Alcatraz Hard Rock & Metal Festival zou doorgaan

Naar aanleiding van de beslissingen van het overlegcomité gisteren, zou Alcatraz Hard Rock & Metal Festival toch willen doorgaan. Geen vier dagen met vier stages zoals gepland, maar drie dagen met de gebruikelijke drie stages.

Vanaf 13 augustus mogen grote evenementen met meer dan 5.000 bezoekers doorgaan. Alcatraz Hard Rock & Metal Festival zou normaal gezien vier dagen doorgaan vanaf 12 augustus, daar wordt op teruggekomen. De organisatie is van plan het festival door te laten gaan drie dagen en met de drie gekende podia, zelfs zonder mondmaskers en afstand bewaren. Meer informatie volgt spoedig, want buiten deze mededeling is er nog maar weinig concrete informatie en zijn er nog vele vragen: coronapas en/of negatieve test? Wie mag dit gezien privacywetgevingen controleren? Hoeveel capaciteit wordt toegelaten en wordt dit opengesteld voor bezoekers van de hele wereld? Wat met de jongeren die zo goed als zeker nog niet gevaccineerd zullen zijn? Zijn aangekochte tickets van vorig jaar volledig geldig en is dat ticket evenveel waard, of mag uitstel naar 2022 gezien we een andere line-up kunnen verwachten? En vooral: hoe ziet die line-up eruit? Hier althans is bekendgemaakt dat er 70 bands zullen spelen. De meeste Amerikaanse groepen hebben echter al laten weten niet te toeren, ze zien dit praktisch niet haalbaar.

De mededeling is als volgt:

"Dat we Alcatraz Festival in 2020 moesten uitstellen was reeds een zware, doch begrijpelijke, beslissing. En hoewel we er vorige zomer nog volop van droomden om er in 2021 een fameuze lap op te geven, zag het er vervolgens lange tijd naar uit dat er ook in 2021 geen festival zou plaatsvinden. Tot enkele dagen terug verliepen de werkzaamheden achter de schermen dan ook met de rem op, vooral hinkend op twee gedachten: komen er nu wel of geen festivals deze zomer? Eerder kwam reeds het trieste nieuws dat collega-festivals, die vroeger op het jaar plaatsvinden, er de stekker moesten uittrekken voor nog een jaartje, maar stilletjes hoopten we erop dat de overheid de zomer alsnog in tweeën zou klieven, eenmaal het de goede kant zou uitgaan met de cijfers van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. En kijk eens aan, het lange wachten en het massale (echt wel!!) naleven van de opgelegde maatregelen wordt nu beloond. Jawel, er komt op 13, 14 & 15 augustus dan toch een Alcatraz, eentje zonder afstandsregels en mondmaskers.

Je leest het goed, er staan drie festivaldagen vermeld, geen vier, zoals we dat vorig jaar nog hadden aangekondigd. Veel heeft te maken met de timing. We zijn midden mei. Het is nu alle hens aan dek om het festival voor te bereiden zonder bijkomende bekommernissen van een extra dag en een extra podium. Dus ja, ook het vierde podium stellen we een jaartje uit, zodat we ons vanaf heden kunnen focussen op de circa 70 bands die dit jaar op de affiche zullen prijken en verdeeld zullen aantreden op onze immens ommuurde Prison Stage, de in het moeras gedrenkte Swamp-stage of die fel bejubelde blikvanger van 2019: La Morgue. En die line-up, die zal er nog steeds bijzonder fraai uitzien, ook al hebben enkele (vooral) Amerikaanse bands verstek moeten laten gaan. Velen onder hen beslisten de afgelopen weken al dat een trip naar Europa op verschillende fronten onhaalbaar wordt. We begrijpen ten volle dat fans van deze bands zwaar teleurgesteld zullen zijn, maar tegelijk rekenen we op veel begrip van onze bezoekers. We beloven de diverse gaten in de line-up op te vullen met waardige vervangers. Laat er geen twijfel over bestaan, het wordt hoe dan ook een topaffiche. We hadden al een reeks bands bekendgemaakt en we hoeven bijgevolg niet vanaf nul te beginnen, maar om te voorkomen dat we straks bands moeten schrappen nemen we de komende dagen de tijd om de affiche opnieuw vorm te geven.

De eerste namen volgen spoedig. Maar vooral - en laat dat een sterk argument zijn waar Alcatraz al jaren op kan teren - willen we andermaal 200% inzetten op: samenhorigheid, camaraderie, verbroederen, samen een pint drinken en bands bekijken maar vooral véél plezier maken. Dat bewerkstelligen wordt meer dan ooit het hoofddoel, na maanden van “opsluiting”. Toch is ook enige sereniteit op haar plaats. We zijn blij dat het evenement kan plaatsvinden, maar willen het vooral in alle veiligheid laten doorgaan voor onze bezoekers, crew en bands. Hoewel het precies te volgen protocol pas binnenkort gedefinieerd zal worden, vermoeden wij dat het een combinatie zal worden van diverse maatregelen, met vaccinaties en tests als hoofdrolspelers. Meer info hieromtrent volgt zo snel mogelijk...

Alcatraz Hard Rock & Metal Festival gaat in 2021 door van vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus.

Meer info over dit festival: 
Categorie: