Interview Fabulae Dramatis

Artiest: Fabulae Dramatis

Geïnterviewden: Fabulae Dramatis

Label: Eigen beheer

Heel recent schreven wij een cd recensie van Solar Time's Fables van het bonte gezelschap Fabulae Dramatis. We schreven daarover: We kunnen echt wel besluiten dat er een cd voor ons ligt die schatrijk is aan inspiratie, durf en goede muzikanten. Of het voor iedereen weggelegd is? Hier vrezen we voor! Maar geef het zeker meer dan één luisterbeurt, je zal het je niet beklagen! We bleven dus eigenlijk met wat vragen zitten. Hoog tijd om de heren en dames van Fabulae Dramatis eens aan de tand te voelen, over heden, verleden en toekomst.

Om met de deur in huis te vallen: 'Solar Time's Fables' is een heel bijzondere plaat geworden. Hoe waren de eerste reacties tot nu toe?

We hebben positieve en ook negatieve recensies tot nu toe gehad. We zijn met beide perspectieven wel tevreden. Het is interessant hoe muziek uiteenlopende emoties en gedachten bij de luisteraars kan opwekken. We durven iets unieks en persoonlijks voor te stellen en we begrijpen dat zulke ingesteldheid zowel voor- als tegenstanders aanspreekt. 

Voor de mensen die jullie nog niet kennen, wie zijn ‘Fabulae Dramatis’, en hoe is het allemaal begonnen?

Fabulae Dramatis was oorspronkelijk als studioproject opgericht door Isabel, Hamlet en Daniel in 2011. We hebben verschillende muzikanten met verschillende nationaliteiten te gast. Buiten de typische instrumenten die in rock of metal worden gebruikt, spelen we ook diverse instrumenten zoals sitar, harmonium, saxofoon en djembe. Onze muziek is eclectisch omdat we veel muziekstijlen en verschillende stemmen mengen. Je vindt klassieke muziek, jazz, blues, trip-hop, metal en heavy rock.

Naast Fabulae Dramatis zitten jullie ook in andere projecten, is dat goed combineerbaar?

Sommige van onze muzikanten hebben eigen bands. Aangezien we voornamelijk een studioproject zijn, heeft dit in principe geen negatieve impact op onze muziek gehad. Het is enerzijds verrijkend omdat we expertise kunnen delen, anderzijds is het ook een uitdaging omdat we ons op dit moment in een overgangsproces van studio-naar een live band bevinden. In dit geval is het combineren met andere projecten wel een struikelblok. Daarom hebben we ons aan de omstandigheden aangepast om onze muziek live voor te stellen. Gelukkig zijn we veelzijdig en hebben we elkaar leren aanvoelen, wat ondertussen onze sterkte is geworden.

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Via internet. Daarna afgesproken om een paar nummers van Isabel haar vorige muziekprojecten op te nemen en dan verder gecomponeerd tot we een volledig album hadden. Dat gebeurde tussen 2011 en 2012.

Wij waren tijdens het luisteren van de plaat enorm verrast door de onverwachte wendingen die de jullie nemen, is het hiermee niet moeilijk om een ‘ruim publiek’ aan te spreken? Of heb ik het mis?

Dat kan. We maken uiteindelijk muziek als een manier van zelfuitdrukking. We gaan er van uit dat creativiteit geen regels kent. Misschien zijn we te idealistisch, maar we denken dat er ook mensen zijn zoals wij die op zoek naar iets anders zijn. Als we een aantal kunnen bereiken zijn we daarmee ook tevreden.

Ikzelf had meerdere luisterbeurten nodig om het album te ‘begrijpen’. Vanwaar de keuze voor deze complexe aanpak?

Ten eerste, bedankt om je tijd te nemen om objectief naar onze muziek te luisteren! Dit komt omdat we zelf uit diverse muzikale en culturele achtergronden komen. We zetten deze eigenschappen positief in de verf.  Het is niet enkel een interessante reis rond de wereld vanuit eigen perspectief, het heeft ook een filosofische lading. Een achterliggende boodschap van 'we kunnen van elkaars verschillen iets gemeenschappelijks creëren. Iedereen is anders, muziek kan ook divers zijn'.

Jullie spelen ook met meerdere niet voor de hand liggende instrumenten binnen het genre ‘metal’. Vanwaar de keuze om met deze instrumenten aan de slag te gaan?

Gewoon omdat het leuk is om met andere instrumenten te experimenteren. De oosterse invloeden vallen meer in de smaak van Isabel. De rest van de westerse instrumenten zijn toegevoegd naar gelang onze gastmuzikanten (tevens vrienden) die uitgenodigd werden; welke instrumenten ze ook speelden.

Creativiteit en durf zijn twee kernwoorden die bij het beluisteren van de plaat in me op komen, hoe zien jullie dit?

Creativiteit is de kern, uiteraard! Wat ons verbaast is dat tegenwoordig net dit een onverwacht uitgangspunt voor veel mensen blijkt. Het creatieve proces is in onze ogen een vrije en wilde manier van nieuwe dingen, kunst of muziek te maken. Het staat zelfs impliciet in het woord creëren. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn. En ja... Wij zijn inderdaad durvers.

Moest Fabulae Dramatis een wervelend succes worden? Zouden jullie dat nog steeds proberen combineren met andere projecten?

Voor sommige van ons zou het misschien makkelijker zijn om andere projecten te combineren. Hamlet, bijvoorbeeld, werkt tegelijk aan zijn studioproject Transport Aerean. Isadora zou ons sowieso af en toe vergezellen, aangezien zij in Noorwegen woont. Voor de rest is het aan ons om elkaar te blijven aanvullen. Veelzijdig zijn heeft veel voordelen!

Wat is het doelpubliek van Fabulae Dramatis?

Iedereen die 'out of the box' denkt.

Ik veronderstel dat jullie ook op tournee gaan. Waar en wanneer kunnen we de band ergens aan het werk zien binnenkort?

We hebben voorlopig geen vaste data voor een tournee maar we maken ons ondertussen wel klaar om meer optredens aan te bieden.

Wat zijn de verdere toekomstplannen? Buiten 'world domination'.

Dat is wel grappig uitgedrukt aangezien onze muziek blijkbaar zo complex is. Of in ieder geval voor enthousiaste oren die bereid zijn om onze muziek meer dan één luisterbeurt te gunnen.

Ons doel is vaker op te treden. We staan open voor wat de toekomt ons brengt.

Zijn er nu reeds plannen voor een eventuele nieuwe plaat in de nabije toekomst?

Dat is wenselijk. Voorlopig leven we in het heden. We genieten nog steeds van ons recent uitgebrachte album en we zijn volop bezig met de voorbereidingen om meer concerten aan te bieden.

Om het even wat persoonlijker te maken, welke artiesten/bands zijn jullie inspiratiebronnen?

Geen specifieke bands worden als inspiratiebron gebruikt. Genres wel. Die hebben we al genoemd.

Wat verkiezen jullie? Een uitverkocht sportpaleis of een kleinere zaal als Trix, Ancienne Belgique?

Een zaal zelfs kleiner dan Trix of AB is voor ons goed, zolang onze instrumenten erin passen. We bespelen ze graag! Het gaat vooral om de intieme connectie die we met ons publiek kunnen maken. Echt publiek engagement is de prioriteit.

Om af te sluiten. Zijn er nog belangrijke mededelingen naar onze lezers toe?

Bedankt om je tijd te nemen om dit artikel te lezen en eventueel naar onze muziek te luisteren!

Categorie: