Interview Dyscordia: live vanop het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Artiest: Dyscordia

Geïnterviewden: Wouter en Martijn

Interview afgenomen op: Alcatraz Hard Rock & Metal Festival

Label: /

Op het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival stonden heel wat bands. En één van die bands was Dyscordia. Na hun optreden op de Prison Stage op zaterdag hadden wij een babbel met twee leden van de band: Wouter (drums) en Martijn (gitaar).

Kunnen jullie om te beginnen Dyscordia even voorstellen?

Dyscordia is een Kortrijkse metalband, we noemen het zelf symfonische metal maar er zijn al veel genres op ons gekleefd. Wij mikken niet op één stijl maar we hebben 3 gitaren, keyboards, 4 vocals, een powervocalist, een grunter. Het is redelijk breed. We hebben drie albums uit. De laatste, Delete/Rewrite, is vorig jaar voor de lockdown uitgekomen waar we nog een toffe releaseshow in de Kreun voor hebben gedaan. Sindsdien is dit ons derde optreden, we hebben nog op Sound Of Noise kunnen spelen en nu vandaag (Alcatraz zaterdag 14/08) dus.

Is "melodic metal" de juiste vlag voor jullie lading? Is er wat dat betreft evolutie geweest binnen de band? Mag er ook niet progressief bijgevoegd worden?

Soms wel, soms niet. We willen ons echt niet vastpinnen op een bepaalde stijl. We vinden dat het wel melodisch is maar progressief is ook zo een ruime naam. Het Is metal! Be my guest om het progressief te noemen, we laten iedereen daar vrij in.

Door welke bands zijn jullie geïnspireerd? Waar luisteren jullie zelf naar?

Elk van ons heeft een paar bands die we goed vinden. We zijn met zes leden bij Dyscordia en elk van ons heeft een andere background. Dat betekent dat er enorm veel invloeden in Dyscordia sluipen. Bands als In Flames, Pain Of Salvation, Metallica (maar dan de vroege jaren), Dream Theater, At The Gates, Carcass, zelfs lichtere rock en jazz. Gelukkig vinden we een gulden middenweg.

Ik heb gelezen dat de band Dyscordia puur een hobby is. Is het nog combineerbaar met jullie dagelijkse job en huishoudelijk leven?

We hebben allemaal een dagelijkse job. We hebben allemaal een gezin en leningen om af te betalen en we hebben aan de band nog geen euro verdiend. Maar we kunnen heel trots zeggen dat Dyscordia voor zichzelf betaalt. Dus alle albums, alle optredens, alle merch of materiaal voor op het podium wordt of is betaald door de band. Een album opnemen is afschuwelijk duur maar dat wordt dan weer door de band gefinancierd. Maar om terug te keren op het thema hobby. We steken er enorm veel tijd en moeite in dat je het nog moeilijk een hobby kan noemen, je hebt je gezin en je hebt de band als twee levens perfect naast elkaar.

Alcatraz ligt haast in jullie achtertuin. Hoe voelt het om hier na al die jaren terug te staan?

We zijn extreem dankbaar dat de organisatie dit festival heeft laten doorgaan, want het is zeker niet evident in deze tijden en het feit dat er zo veel Belgische bands hier dit weekend kunnen staan. Voor ons was het fantastisch om op de Main stage te staan en er al zo veel volk aanwezig was. Het doet wat raar om terug op een podium te staan maar na twee nummers was het alsof het nog maar van gisteren geleden was. En spelen op de Main stage van Alcatraz was heerlijk.

Op jullie website kan je volgen met welke bands Dyscordia al het podium gedeeld heeft. Wat komt er na vandaag bij? Wat vinden jullie gedenkwaardig aan deze affiche, dus aan bands waar jullie dit weekend mee op de planken staan?

Op vrijdag was de Brusselse band Black Mirrors geweldig. Vanavond (zaterdag) willen we zeker Hypocrisy, Dark Tranquillity en Emperor zien en morgen zeker Kreator. In La Morque zitten er verschillende goede Belgische bands zoal bv. Thurisaz waar we allemaal grote fan van zijn.

Dyscordia is een band die vooral erg veel in België optreedt, is er ambitie voor het buitenland en/of wordt hieraan gewerkt of is dit moeilijker te combineren met het dagelijkse leven?

Er zijn al verschillende buitenlandse optredens geweest, zoals Summer Breeze, Dokkem Festival en ook al wat kleinere festivals. Vooral Duitsland en Nederland. Er zijn zeker buitenlandse plannen, die waren er al vorig jaar maar corona heeft daar een stokje voor gestoken. Hopelijk kunnen we die plannen in 2021 volbrengen anders zal het voor nog iets later zijn. Maar we willen zeker naar het buitenland.

Is dat combineerbaar met de dagelijkse job en gezin?

We maken dat combineerbaar, onbetaald verlof en zo. Iedere hobby kost geld, iemand die paard rijdt of tennis moet ook zijn gerief kopen, nu wij spelen in een band. Je moet er iets voor over hebben.

Jullie hebben al wat grotere podia achter de rug. Betekent dat jullie nu gereserveerder of onbetaalbaar geworden zijn of kunnen jullie ook nog genieten van een klein festival of zaalshow?

Absolut, heel zeker, we doen binnenkort Miracle Metal meeting, wat ook openlucht is maar een zaalshow is intiemer en je voelt het zweet van de mensen die vooraan staan, dat heeft dan een heel andere vibe, en dat heeft ook zijn charme.

Met de Dyscordia Army Fanbase hebben jullie een heel trouwe en actieve en vooral ruime fanclub.

Ongelooflijk, dat zijn een hoop mensen die zich engageren en compleet los staan van ons. Die doen enorm veel en wij kunnen alleen maar onze handen kussen wat die mensen allemaal voor ons doen.

Door corona hebben jullie delete/Rewrite niet kunnen promoten, heb je dat gemerkt in de verkoop en heeft streaming geholpen om het laatste album enigszins te promoten?

Zeer zeker, hij staat op Spotify, er zijn wat clips op YouTube en tijdens corona hebben we een videoclip gemaakt. Maar door die pandemie is alles stilgevallen dus eigenlijk zouden we alles moeten her-releasen.

'Delete /Rewrite', hoe zijn jullie op de titel gekomen? Zit daar een persoonlijk verhaal achter? Kan dit beschouwd worden als een conceptplaat zoals bij ‘Twin Symbiosis’ dat handelde over schizofrenie?

Het is geen echte conceptplaat maar het idee erachter is voor ons een beetje tekenend omdat we heel perfectionistisch omgaan met het schrijven van muziek. En dus gebeurt het soms dat een compleet geschreven nummer in de vuilbak belandt. En dat is een knipoog naar de titel. Het nummer zelf gaat meer over psychologie, over hoe je iemand kan brainwashen. Delete/Rewrite heeft tegenwoordig ook iets profetisch. Met de pandemie was alles Delete en hopelijk vanaf vandaag Rewrite, fingers crossed.

Voor dit album deden jullie terug beroep op Jens Bogren en Tony Lindgren, never changes a winning team?

De grootste genieën die er rondlopen ivm mixing en mastering. Iedere keer we naar Jens gaan is het om duimen en vingers af te likken, Die doet iets met uw muziek, die heeft een visie en talent, ongelooflijk. En hij mixt ook al onze favoriete bands dus dat is ook mooi meegenomen.

Op Delete/Rewrite staat er een apart nummer op, het a cappella Rise and Try, is dit bewust of was dat een fantasietje?

Piet kwam daarmee af en we vonden dat allemaal zo speciaal dat we het op de cd wilden. Er mag ook al eens een nummer zijn met een knipoog. Eigenlijk was dat een idee voor een nummer maar we vonden het zo speciaal dat we het als hidden track op het album geplaatst hebben.

Heeft de corona periode aanleg gegeven om nieuwe nummers te schrijven?

Massa’s ideeën, nieuwe nummers, al een stuk of vier maar we willen ons eerst nog een beetje concentreren op Delete/Rewrite.

Door corona geen shows buiten Sound of Noise maar is ook al van 10 oktober 2020 geleden, Nu is er Alcatraz maar daarna, al concrete plannen?

Er zijn, onder voorbehoud, natuurlijk plannen. Er is Miracle Metal Meeting in Deinze. Binnenkort en nog een paar shows waarvan sommige we nog niet wereldkundig kunnen maken.

Bedankt voor dit interview!

Categorie: