Interview Evil Invaders @ Graspop Metal Meeting

Artiest: Evil Invaders

Geïnterviewde(n): Joe & Senne

Interview afgenomen op: Graspop Metal Meeting

Label: Napalm Records

In de persruimte op Graspop Metal Meeting namen we de rijzende ster (of is het eerder razende) Evil Invaders op de rooster. Het werd een babbel over Graspop, optredens en hun evolutie, het nieuwe album Feed Me Violence en andere grappen en grollen. 

De eerste volledige dag van Graspop, dus jullie zijn nog fris en monter?

Senne: Fris zou ik nu ook niet zeggen na dat optreden (lachen).

Blijven jullie hier ook drie dagen?

Joe: Hij wel (wijst naar Senne).

Senne: Ik zit hier al van gisteren, op de camping met een tent.

Kunnen jullie nog als bezoeker ergens heen zonder herkend of aangesproken te worden of loopt het zo’n vaart nog niet?

Joe: Hij misschien (wijst naar Senne), maar ik…

Senne: Bij mij valt het mee.

Joe: Bij mij is dat al een paar jaar van om de vijf stappen “Hey Joe!”. Zo heb ik echt al bands gemist, gewoon als fan die ik wou zien.

Dat heb je als frontman?

Joe: Klopt. Hij (Senne) zit verstopt achter zijn drumstel en ik sta de hele tijd in de belangstelling.

Senne: Ik loop met hem (Joe) hier niet over de wei. Twee jaar geleden al, sorry dat was er echt over, de ene na de andere.

Hoe was jullie optreden vandaag op de Main Stage?

Joe: Het was vet. Veel volk zo vroeg al.

Senne: Ik was heel verrast.

Dit is jullie derde keer op Graspop, en nu op de Main Stage.

Joe: Jupiler Stage, Metal Dome, nu de Marquee nog (lacht).

Toch liever Main Stage?

Joe: Voor de lichten enzo zou de Marquee cooler zijn. Maar Main Stage is Main Stage weet je.

Senne: Het positieve aan Main Stage is dat iedereen je gehoord heeft, ook die schermen…

Joe: Mensen zien dat van mijlenver en dat is promotie.

Senne: De meesten hebben je gezien, gehoord, maar ik denk dat als je overdag speelt, dat de Marquee beter is. Je kan je show geven, je kan lampen gebruiken, met daglicht is dat allemaal een beetje mat. Maar anyway, het was supervet.

Jullie hadden een speciaal decor deze keer.

Joe: Ja, daar zijn we zelf allemaal heel druk mee bezig geweest de laatste maanden, alles ineen steken enzo.

Senne: Het heeft veel tijd gekost, veel late avonden, maar als je dan het ziet staan op het podium dan sta je toch even te kijken.

Joe: we hebben nu ook een nieuwe backdrop, zo’n grote. Die is eergisteren aangekomen, dus niemand had die al gezien, wijzelf ook nog niet (lachen).

Doorheen de jaren hebben we Evil Invaders zien evolueren van doorsnee thrash/speed metal tot technische thrash van hoogstaand niveau. Wat mogen we van het nieuwe album verwachten?

Joe: In september wordt die uitgebracht. Meer variatie in de muziek, van heel snelle stukken tot heel cleane en trage dingen. Dus ik denk meer contrasten.

Senne: Meer mensen gaan het goed vinden. Wat we nu hebben is een groep van de mensen, dat nieuw album is een beetje toegankelijker.

Joe: Maar langs de andere kant is het ook agressiever dan wat we eerder hebben gedaan. Het is wel cool om progressie te zien in onze muziek, we experimenteren altijd graag. We hebben nieuwe dingen, zo zitten er ook wat deathmetal invloeden in enzo, old school deathmetal. Het is eigenlijk zo, we blijven bij onze roots maar altijd met andere invloeden.

Is het misschien dan wat modernere thrash metal te noemen?

Joe: Persoonlijk ben ik niet zo te vinden voor de term thrash metal. Ik vind bij thrash metal dat de meeste jonge bands allemaal hetzelfde klinken en ze hebben nog weinig originaliteit zitten in de muziek. Bij ons zitten er meer invloeden in en ik zou het niet echt thrash metal kunnen noemen. Sommige nummers zijn puur thrash metal maar andere totaal iets anders.

Senne: Ik zou het ook niet modern noemen.

Joe: Nee, het is old school dat nog wel kan meedraaien.

Komt er misschien een cassette tape versie van het album?

Joe: (lacht) Nee, misschien ooit, het zou cool zijn.

Sloeg die videotape van de vorige concertopname aan?

Joe: Die VHS? We hebben er nog liggen, dus mensen die geïnteresseerd zijn? Het is gelimiteerd…

Senne: Aangeslagen… Mensen hebben het gekocht, heel graag, maar je kan het niet vergelijken met cd’s.

Joe: Ja, laat ons zeggen dat een cd financieel interessanter had geweest, maar dat is niet cool (lacht). Dus uiteindelijk is het nog belangrijker denk ik om even een mindfuck te doen. Al dat geld… Iedereen had het een dvd release show genoemd, met de vraag wanneer het uitkomt. Ok goed… VHS release party (lacht). En wanneer komt het op dvd?

Senne: Jah, niet eh. Dvd, wat? (lacht). Dat was wel lachen.

Ik neem aan dat jullie meer budget hadden dan bij het 1e album? Correct? Hoe werd dit gespendeerd voor de opnames?

Joe: Ja, dat groeit allemaal mee natuurlijk. We hebben wel wat verdiend, een budget om te kunnen spenderen aan dit. We hebben eigenlijk een paar nieuwe dingen geprobeerd, bijvoorbeeld met Daniel Bergstrand [Zweedse producer van o.a. In Flames, Behemoth, Meshuggah, Soilwork, Dark Funeral, Everygrey, …] samen te werken. Maar uiteindelijk hadden we zoiets van, dit is het niet. Het miste nog details die wij erin wilden steken. We probeerden dat te compenseren via Skype, hij deed zijn best maarja… Ik denk dat we het toch op ons eigen moesten doen en met onze geluidsman hebben we alles opnieuw gemixt en gemasterd. Dat heeft ons wel natuurlijk een klets geld gekost, maar uiteindelijk is het belangrijker dat het eindproduct goed is dan dat we zeggen dat we zoveel geld betaald hebben dus we gaan het toch uitbrengen. Nee, zo zijn we niet. Het moet goed zijn, we willen echt kwaliteit. We zijn nu echt wel tevreden met wat er uiteindelijk is. Dan zijn we dat geld kwijt, dan is het nog maar even kin kloppen, maar we werken er hard voor en dat komt wel terug.

Het heeft veel tijd gekost dan ook?

Joe: Ja, en een hoop frustraties en stress en dat hoor je ook wel in het album. Er zit echt wel heel veel woede in dit album.

Senne: Ik denk dat de totale opnames van de drums eigenlijk zes maand is geweest.

Joe: Zes zou ik nu niet zeggen. We zijn in februari begonnen en vorige week is alles doorgestuurd.

Senne: Maart, april, mei, juni, ja toch vier-vijf maanden.

Joe: we hebben er veel moeite in gestoken en een tijdje zijn we aan het herschrijven geweest want we dachten soms, hier moet meer uit te halen zijn. We zijn perfectionistisch als het daarop aankomt. Uiteindelijk is het een goeie zet geweest om toch te zeggen, we gaan hier niet mee door, we gaan toch op ons eigen en we herschrijven nog een beetje en stel de release maar uit. Want oorspronkelijk was het de bedoeling om het voor de zomer uit te brengen, maar toen dachten we, nee het moet beter. We hebben dat verschoven en uiteindelijk zijn we echt tevreden.

Senne: Het eindresultaat is echt in orde. Iedereen is tevreden.

Opnieuw straf artwork. Gemaakt door dezelfde persoon?

Joe: Dezelfde gast ja, Mario Lopez.

Het heeft opnieuw die dreigende monsterlijke ogen. Wordt dat iets dat steeds zal terugkeren?

Joe: Dat is zo’n beetje de rode draad doorheen ons verhaal in de band. Dat moet er altijd zo’n beetje zijn.

Is er symboliek achter?

Joe: Er zit wel wat in. Het ding is, dat mysterie errond is net wat ons aanspreekt. We houden dat graag open voor interpretatie. We hebben zelf zo een beetje een zicht erop, iedereen heeft een beetje zijn eigen ding daarover, beetje een verhaaltje, en dat maakt het er net iets interessant. Dat is daar altijd maar wat is dat precies?

Hebben jullie hem dan ideeën gegeven?

Joe: Ja, dat is altijd wel het geval. Het moet zoiets of zoiets zijn, dan maakt hij schetsen en dan is er communicatie over wat er anders moet of dit zit niet goed enz. Uiteindelijk is het resultaat er. We zijn heel picky als het daarop aankomt.

Senne: Je moet uw eigen gedacht er in steken.

Joe: We wouden echt in ons contract met Napalm Records dat duidelijk staan hebben. Dingen zoals artwork, de muziek, … echt in onze eigen handen, anders doen we het gewoon niet. Dat vind ik nog altijd het belangrijkste. Je kan niet tegen iemand zeggen zelfs als platenlabel, dit verkoopt goed dus dit moet het worden. Op den duur heb je gewoon een soep van allemaal dezelfde shit dat uitgebracht wordt en wij willen gewoon onze eigenheid behouden.

Er is ook al een cd release show?

Joe: 29 september komt het album uit en de 30e is de release party in Aarschot, in de Klinker. Allemaal afkomen. Je kan tickets al online bestellen.

Senne: Ik ken al heel veel mensen die een ticket hebben gekocht.

Joe: Heb ik ook al gehoord. Dat wordt een dik feestje. Het voorprogramma wordt ook wel cool, we hebben al een paar bands in optie, maar we zien nog wel.

Senne: Waarschijnlijk Iron Maiden, maar dat paste misschien niet. En anders als b-plan hadden we Judas Priest op het oog. De Rob past er wel bij. Bruce zag het wel zitten maar hij moest nog even overleggen met Steve. In het vliegtuig was dat, ze hebben geparkeerd in Joe zijn tuin (lacht).

Wat denken jullie van een Evil Invaders jet? Met het logo op en alles.

Senne: Oh man dat zou vet zijn.

Joe: Een Evil Invaders jet?

Senne: Wel… Ik ben al blij met een bus met ons logo op (lachen).

Joe: Zolang ik er maar niet mee moet vliegen!

Ondertussen staan jullie niet enkel op Graspop en Alcatraz. Ook optredens in het buitenland. Als jullie terugblikken, zijn jullie tevreden over wat jullie hebben bereikt? En vooral, wat is jullie het meest bijgebleven?

Joe: Heel tevreden, we zitten nu ook vaker in het buitenland. Alleen was de VS een gemiste kans…

<het verhaal over het afgezegde optreden van Evil Invaders in de VS kan je hier lezen, waar de heren opnieuw in geuren en kleuren over vertelden>

Wat zijn de verdere toekomstplannen?

Joe: Gewoon blijven touren en nieuwe albums maken, zorgen dat alles goed klinkt en dan zien we wel waar het naartoe gaat. De wereld verder rondreizen!

Als er nu eens een soort Evil Fest of Invaders Fest of dergelijk zou komen, ideetje misschien? Welke bands zouden jullie willen programmeren, binnen en eventueel buitenland?

Senne: Testament zou wel vet zijn. En Slayer. En natuurlijk Iron Maiden, Bruce zal dat ook wel zien zitten (lacht).

Joe: Voor binnenlandse bands weet ik het eigenlijk niet direct. We zouden een grote selectie moeten maken en daaruit kiezen. Maar het zou wel een mix van beiden worden dan.

Bedankt voor het interview, Joe en Senne.

Categorie: