Preview Jera On Air 2018

Terwijl metallievend België zich aan het klaarmaken is en enkele collega's hiervan uitgebreidt verslag zullen uitbrengen kijk ik al even vooruit naar volgend weekend. Dan vindt het jaarlijkse Jera On Air festival plaats in het Nederlandse Ysselsteyn. Aangezien de punk, metalcore en hardcore liefhebber geen openlucht editie van Groezrock heeft kunnen beleven zullen ongetwijfeld vele landgenoten de grens overtrekken. Het festival is zo goed als uitverkocht dus dat zegt al genoeg. Maar wat kunnen we daar qua bands verwachten? GigView zal het gehele weekend aanwezig zijn en geeft hier graag al een preview van de niet te missen bands.

Vrijdag 29 juni

De eigenlijke eerste dag van het festival hoewel de combiticket eigenaars ook op donderdag al welkom zijn voor de pre-party. Op deze vrijdag wordt de metalcore liefhebber al vroeg verwend met de Duitsers van Any Given Day. Deze band kwam onder mijn aandacht door de geweldige en heftige cover van Rihanna's Diamonds. Dat de band meer te bieden heeft dan deze cover hebben we al kunnen beluisteren op hun twee full cd's die de band reeds heeft uitgebracht. Hun meest recente 'Everlasting' dateert indertussen al van 2016 en bevatte de single Arise met gastvocals van Triviums' Matt Heafy. Wie weet mogen we ons aan wat nieuw werk verwachten.

Iemand die overal waar hij verschijnt dankzij zijn energieke podiumprésance gelijk welke zaal, tent of weide in vuur en vlam weet te zetten is Frank Carter, die hier met zijn Rattlesnakes nog eens kan bevestigen. Stray From The Path is een band die toch al enkele jaren meedraait in het circuit en mede dankzij hun rapcore garant staat voor een vet feestje. Verwacht jullie maar aan wilde pits en veel gespring op de Vulture stage. Met een gloednieuw album onder de arm, Hard Feelings, zal Blessthefall de vleugels spreiden op de Eagle stage. Terwijl we dan stillaan de avond aansnijden zal de ambiance tijdens deze act niet mogen ontbreken. Met old-school metalcore elementen perfect geblend met de moderne sound en hier en daar zelfs wat geëxperimenteer met electronische geluiden verwacht ik toch veel van deze band.

Mijn persoonlijke headliner van vrijdag is zonder twijfel Bury Tomorrow, een band die ik al enkele jaren tot mijn favoriete bands reken. Begin juli brengen ze hun nieuwste album uit 'Black Flame'. De band beschikt over een ijzersterke liveprestatie en zullen ongetwijfeld titelnummer Black Flame en meeest recente single Knife Of Gold op de kijklustigen loslaten. Voor de deathcore liefhebber vinden we Emmure terug op deze eerste festivaldag. De band heeft zijn voor- en tegenstanders en niet iedereen is het altijd eens met de visie van zanger Frankie Palmeri. Dat kwam enkele jaren geleden pijnlijk aan het licht toen Frankie plots als enige lid van de band overbleef. Hij bleef zeker niet bij de pakken zitten en met vers bloed in de rangen bracht de band 2 jaar geleden het vinnige 'Look At Yourself' uit. Ondanks de controverse is Frankie door zijn zero-fucks-given mentaliteit erg geliefd bij de fans.

Hoewel mijn aanraders vooral bestaan uit metalcore bands mag zeker deze Sick Of It All niet ontbreken, allen verzamelen aan de Eagle stage voor de pioniers van de New York Hard Core beweging. We zijn dan aangekomen bij de headliners voor onze eerste dag en met Enter Shikari heeft de organisatie een heel veelzijdige band weten te strikken. De populariteit van deze band blijft maar stijgen door hun steeds weer grenzenverleggende sound. Een sound die bol staat van diverse elementen, van post-punk tot metalcore en van een meer emo sound tot dubstep en drum 'n' bass. Wie hardcore zegt denkt ongetwijfeld aan bands als Hatebreed en H2O maar zeker ook aan het geweldige Terror, verwacht jullie maar aan een geweldige uppercut en een onophoudelijke reeks circlepits. De eer om deze eerste festivaldag af te sluiten is voor de Canadese punkrockers van Billy Talent. Deze aanstekelijk punkrock is het ideale ingrediënt om de nacht al feestend in te gaan. Ongetwijfeld zal Fallen Leaves luidkeels meegezongen worden als toch één van hun bekendste nummers.

Zaterdag 30 juni

Hopelijk nog energie over voor deze tweede dag waar de fans van het betere hardcore, metalcore en punkwerk weer worden verwend. Terwijl ik gisteren de Buzzard stage nog links liet liggen zal je me hier vandaag enkele keren terugvinden en ik ben er zeker van dat er vele me zullen volgen of voorgaan. Zo speelt hier o.a. Our Hollow Our Home die ik vorig jaar nog aan het werk zag op een klein Belgisch festivalletje en die toen al een grote indruk erop na lieten. Hou deze band de komende jaren zeker in de gaten, hopelijk spelen ze nu wel live hun Ed Sheeran cover Shape Of You. Op het zelfde podium vinden we later op de dag ook Alazka terug die een perfecte verdeling hebben gevonden tussen cleans en screams binnen hun sound. En dat dit live ook werkt kon ik recent nog aanhoren. Vooral de cleans van Kassim Auale lieten een diepe indruk na.

Malevolence is een band die de hardcore liefhebber vandaag absoluut niet mag missen. Laten we ook eens kijken wat beide hoofdpodia ons te bieden hebben. Japanse metalcore bands zijn niet dik gezaaid maar Crystal Lake is zeker het beluisteren waard, benieuwd hoe de brutale vocals live overkomen want er lijkt wel wat aan gesleuteld. Van Japan wat dichter bij huis voor Brutality Will Prevail uit Wales. Het Verenigd Koninkrijk en hardcore lijken wel voor elkaar gemaakt. Nederlandse hardcoreband Born From Pain speelt bijna een thuismatch en dat zal ongetwijfeld zijn effect hebben op het publiek, vette sfeer gegarandeerd. Wanner we saxofoon horen in een rocklied is er één band die volmondig zal worden uitgesproken, Dog Eat Dog. Een band die je, ook al hou je niet van de muziek, moet gezien hebben voor de sfeer, energie en ambiance. Zeg nu eerlijk wie kan blijven stilstaan op No Fronts, Who's The King en Rocky? Met Nasty staat er ook een Belgische band met stip aangeduid op de planning.

Terwijl er vandaag alweer enkele punktoppers op de affiche staan zoals No Fun At All en headliner NOFX breng ik toch liever nog twee anders must-see bands onder de aandacht. Being As An Ocean brengt een sound die met weinig andere bands te vergelijken is en alleen daarvoor al moet je deze band gewoon gezien hebben. Zanger Joel Quartuccio heeft zo een divers stemgeluid dat hij elke keer weer weet te verbazen. We beëindigen deze preview van Jera On Air met de kleppers van Stick To Your Guns. Deze band is zeker één van de populairste hardcore/punk bands van de hedendaagse scene en dat zal live zeker merkbaar zijn.

Drop gerust jullie must-see bands in de comments en tot op Jera Open Air 2018!

Voor de snelle beslissers er zijn nog enkele tickets te verkrijgen op:

https://www.jeraonair.nl/nl/tickets/

Meer info over dit festival: 
Categorie: