl ze samen aan Oxford University studeren. Hun titelloze debuut-EP toont een branievol en grotendeels akoestisch geluid dat vaak wordt vergeleken met Belle & Sebastian en XTC.

Met een jongensachtige folkpopsound en teksten die geworteld zijn in de natuur, literatuur en jeugdige romantiek, valt debuutalbum Beachcomber's Windowsill (2009) meteen in de smaak. Ettelijke festivalpassages - waaronder ook op Glastonbury - zijn het gevolg.

Op Tales from Terra Firma (2013) en Bonxie (2015) verbreden ze hun geluid met elementen van psychedelische en barokke pop. Een jaar later gaat de groep vriendschappelijk uit elkaar met een uitgebreide afscheidstour.

Zes jaar later komt Stornoway opnieuw samen als trio voor een reeks festivaloptredens, met Briggs, Quinn en Oli Steadman aan het roer. In 2023 verschijnt hun vierde studioalbum Dig the Mountain! dat het erg goed doet in de Engelse hitlijsten, met veel vraag naar optredens als gevolg. Een eerste, beperkte tour brengt hen voor het eerst naar AB.

Hun allereerste kerstsingle is een speciale versie van Excelsior - met het Gwalia Male Voice Choir en gemixt door Mike Lindsay (zie: Hannah Peel, Laura Marling, Jon Hopkins) - dat ons herinnert aan het belang van verbinding met elkaar en met de natuur. Een mooie voorbode van een ongetwijfeld hartverwarmend concert.