Interview Heideroosjes: Marco Roelands

We hadden een interview geregeld met de Heideroosjes vlak voor hun theatershow Manie Manie ! te Beringen.

Voor de eerste keer waren we met 2 reporters.

We kregen Marco voor ons en het interview liep als volgt:

heideroosjes, theatershow, interview

Jullie hebben net een sabbatjaar achter de rug, wat is er allemaal gebeurd in dit jaar?

Weinig. Met de groep weinig, we hebben dus een jaar niks gedaan. We zijn allemaal onze eigen weg gegaan. Ik ben op reis geweest, Fred heeft zijn eigen zaak enzo. We hadden gewoon even rust nodig en dat is ons heel goed bevallen. We zagen elkaar 1 keer in de maand, dan gingen we uit eten en een paar pintjes drinken. We zagen elkaar wel maar we maakten geen muziek.

Er is ook iemand papa geworden?

Ja, Frank werd vader in dat jaar. Dat had hij op tijd gezien.

Wat staat er nog op de planning het komende jaar?

We hebben de theatertour tot mei, vanaf mei doen we wat zomerfestivals. We doen er minder dan andere jaren, nu zo’n 20-tal. Ondertussen gaan we ook nummer schrijven voor de nieuwe CD en vanaf september willen we die dan uitwerken en opnemen. Hopen dat we dan voor het einde van het jaar een nieuwe CD hebben opgenomen en dan zou die in januari moeten uitkomen.

Het is een grote overgang van optredens naar theater, hoe hebben jullie dit voorbereid?

Nu was dat niet zo nodig, omdat we deze tour al een keer hebben gedaan. De eerste keer hebben we ons voorbereid door samen te werken met mensen die theater maken. Ikzelf heb een theateropleiding gedaan dus ik wist wel wat dingen. We werkten wel met een regisseur en met mensen die als beroep theater maken hebben. Zo hebben we dat wat omgevormd en voor de rest deden we het eigenlijk zelf. We zijn dezelfde 4 mannen en we doen iets voor publiek, alleen is het een andere discipline. Bij een normaal optreden is het van ‘alles eruit’ en  bij theater is het de energie wat meer kanaliseren. In theater is het ook minder spontaan. Dat is er wel anders aan?

Wat vind je leuker? Optreden of theater?

Het is alle twee leuk , maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor het gewone optreden. Daar zijn we het beste in. Theater is meer een soort hobby. Het is wel leuk dat het ons gelukt is om een show te maken die goeie kritiek heeft gekregen en gezien werd als een volwaardige theatershow. Het is dus een goede opsteker dat wij ook mensen in het theater kunnen vermaken.

Hadden jullie verwacht dat Manie Manie zo’n succes zou worden?

Niet verwacht, wel gehoopt. We wisten niet wat we moesten verwachten, het was iets wat we nog nooit gedaan hadden. De mensen wisten ook niet wat te verwachten en dat is nu nog steeds zo. Het is ook zo. Er zit comedy in, cabaret, acrobatiek, softe liedjes, harde liedjes, Nederlandstalig, Engelstalig, dialect…

Is het een bewuste keuze om softere albums te maken?

Nee, ik vind dat ze niet softer zijn. Ze zijn melodieuzer. De gitaren staan even hard, de snelheid zit er ook nog in. Alleen zijn we betere muzikanten geworden. Daardoor hebben we ook meer energie. Vroeger zong ik een zanglijn en zong Frank een tweede stem erbij. Nu denk ik in de studio van ‘Ik pak er nog een andere zanglijn bij’. Zo kan het wel wat softer klinken, dat kan. In al die jaren worden we beter, ook de producties.

Jullie hebben een vaste eindnood met “United Scum”. Hebben jullie helemaal geen vooroordelen?

Natuurlijk wel, iedereen heeft er. Dat is menselijk bepaald. Ik ben wel altijd bereid om die bij te stellen. Ik heb ook vooroordelen, maar als ik iemand tegen kom en die bewijst het tegendeel, dan stel ik dat ook meteen bij. Ik ben bereid om dat toe te geven.

Gaan jullie Groezrock onveilig maken als bezoekers dit jaar?

Ja! De dag ervoor en erna moeten we spelen. We zullen het dit jaar dus net iets rustiger moeten doen dan de andere jaren. We leren er nieuwe bands kennen, de sfeer is er altijd goed. Ik baal nu wel dat we moeten spelen, ik heb nog gekeken of we geen andere dag konden spelen maar het ging niet. Dan moet ik me maar een beetje inhouden.

Beseffen jullie dat er mensen zijn die een enorme houvast hebben aan jullie teksten?

Je weet natuurlijk nooit precies wat voor houvast. Het is wel zo dat we teksten hebben die ergens over gaan. Het kan dan wel dat er mensen iets meer uit halen en dus onze muziek op zetten en dan een bepaalde beleving hebben. Het mooie aan muziek is dat het meer kan doen dan enkel entertainen. Het is wel tof dat je meer kan bieden dan in de kroeg.

Staan jullie dit jaar op Pukkelpop of Crammerock?

We doen eigenlijk geen echt grote festivals dit jaar. Dit komt omdat de plaat nog niet uit is. We willen wel spelen zodat ze ons kunnen zien terug. Op Pukkelpop sta je als je een reden hebt om te komen. We doen maar een paar kleinere festivals en volgend jaar pakken we weer de grotere aan. Hopelijk Groezrock dan, dat is alweer 5 jaar geleden.

Jullie zijn wereldwijd bekend (Japan, VS, Europa …), hadden jullie dat ooit verwacht?

Toen we begonnen natuurlijk niet. We waren gewoon een paar jongens uit het dorp die muziek gingen maken. Op een bepaald moment bouw je gewoon verder en hadden we in Nederland alles gespeeld wat we konden. Toen kwamen we naar België, Duitsland en zo ging dat verder. We hadden het niet verwacht maar ook weer wel gehoopt. We hebben er hard voor gewerkt.

Spelen jullie in andere landen dan ook Nederlandstalig of enkel Engelstalig?

Toen we de eerste keer naar het buitenland gingen, deden we alleen Engelse liedjes. We kwamen er achter dat de mensen die Nederlandse nummers super leuk vonden. Als we in het Engels spelen, is hetgeen we doen net hetzelfde als wat Nofx, the Offspring of Green Day doen. Maar als we in het Nederlands zingen, die rare brabbeltaal die ze niet verstaan, dan vinden ze dat een extra exotisch dingetje. Dus doen we nu ook Nederlandse nummers. Zo hoorden we in Spanje uit het publiek “Ek wil neks” roepen en wij “oh? Ik wil niks?” en het publiek dan “Si si si!”. Dat is wel gaaf.

Zouden jullie ook zoals Nofx enkele jaren geleden gedaan heeft naar landen gaan waar de meeste organisaties op niets slaan en je zelf nog moet gaan flyeren om volk te lokken naar je show?

Ja dat was echt geniaal. We hebben dat soort dingen wel gedaan ooit in voormalig Joegoslavië na de oorlog en in Zuid Afrika. Ik heb nu niet zoiets van “Laten we naar Chili gaan”. Die ambitie heb ik niet. Ik heb wel hard moeten lachen toen ik het hoorde van Nofx.

Beschrijf de Heideroosjes in 3 woorden.

Energiek, toegewijd, eigenwijs

Van de meer dan 1500 optredens die jullie al gegeven hebben, welke hiervan zijn in jullie geheugen gegrift?

Mij zijn ze bijna allemaal bij gebleven. De laatste jaren laat ik al wat steken vallen, maar in het begin wist ik precies waar ik geweest was en hoe het was. Ik onthield ook belachelijke details die nergens op sloegen, nu wordt dat wat moeilijker. We hebben 1500 shows gedaan. Iedere show heeft z’n eigen charme. Een show in Afrika is een totaal andere belevenis dan als je op Werchter staat of hier.. Voor mij was de tofste show de eerste keer dat we op Pinkpop speelden, voor een massa publiek. Dat was echt héél bijzonder, zo onze grote doorbraak. Dat heb ik wel altijd onthouden als een heel bijzonder concert.

Wat is het vreemdste geschenk dat je ooit van een fan hebt gekregen?

Ik denk een name tag  van een gesneuvelde militair. Die gast was enorm fan van de Heideroosjes, en die was gesneuveld in de oorlog in Bosnië. Zijn vriend had die tag gekregen en die gaf die aan mij. Dat was een heavy present. Ik heb wel meer vreemde dingen gekregen, maar dat is me wel bij gebleven. Best heavy!

Met welke bands willen jullie nog graag touren?

Metallica, absoluut, dat zijn mijn jeugdhelden. Green Day … Alle stadionacts eigenlijk. We spelen niet in stadions maar ik zou wel eens een echte stadiontour willen doen. We hebben wel met Less Than Jake en Ska-P getoured. Ska-P is super bekend in Spanje en we hebben daar getoured in ministadions eigenlijk. Dat was wel vet. Hoewel ik het als bezoeker altijd wel rot vind om naar een stadion te gaan. Ik hou meer van kleinere zalen.

Waarom draagt Fred altijd een kostuum?

Ik zou niet het weten. Hij is niet goed bij zijn hoofd denk ik. Hij doet het al van het begin. We hebben één tour gedaan waar hij geen pak droeg. We hadden alle 4 hetzelfde aan. Hij wilde daarna het pak ook niet meer aandoen. Maar toen vroegen alle mensen “Fred, waarom draag je geen pak meer?”. En toen heeft hij beslist om toch maar elke keer het pak te dragen. Hij gaat nu ook een nieuw pak laten maken. Het past eigenlijk wel bij hem, bij zijn imago.

Jullie komen meestal nog met de fans een babbeltje slagen na een show, hoeveel belang hechten jullie hieraan?

De fans zijn het allerbelangrijkste wat er is! Dit zijn de mensen die de platen, T-shirts kopen, zij zorgen ervoor dat wij kunnen doorgaan met muziek. Soms is het wel vermoeiend of ben je moe na een optreden . Je hebt dan eigenlijk geen zin meer om nog met de fans te gaan praten. Je wilt dan enkel  even alleen zijn maar wij proberen wel altijd nog even langs te komen aan de T-shirt stand.

Het is dankzij de fans dat wij kunnen doen wat wij graag doen. Je kunt dit vergelijken met Mc Donalds en een specialiteiten restaurant. In de Mc Donalds krijg je gewoon je eten en dat is het. In het specialiteiten restaurant komt de kok altijd even vragen hoe eten is. Wij zien ons zelf als een meer toegewijd specialiteiten restaurant.

Welk is jullie favoriete album dat jullie hebben gemaakt?

Ik vind Chapter Eight, The Golden State, onze laatste CD wel het tofste omdat ik aan het opname proces de beste herinneringen heb. We hebben deze plaat opgenomen in Los Angeles, strand palmbomen, zon.

Was je toen niet ziek?

Ik ben altijd ziek als we platen opnemen. Ik heb hier zelf een soort patroon in ontdekt. De tijd voordat we de studio induiken is een zeer stressvolle periode. We moeten dan alle nummers op tijd afhebben en ik ben dan ’s nachts nog bezig aan het schrijven van de teksten. We repeteren dan ook heel veel.

Dan gaan we naar de studio en dan heb ik de eerste dagen rust omdat we altijd beginnen met de drums van Igor. Ik ben dan wel aanwezig in de studio maar ik hoef dan niet echt iets te doen. Mijn lichaam denkt dan ‘Aha rust’ en dan wordt mijn systeem altijd even gereset en dan word ik altijd ziek.

Het probleem is niet zozeer als we in Nederland zijn. We stellen het opname proces even uit en nemen het wel iets later op. Maar bij deze laatste plaat waren we dus in Amerika en ik was ziek. We hadden in Amerika maar 4 weken de tijd om alles klaar te hebben want ons vliegtuig vertrok toen terug. Van deze plaat is de mix ook pas gebeurd toen wij wegwaren.

Maar in Amerika vond ik het niet zo erg om ziek te zijn want er was goed weer, palmbomen en zwembaden. Dit is ook veel leuker dan opnemen in een studio op een industrieterrein in Nederland.

Qua CD vind ik het heel lastig om te zeggen wat nu echt mijn favoriete album is. Ik vergelijk dit altijd met een moeder met acht kinderen. Als moeder kan je niet zeggen welk kind nu het leukste is.

Hoeveel repeteren jullie gemiddeld per week?

Zo min mogelijk! Als wij touren repeteren wij niet zoveel. We zijn nu wel al bezig met het repeteren voor de zomerfestivals. Dit moeten we toch nog oefenen omdat wij een dik jaar al onze nummers niet meer gespeeld hebben. We hebben op 1 april onze eerste repetitie gehad en het was soms zoeken naar de juiste teksten. Ik heb zelfs een paar keer de CD er terug moeten bijnemen om te kijken wat het juist weer was.

Is het niet raar om zelf je stem terug te horen op CD?

Ik vond het vroeger verschrikkelijk om mijn eigen stem terug te horen. Na een tijd geraak je hier aan gewoon. Tijdens het opnemen hoor je het nummer als 150 keer voordat deze in de winkel ligt dus je went er wel aan.

Hoeveel seks, drugs en rock n' roll zijn de Heideroosjes?

Seks wordt wel minder nu sinds dat wij twee vaders in de band hebben. Niet dat we seks met elkaar hebben! Wij zijn een redelijk nette beschaafde band hoor. Ik zie bands die daar flinker tegenaan gaan.

Het probleem is, wanneer ik vrij heb en ik kom mijn kameraden tegen in de kroeg, zij zeggen altijd ‘je bent altijd dronken als we je zien’ terwijl zij altijd dronken zijn maar die ene keer juist niet. Helaas heb ik niet zoveel vrije tijd dus als ik een weekend vrij heb ga ik er wel flink tegen aan.

Enig idee hoeveel Cd’s, Dvd’s jullie verkocht hebben?

Ik gok op een paar 100000. We hebben ooit op 200000 gestaan. Als Nederlandse punkband is dit heel veel, op wereldschaal is dit helaas niets als je kijkt naar bands zoals Green Day. Ik ben er toch trots op dat er misschien 10000 verschillende mensen een CD van ons hebben.

Hoe gaan jullie om met alle aandacht die jullie krijgen op straat?

Op dit moment valt dat goed mee, enkele jaren geleden kregen we meer aandacht. Als we in Nederland op TV zijn gekomen is de aandacht hierna iets groter maar het valt allemaal wel mee. Het is nog niet zo erg als een Marco Borsato, die man kan gewoon niet over straat lopen.

Hoe zou je leven eruit zien als je nooit met de Heideroosjes was begonnen?

Ik denk dat ik dan een drugsverslaafde zonder tanden zou zijn en in het leger des heils zitten of ik zou een crimineel zijn. Het zou in elk geval minder goed zijn afgelopen met mij dan nu.

Doen jullie ook nog andere dingen buiten de Heideroosjes?

De laatste jaren zijn we meer buiten de Heideroosjes erbij aan het doen. We willen niet enkel afhankelijk zijn van de Heideroosjes. Fred is met een vriend een eigen evenementen bureau begonnen, dat zeer vlot draait. Frank werkt bij een audio/visuele bedrijf dat het onderhoud doet van grote projectors in bioscoopzalen, dat vindt hij leuk zo met die knopjes draaien. Igor werkt bij Adams Drumworld, de grootste drumzaak in Europa. Dat is zijn sponser en hij is er nu gaan werken. Hij staat er soms zelf in de winkel. Ik zelf doe allemaal dingen erbij zoals presenteren, acteren, … ik ben zowat de creatieveling van ons allemaal.

Hoe zit een dag eruit als jullie moeten spelen?

Ik begin met alle spullen bij elkaar te pakken en het uitzoeken van kleren. Dan gaan we het busje in waar we in slapen, DVD kijken (is zeer hard werken).

Van het moment dat we aankomen is het wachten tot we mogen soundchecken. Hierna gaan we meestal iets eten en daarna  is  het weer wachten tot we mogen optreden. Hierna is het weer wachten, eten en de bus in waar we weer moeten wachten. Op de terugweg is het weer DVD kijken en stomme gesprekken voeren.

Om af te sluiten is hier een lijstje waar Marco één van de twee mogelijkheden moest kiezen:

 • België of Nederland
 • Bier of wijn
 • Metallica of Iron Maiden
 • Rock Werchter of Pukkelpop
 • Drukke stad of rustig eiland
 • Zomer of winter
 • Alcohol of seks
 • Borsten of kont
 • CD of LP
 • Nofx of Bad Religion
 • Tokio Hotel of Justin Bieber (Hij koos voor Justin Bieber omdat deze jongen maar alleen is en hij hem dan alleen volledig in elkaar kan trappen.)
 • Stil of luidruchtig
 • Tattoo's of piercings
 • Sparen of geld uitgeven
 • Frieten of pizza
 • Kat of hond
 • Wakker zijn of slapen

Hieronder staat een foto van Marco waar hij vertelt over zijn tattoo. Helaas mogen wij niet publiceren wat hij ons vertelde.

Categorie: