Interview At First: Jamie Jochems aan het woord

Artiest: At First

Geïnterviewde(n): Jamie Jochens

Label: Eigen Beheer

Recentelijk hadden wij een gesprek met de frontvrouw Jamie Jochems van de Nederlandse alternatieve metalband At First. In deze uitzonderlijke tijden, jammer genoeg, via email. Een interview die uiteraard handelt over hun meest recente album Deadline maar natuurlijk ook over een band ten tijde van corona.

Wie zijn At First. Stel jullie even voor?

Wij zijn vijf jonge muzikanten die graag muzikaal experimenteren met alles dat een beetje rond metal zweeft.

Hebben jullie voor At First nog in andere bands gespeeld.

Jazeker, een aantal van ons hebben in coverbands gezeten. Maar we maken allemaal liever zelf muziek en gelukkig vonden we elkaar. Daarnaast zijn Youri (gitarist) en ik (Jamie) regelmatig gastartiest voor hardrock act Angels & Devils.

At First is niet meteen vast te plakken op één bepaald genre. Bewust of ….?

Ja, we leggen onszelf bewust niet te veel grenzen op in het schrijfproces. Die vrijheid vinden we fijn, maar ook het publiek kan dit meestal goed waarderen, omdat onze optredens hierdoor best dynamisch zijn. Onze nummers zijn behoorlijk afwisselend, maar de overeenkomsten zijn wel duidelijk te horen in de sound en het feit dat onze nummers altijd rond het progressieve metalgenre zweven.

Als bands die jullie beïnvloeden vernoemen jullie Rage Against The Machine, Led Zeppelin, Northlane, Alter Bridge en (één van mijn favoriete bands ) Halestorm. Genres die toch wel een beetje uit elkaar liggen?

Ja, maar dat is ook juist het mooie aan invloeden natuurlijk. Je pikt net de ingrediënten uit die je zelf het beste vind en met deze mix maak je dan iets totaal nieuws. Iets dat vaak ook onbewust gebeurt, overigens.

De teksten van de nummers en de muziek, worden die door 1 persoon geschreven of door de groep?

De teksten worden allemaal door mij geschreven als zangeres van de groep. Maar ik leg de teksten altijd wel voor aan de groep, want ik vind het ook belangrijk dat mijn bandleden achter de boodschap van onze nummers staan.

Hebben de teksten een bepaald thema of wordt er lukraak teksten geschreven en staan de nummers op zichzelf.

Thema's die veel terug komen zijn voornamelijk sociaal-maatschappelijke thema's die ik verpak in een dystopisch jasje. Onze eerste EP 'Dreams Inc.' uit 2017 was een samenhangend verhaal over een dystopische wereld waar een farmaceutisch bedrijf aan de macht is. Op 31 januari brachten we ons debuutalbum 'Deadline' uit dat geschreven is rondom de vraag; Hoe lang is onze manier van leven in de moderne maatschappij nog houdbaar?

Het openingsnummer van het album, Come Get Your Entertainment, doet mij erg veel aan Lzzy’s band Halestorm denken en is niet alleen uitnodigend maar ook een vlot nummer. Is dit een strategische zet? Een nummer als Turbulence zou volgens mijn een moeilijker binnenkomer zijn?

Dank je wel voor het compliment! Wij vonden zelf dat het intro van Come Get Your Entertainment goed het thema van het album neerzet. Je hoort in het intro echt een stortvloed aan informatie. Telefoongesprekken, nieuwsberichten, ...

In Nederland zijn er enorm veel female fronted bands. Denk maar aan Within Temptation, Epica, Delain, Izegrim,…. in vergelijking met Belgie. Waaraan zou dit kunnen liggen denk je?

Ik denk zelf dat dit vooral ligt aan de voorbeelden die we zien in onze jeugd. Als klein meisje luisterde ik zelf ook veel naar metalbands met zangeressen, die inderdaad vaak uit Nederland kwamen. Ergens in een ver verleden moet er in Nederland gewoon een bad-ass vrouw geweest zijn die zoiets had van; Fuck it, ik ga ook harde muziek maken. Toen kwamen er in de jaren '60 bands als Shocking Blue, in de jaren '80 the Gathering en beetje bij beetje is de muziek ruiger geworden.

Ook Tool is blijkbaar één van jullie invloeden (alweer een nieuw genre). Een nummer als Samsara lijkt mij de perfecte Tool song. Zowel de titel als de muziek als de stem van Jamie gaat er bij momenten naartoe. Bewust?

Tool is op instrumentaal gebied zeker een inspiratiebron geweest, ja. Zelf luister ik niet heel veel naar Tool, maar wel veel naar A Perfect Circle, dus Maynard James Keenan is op vocaal gebied voor mij ook een goede inspiratiebron. Op het moment dat we dit nummer schreven was ik mezelf in het boeddhisme aan het verdiepen en kreeg ik inspiratie om te schrijven over 'Samsara', de cirkel van lijden en leven. Ik vond zelf dat dit goed paste bij de duistere, maar geestverruimende sound van de song, dus het boeddhisme is voor mij wel echt de inspiratiebron geweest voor de tekst en titel van het nummer.

De laatste track Change wordt van een elektronische toets voorzien maar voor de rest heeft dat nummer alles in zicht om als progressief gecatalogeerd te worden. Ik herken er zelfs een beetje Devin Townsend in. En met zijn zo goed als 11 minuten een extra lang nummer. Is het de bedoeling om in de toekomst meer progressieve nummers uit te brengen?

Hier zijn we momenteel wel mee bezig ja. In een langere song kun je vaak toch net wat meer je creativiteit kwijt, theatrale elementen toevoegen en een complexer verhaal vertellen en dit vinden wij een leuke uitdaging.

In deze moeilijke tijden een nieuw album uitbrengen en dan nog in eigen beheer zal wel niet gemakkelijk zijn. Helpen streamdiensten zoals Spotify en Youtube om extra publiciteit te verzorgen, zeker nu optreden geen optie is. Of worden jullie nog bijgestaan door een promotor of zo?

Via Spotify en YouTube hebben we de afgelopen maanden wel een nieuw publiek kunnen bereiken. Dit zijn toch de platformen waar mensen zoeken naar nieuwe muziek, maar ook via online muziekwebsites komen we in contact met nieuwe liefhebbers die zoeken naar nieuwe acts. Ook werken  we momenteel samen met Hard Life Promotion en daarnaast maken we zelf content en promotie voor de band. Het is erg jammer dat we nu niet kunnen optreden, maar hierdoor hebben we ook meer tijd voor het schrijven van nieuw materiaal.

Jullie hebben het podium al gedeeld met Bring Me The Horizon en Textures. Zijn er nog plannen of dromen in die richting?

Wij zouden erg graag weer voorprogramma's willen doen voor bands zoals deze ja. Spelen voor je grote voorbeelden blijft toch altijd een droom die uitkomt.

Wat zijn de toekomstplannen? Festivals en/of grote optredens, misschien een première?

Zodra het weer kan willen we graag optreden, maar moshpits blijven momenteel toch een beetje risky. Online optredens zijn natuurlijk een optie, maar dan willen we dit wel gelijk goed aanpakken. Voor nu zou ik zeggen, houd onze Facebook- en Instagrampagina in de gaten, want we zitten zeker niet stil!

Categorie: