Interview Epica: Epic Metal Fest special

Artiest: Epica

Geïnterviewde: Rob van der Loo

Interview afgenomen op: Graspop Metal Meeting 2015

Label: Nuclear Blast

Epica speelde opnieuw op Graspop Metal Meeting, een festival waar ze een graag geziene artiest zijn. Op 22 november organiseert Epica ook een eigen festival: Epic Metal Fest. In dit interview gaat het specifiek over dit festival, bassist Rob van der Loo stond ons te woord.

Jullie staan alweer op Graspop, kijk je er naar uit?

Altijd, uiteraard!

Dit wordt de eerste keer dat jullie op de main stage staan. Wat verwacht je daarvan?

Dat is een goeie vraag.  We hebben altijd al in de marquee gestaan of veel vroeger in de metaldome ofzo, maar wat verwacht ik, ik verwacht Graspop gewoon maar dit keer met misschien meer publiek en een mooie open lucht.

Heb je de opstelling van de main stage al gezien? Er staat een groot platform voor het podium van Kiss, wat denk je daarvan, mogen jullie daar op eigenlijk?

Ik denk het niet eerlijk gezegd, nee. Maar dat hoort er nu eenmaal bij, je hebt altijd te maken met een headliner. Overlaatst met Fortarock ook met Slipknot bijvoorbeeld, daar moesten we ook onze spullen voor zetten maar ja, het hoort erbij.

Het is al ons zoveelste interview met jullie, maar vandaag wil ik inpikken specifiek op Epic Metal Fest, kunnen we het daarover hebben?

Tuurlijk. Zoals je wel zal weten hebben we twee jaar geleden Retrospect georganiseerd in het Klokgebouw. We hebben het er al meer dan eens over gehad of het niet tof zou zijn om zelf een festival te organiseren. Na Retrospect ook uiteraard omdat dat zo’n succes was. Daar zijn we toch stiekem trots op dat we dat zelf hebben georganiseerd. We hebben zelf een lege hal afgehuurd op eigen kosten en uit eigen inzet hebben we dat toch mooi weten uit te verkopen, een mooie organisatie van weten te maken. Toen ging het toch een beetje jeuken om misschien met diezelfde setup  of een vergelijkbare setup een soort Epica and friends te houden. Dan zijn we daar een beetje over gaan brainstormen ook met Mojo Concerts erbij, die zagen dat wel zitten om met ons in zee te gaan wederom. Toen hebben we een lijstje gemaakt van allerei bands waarvan het wel cool zou zijn om het podium mee te delen, waar we mee getourt hebben, waarvan we die personen kennen enzo… Dat was een behoorlijke waslijst inmiddels, toen hebben we een beetje rondgekeken welke bands daarin interesse hadden en welke beschikbaar waren natuurlijk en toen kwam deze line-up eruit, toen viel alles op zijn plek en zo geschiedde. Toen was in een keer Epic Metal Fest geboren.

Wiens initiatief of idee was het om een eigen festival op te starten, van één iemand specifiek of van iedereen?

Van de hele band, het is een beetje langzaam ontstaan. Zoals ik zei, we hebben Retrospect gedaan en dat was zo cool om te doen, dat het snel jeukte om dat nog een keer te doen, maar we hebben geen jubileumshow eraan komen om dat te doen, daar moeten we nog een paar jaar mee wachten, maar toen dachten we waarom doen we dit niet. We waren het allemaal met elkaar erover eens.

Heb je enige ervaring hierin van voorheen?

Natuurlijk werken we wel met een aantal externe partners uiteraard. We werken met Mojo, we werken met Ron Van Hal die ook werkt voor Speedfest. Dat is de dag ervoor dus daar hebben we ook een deal mee gemaakt, kan je veel kosten mee besparen want je kan samen het gebouw afhuren, de PA staat er toch al etcetera etcetera… Daar kan je wat kosten mee besparen. Maar ik moet wel zeggen dat des te minder partijen erbij betrokken zijn, des te beter uiteraard. Je moet de lijn soms kort houden.

Wat vind je van de eerste reacties? Die zijn vrij goed hé?

Ja absoluut. Maar het wisselt veel, natuurlijk gaat het twee kanten op, ofwel zijn mensen er lyrisch over of mensen beginnen te zeuren over het zoveelste festival. Whatever, ik denk gewoon als het festival niet goed draait, met mijzelf als schuld, dan gaan we wel zien hoe het verder gaat en of er teveel festivals zijn. Maar komen er mensen op af, dan doen we blijkbaar toch iets goeds. We gaan het gewoon doen en prima.

Zullen er nog edities volgen denk je?

We moeten even kijken hoe dit zal lopen, maar het zou natuurlijk wel kicken zijn moesten we het nog een keer kunnen doen. Maar laten we eerst even deze editie doen en dan zien we daarna wel verder.

Stel dat het zal verder gaan, wordt Epica dan steeds de headliner?

Da’s een goeie vraag. Dat weet ik echt niet, kan ik nog niks over zeggen. Van headliner moet ik erbij zeggen, ik zie het meer als dat we afsluiten, headliner vind ik een raar woord. Ik vind het nog een groot verschil tussen een afsluiter en echt een headliner. In mijn optiek is het niet echt een headliner voor het festival, het is meer afsluiten omdat we het zelf hebben georganiseerd. Langs de andere kant ook, we hebben het gebouw ook al zelf een keer uitverkocht, dus why not hé?

Je hebt al uitgelegd hoe de bands worden gekozen. Om er een uit te pikken, Eluveitie speelt niet alleen op Epic Metal Fest maar is ook co-headliner op jullie komende clubtour. Is het een soort mooi einde van die tour en voor hen om hen op het festival ook te programmeren?

Ja, absoluut. We hebben nu inderdaad twee tours met hen staan. We gaan een Noord-Amerikaanse tour doen in september-oktober en dan in oktober en november gaan we een Europese tour met ze doen, dus ik denk dan dat daar ook wel iets mooi uit zal komen. Zoals we laatste keer een tour hebben gedaan met Dragonforce, die wilden we ook graag voor het festival hebben, alleen waren ze niet beschikbaar, anders had Dragonforce daar ook wel gestaan. Eluveitie heeft zelf ook hun festival, ik geloof in Zwitserland. In 2016 komen we ook daar spelen dus ja, die link die is er al.

Mogen we al een tipje van de sluier onthullen aan onze lezers, zoals welke groep of groepen we nog mogen verwachten?

Even kijken, er zijn sowieso een aantal bands die al vaak met ons mee zijn geweest als support band, die komen er nog bij. Er is met name één band waarvan ik wel heel blij ben dat die er staat, daar was ik eigenlijk zelf al in de jaren ’90 fan van. Dat vind ik wel cool, net zoals Fear Factory, dat vind ik wel gaaf dat Fear Factory speelt en uitgerekend ‘Demanufacture’ gaat spelen, die plaat heb ik grijs gedraaid. Maar er komt dus nog een band bij die een beetje van hetzelfde kaliber is zoniet nog groter, waar ik vroeger al fan van was en daar ben ik wel trots op dat we die daar hebben. Maar voor de rest zeg ik niks, haha, nog eventjes wachten.

In een voorgaand interview heeft Mark al eens verteld dat je naast Eluveitie graag ook zou touren met Opeth en Anathema. Zijn dit ook twee mogelijke kanshebbers voor het festival dan?

Ja, volgens mij hebben we daar ook voor gekeken of dat een optie was. Met Anathema hebben we natuurlijk een duidelijke link, daar heeft de band in het begin mee gespeeld, die jongens kennen we ook. Ook Opeth is een te gekke band, daar zijn we allemaal of tenminste een groot deel van de band fan van, dat zou zeker een optie zijn, ik sluit het niet uit.

Als ik het goed begrijp, hebben jullie dus nog niet alle bands gekozen?

Jawel, maar ik ga niets verraden, haha.

Wat weet je eigenlijk over de Belgische metalscene?

Belgische metalscene… Ja, ik vind het heel dubbel, enerzijds lijkt het klein want je hebt altijd de vaste steden waar je speelt en de vaste plekken waar je komt te staan, uiteraard Antwerpen en Brussel. Maar aan de andere kant, België heeft wel Graspop en je kunt wel zeggen dat dit huge is. Het voelt dus een beetje dubbel aan, enerzijds lijkt het klein en aan de andere kant lijkt het zo groot met Graspop, dat is wel echt een internationaal erkend festival. Natuurlijk staat nog altijd bovenaan Wacken, maar daaronder komt toch wel al Graspop.

Hebben jullie in Nederland dan zo geen festivals?

Dat hebben we wel een tijdje gehad. In Nederland is het een beetje raar gelopen, vroeger hadden we Dynamo en dat was eigenlijk de voorloper van Wacken, dat was gigantisch, ik kan me herinneren toen daar de jubileumeditie was, dan stond daar 120.000 man. Dat is bizar, daar kan je je nu niets meer bij voorstellen. Wat hebben we nog meer? Fields of Rock dat bestaat helaas niet meer, Fortarock maar dat is dan weer maar één dag, daar is geen campingebeuren bij, dat zie je minder. Je hebt natuurlijk nog Dokk'em Open Air maar dat is allemaal kleinschaliger, dat kun je niet vergelijken met Graspop.

Hoe was het trouwens op Fortarock, daar hebben jullie ook gespeeld?

Ja, tof. Maar dit jaar hadden ze wat problemen met de ticketverkoop vooraf, heel bizar. Ik denk dat ze wat problemen hadden met de programmering, maar ikzelf vond het programma helemaal te gek. Maarja, Slipknot is een hele grote band maar Slipknot dat is geen Iron Maiden bijvoorbeeld. Slipknot stond vlak daarvoor in de Heineken Music Hall, Iron Maiden staat in de Ziggo Dome, dat is toch zeker een factor drie groter. Ik denk dat het daar ook een beetje aan heeft gelegen, maar al bij al, ik vind het een te gek festival, absoluut.

Terug even over de Belgische metalscene, zijn er bands bij ons die je kent?

Ja tuurlijk, Aborted ken ik. Uiteraard Diablo Blvd. kennen we natuurlijk, daar hebben we mee getourt. Meer van zo’n bands natuurlijk, je hebt ook Channel Zero, en qua rock ook Triggerfinger. Dat is geen metal natuurlijk maar meer hard rock zullen we maar effe zeggen. Maar dat vind ik persoonlijk ook een te gekke band, ik ben er wel fan van.

Hoe ziet je dag er verder nog uit hier op Graspop?

We blijven na het optreden nog hier. Vandaag wordt het nog een drukke dag, maar ik denk dat ik straks nog wel een stukje Kiss meepik vanavond. Morgen hebben we een day off en blijven we hier, dus ik ga morgen op het festival wel even kijken, ik ga Primordial kijken, effe Shining kijken, wat stond er nog meer allemaal… Ja, genoeg goeie bands, Alcest ga ik effe kijken, Slipknot… Gaat helemaal goed komen!

Tags: 
Categorie: