Een gesprek met (0)

Artiest: (0)

Geïnterviewde(n): (0)

Label: Napalm Records

Het Deense (0) heeft hun eerste plaat SkamHan uit en het is een klepper (lees de review hier)! Tijd voor een interview!

Jullie hebben een vrij originele naam.  Wat was jullie inspiratie?

We stelden onszelf de vraag: waarom zijn er eigenlijk groepsnamen? Het antwoord is dat dit niks met muziek te maken heeft. Een groepsnaam dient enkel om te communiceren over muziek en is dus eigenlijk een commercieel gegeven. Toen kwam (0) boven in een gesprek over de groepsnaam. We wilden een naam die het zou benadrukken dat het de muziek is die de aandacht verdient. Er was geen woord die dit zou kunnen uitdrukken, dus wilden we zo weinig mogelijk – een nul tussen haakjes. Het ideale zou gewoon een leegte geweest zijn, maar het was ons maar al te duidelijk dat dit te ingewikkeld zou worden voor de luisteraar. We zijn blij dat het label verder kan kijken dan de problemen die geen naam hebben heeft en dat ze begrijpen dat (0) de juiste naam is voor deze band.

Als ik naar jullie album luister hoor ik allerhande invloeden. Welke muziek heeft jullie beïnvloed? Zijn jullie begonnen als dit sort band of was het een evolutie?

Wij worden door vele zaken geïnspireerd, maar dan vooral de meer duistere dingen in het leven.  Om dit om te zetten in onze muziek, halen wij onze inspiratie uit verschillende soorten muziek van folk tot rock en metal.

Sommigen van onze speelden al slang samen, en (0) evolueerde hieruit. Bij de release van onze EP in 2017 waren we maar met drie leden in de band, maar naargelang de muziek meer aandacht kreeg, hadden we eenvolledige line-up nodig om te kunnen optreden. Onze huidige line-up is ongeveer anderhalf jaar oud.

Hoe kwamen jullie terecht bij Napalm Records? Heeft dit veel veranderd voor jullie?

In januari 2019 zag een vertegenwoordiger van Napalm Records ons optreden op het Deense 'When  Copenhell Freezes Over', dat is een festival voor beginnende bands, georganiseerd door de organisatoren van Copenhell. We werden direct benaderd toen we van het podium stapten, en we begonnen met hun te praten gedurende de volgende maanden. We tekenden toe een wereldwijde bookingovereenkomst  en later ook een platendeal.

De grootste verschillen zijn dat we nu meer mensen kunnen bereiken met onze muziek, en we nu professionals hebben die met ons samenwerken en begeleiden. Het betekent nu ook dat we niet meer enkel met onszelf rekening moeten houden, maar ook met de platenmaatschappij en hun verwachtingen en dat is iets waar we aan moeten wennen. (0) is een project dat zich toespitst op het creeren en spelen van muziek, en niet op ons als een individu wat de promotie van ons niet makkelijker maakt. Voor we de deal tekenden konden we doen en laten wat we wilden, dat betekende geen promotie,  geen interviews en geen bandfoto's.  Nu moeten we ons aanpassen aan de manier waarop Napalm Records werkt, zonder onze artistieke visie te verliezen. Wat, hoe moeilijk het ook is, logisch is. Gelukkig zijn de mensen bij Napalm Records heel bekwaam en geduldig wat het voor ons makkelijker maakt om ons aan te passen.

Toen je de songs voor het album schreef, hadden jullie een idee of thema waarover het album zou gaan?

Het album heeft niet echt een thema, maar gaat vooral over de duistere zaken in het leven, zoals schuld, schande, haat en dood. Dat zijn dingen die ons en onze omgeving beïnvloeden. Een voorbeeld is Skarntyder, dit gaat over mensen die al als kind moeilijk en zwak werden genoemd en dus veracht zijn door onze maatschappij. We maken muziek die aansluit bij de emoties en gevoelens die we willen uitdrukken, we zijn dus niet gebonden een genres of thema’s. Sommige nummers zijn eenvoudig en rauw, zoals haat en afgunst is. Andere nummers zijn complexer en meer gevarieerd, zoals schuld en schaamte zijn. Hoe dan ook, we proberen de luisteraar mee te nemen op een reis, en soms is dit kort en bondig en soms lang en dualistisch.

Zijn jullie van plan te toeren als de hele COVID-19 hetze voorbij is?

Zeker, we kunnen niet wachten! Muziek, en cultuur in het algemeen, is wat ons bind ten definieert, en alhoewel er vooral gepraat wordt hoe COVID-19 de economie beïnvloedt, is het toch cultuur dat één van de grootste slachtoffers is van deze pandemie. Het is belangrijk dat mensen weer uit kunnen gaan zonder belemmeringen en terug wat cultuur kunnen opsnuiven, want de wereld is een minder leuke plek zonder.

Categorie: