Interview Channel Zero: Philippe Baheux

Channel Zero mocht op de eerste festivaldag van het Dour festival het hoofdpodium betreden. De mannen van Channel Zero hebben zopas een nieuwe plaat, een rede te meer om de band eens aan de tand te voelen.
Drummer
Philippe Baheux stond ons te woord.

Welkom, hoe gaat het ermee?

Super, het gaat perfect, veel beter dan vroeger.

De nieuwe CD  'Feed 'Em With A Brick' is uit voor enkele weken, kan je hierover iets vertellen?

Over de richting van dit album heb ik samen met Mikey & Frank overlegd. We wilden het harder maken dan de vorige albums. We wilden het graag hebben zoals de fans het graag willen horen. We wilden met deze plaat aantonen dat we nog steeds evenveel energie hebben als  vroeger. De stijl van dit album moest sowieso wel dezelfde stijl hebben als vroeger.

Wat zijn de reacties van de fans over dit album?

Die reacties zijn perfect gewoon. Op dit moment is het geweldig om te horen hoe goed ze het vinden. We hadden niet verwacht dat we zo goede commentaren gingen krijgen. De verkoop gaat zeer goed en we krijgen positieve commentaren van critici. We zijn er heel blij mee.
 
De eerste single 'Hot Summer' is een groot succes. Had je gedacht dat elk groot radio/TV station dit nummer zou afspelen?

Wel, in het begin hadden we er wat problemen mee want het was iets te ‘heavy’ voor op de TV. Maar toen ze de reacties hoorden krijgen ze door dat mensen het goed vonden en toen gingen ze de video accepteren en afspelen.

Wat is je favoriete nummer van de CD 'Feed 'Em With A Brick'?

Wel dat vind ik heel lastig om te zeggen. Ze liggen allemaal in dezelfde Channel Zero stijl maar als ik er een paar moet uitkiezen kies ik voor “Hot Summer”, “Electric Showdown”, “Angel’s Blood”, “Side Lines” en “War Is Hell”. Ik vind het echt lastig om er eentje zo uit te kiezen. Je moet weten, we hadden voor dit album 26 nummers klaar staan en we hebben er 12 van overgehouden dus van die 26 hebben we de 12 beste uitgebracht. Van de niet uitgebrachte nummers hebben we misschien één of twee nummers die we misschien nog gaan uitbrengen.

Wanneer kwam je erachter dat je goed bent in drummen?

Echt goed zou ik zelf nooit zeggen, ik kan nog altijd veel bijleren. Als ik naar drumshows ga zie ik heel vaak jonge en oude drummers aan het werk waar ik nog van alles van kan leren. De dag dat ik zeg ik ben een fantastische drummer dan stop ik ermee.

Enkel weken geleden stonden jullie plots op Graspop, Ozzy was ziek en jullie mochten hem vervangen. Wat was je reactie toen ze je opbelde?

Ozzy vervangen zou ik niet direct zeggen. De organisatie zocht snel een populaire band en ze hadden maar weinig tijd om een band te vinden en ze contacteerden ons. We hadden geluk, Mikey was juist in België, hij woont namelijk in LA.
We waren juist 3 dagen bezig met het oefenen van de nieuwe nummers. We zaten in de studio toen ze ons opbelden en toen hoorden we dat Ozzy niet afkwam omdat hij problemen had met zijn stem. Dus we zeiden ja we komen af ook al hadden we al 6 maanden niet meer samen gespeeld.

Jullie speelden op Graspop voor de eerste keer de nieuwe nummers, had je verwacht dat ze goed in de smaak vielen?

We hebben gewoon het risico genomen om ze te spelen, soms lukt het, de andere keer mislukt het. Het was een risico maar het is ons goed gelukt. Reactie van het publiek was geweldig.

Is er een groot verschil tussen Channel Zero anno 1997 en Channel Zero anno 2011?

Xavier Carion onze gitarist. Ook de sfeer in de band is veel beter dan vroeger. Vroeger rookten we heel veel maar nu zijn we helderder in ons hoofd en lichaam. We zijn volwassen geworden maar we zijn nog steeds rock ‘n roll.

Ben je nog nerveus als je moet optreden?

Nee, helemaal niet. Ik ben wel opgewonden maar niet stressy.

Waar speel je liever. De grote festivals of de kleine club shows?

Ik speel op beide graag maar in clubs zoals de Biebob en de AB speel ik heel graag. Maar ongeacht waar we staan als band geven we steeds het beste van ons zelf. Al spelen we voor 1 of voor 80000 personen, onze motivatie is overal dezelfde.

Wat gaat de toekomst brengen?

Een nieuw album, ik heb hierover al met Mikey gesproken. Voor ons is dit album (Feed ‘Em With A Brick) af, we promoten de CD natuurlijk overal maar we zijn al bezig met het samenstellen van nieuw materiaal.

Gaat er een nieuwe Channel Zero wereldtour komen?

Ja, deze gaat er volgend jaar komen. We gaan een Europese en Braziliaanse tour doen.

Hoe belangrijk zijn de Belgische fans voor jullie?

België is ons land, we hebben hier we de meeste fans zitten. Ze zijn zeer belangrijk voor ons.

Kan je Channel Zero in 3 woorden beschrijven?

Power – Melody - Brute

Hoe zijn jullie op de band naam gekomen?

Deze komt van een nummer van Public Enemy. Het nummer heet “She Watch Channel Zero”. Het is een hiphop nummer met een ‘Slayer’ riff in. Het was tevens de eerste keer dat een hiphop band metal muziek gebruikte in een van hun nummers.

Doe je special dingen voordat je opgaat?

Ik doe niets speciaals, enkel me een beetje opwarmen. Ik drink niets en ik gebruik geen drugs. Ik ben helder van geest en oefen enkele nummers voordat ik opga.

Wat is het vreemdste geschenk dat je ooit hebt gekregen van een fan?

Dit was in Australië, er stond iemand te wachten aan de ingang van ons hotel en ze had een sculptuur gemaakt van alle steden van Australië waar we optraden. Ze had die voor iedereen van de band gemaakt. Ik heb dit trouwens nog altijd bij mij thuis staan.

Categorie: