Interview Heidevolk: Reamon Bomenbreker

Heidevolk bracht enkele weken geleden hun nieuwste album "Batavi" uit. Met dit album brengt Heidevolk ons 2000 jaar terug de tijd in. Aangezien Heidevolk een graag gezien band is in de Lage Landen was het eens tijd voor een interview.

Reamon Bomenbreker beantwoordde al onze vragen.

De betekenis van 'Batavi' brengt ons terug naar de tijd van de Romeinen. Waarom hebben jullie voor deze stam gekozen?

We hadden al eerder een nummer over de Bataven gemaakt. “Opstand der Bataven” op de cd “Walhalla wacht”. Maar het verhaal was daarmee eigenlijk niet in zijn geheel verteld. Het verhaal over de tocht van de Bataven naar het gebied rondom Nijmegen, het verbond met de Romeinen en de opstand spreekt tot de verbeelding en leent zich perfect voor een concept album.

Hoe zijn jullie bij het nieuwe album te werk gegaan?

We hebben musea bezocht en de boeken van Caesar (Commentarii de bello Gallico) en van Tacitus er op nagelezen. Daarna hebben we een ruwe opzet gemaakt van het verhaal. Welk deel willen we in welke nummers vertellen. Daarna zijn we muziek op de verschillende delen van het verhaal gaan schrijven. Eigenlijk precies omgekeerd dan we normaal te werk gingen. Dit was een stuk moeilijker en zeker een uitdaging.

De albumcover van Batavi ziet er geweldig uit. Wie heeft deze gemaakt en hebben jullie hier een eigen bijdrage in geleverd?

Onze drinkvriend en kunstenaar Awik Balaian heeft het boekje en de voorkant gemaakt. De achtergrond is de kleigrond uit de Betuwe, het masker de maskers die de Bataven droegen in het Romeinse leger. Het feit dat het masker afgeworpen is staat symbool voor de opstand en het bloed voor alle pijn en moeite die daarmee gepaard moet zijn gegaan. Het idee kwam van onszelf als ik me niet vergis. Maar het zou kunnen dat Awik hier ook een aandeel in heeft gehad.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Nederlands te zingen in een toch wel Engels gedomineerde muziek wereld?

Dat kwam vrij natuurlijk. We zingen over Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse natuur. Het leek ons daarom logisch om ons ook in het Nederlands uit te drukken.

Denken jullie dat de Nederlandse teksten bijdragen tot jullie succes?

Moeilijk te zeggen. Misschien in Nederland en België, maar als je in het buitenland gaat verdwijnt de poëtische waarde van de teksten zodra je ze gaat vertalen.

Hoe zouden jullie zichzelf omschrijven in vergelijking met andere folk metal bands?

Ik denk dat we niet zo veel standaard melodieën gebruiken. De veel gebruikte “polka”ritmes gebruiken we ook niet zoveel. Het meest kenmerkende aan Heidevolk zijn denk ik de dubbel stemmige mannenzang in het Nederlands. Op het album Batavi laten we bovendien een iets agressievere en donkere kant van onszelf horen.

Gaan we Heidevolk deze zomer op Belgische festivals te zien krijgen?

We zijn in onderhandeling, maar niets staat nog vast. Ik zou wel graag willen. De Belgische fans zijn erg gastvrij en het is altijd een feestje na de optredens. Vaak wordt er een plaatselijk biertje voor ons meegenomen. Afgelopen zaterdag bij de cd-presentatie kregen we zelfs Belgische Heidevolk-chocolade van een Belgische fan. Erg leuk.

Jullie bouwen altijd een feestje op het podium, maar wat als je een slechte dag hebt. Kunnen jullie dan 'de knop' omzetten en de problemen vergeten?

Natuurlijk hebben we wel eens een mindere dag. Ik denk dat elke “Heidevolker” dan in staat is de knop om te zetten. Ik kan me zelfs een ruzie/meningsverschil tussen twee bandleden herinneren. Dit gebeurde vlak voor een optreden. We hebben toen een leuke show neergezet. Het mooie was dat we allemaal zo’n kick kregen van het optreden, dat de ruzie na het optreden erg makkelijk werd bijgelegd.

Als jullie in het buitenland optreden, zingen de fans dan ook mee in het Nederlands en weten ze dan wat ze zingen?

Dat gebeurt regelmatig. Vooral bij “Het bier zal weer vloeien”. Ik denk niet dat ze exact weten wat we zingen, maar de grote lijn van het nummer hebben ze meestal wel door.

Hoe zijn jullie bij de bandnaam 'Heidevolk' gekomen?

Eerlijk gezegd weet ik dat niet meer. Het is dit jaar ook al weer tien jaar geleden dat de band is opgericht. Ik denk dat Joris en Sebas dit hebben bedacht.

Er zijn mensen die een probleem hebben met jullie 'imago', hoe staan jullie daar tegenover?

Ach, dat doet me niet zoveel. Je hebt zoveel verschillende stijlen en daarbij behorende subculturen in het metalgenre. Ik hou persoonlijk van veel verschillende soorten muziek zowel binnen als buiten de Metal. Ben ik vrolijk zet ik een Powermetal cd op, depri een Doom Metal, enzovoort. Ik vind al dat online gezeik op al die forums tegenwoordig een beetje zielig. Alle bands doen hun best. Vind je een band niks, dan luister je naar een andere band. klaar.

Kan je Heidevolk in 3 woorden beschrijven?

Puppies, avocado, snorkels.

Zijn er nummers die jullie niet graag live spelen?

Niet echt. Sommige nummers zijn vrij lang en daarom minder geschikt. We kijken in eerste instantie naar de nummers die we zelf het leukst vinden. Dan naar de reactie van het publiek. Op deze manier probeer je een zo goed mogelijke set te maken. We zitten nu in de situatie dat we vier albums hebben en het wordt steeds lastiger en vervelender om een set van een uur of zelfs anderhalf uur te maken.

Wanneer zijn jullie zelf tevreden over een optreden?

Als we merken dat het publiek er geen genoeg van krijgt. Natuurlijk is het naderhand fijn om te kunnen zeggen dat je een goede set hebt gespeeld, maar de reactie van het publiek geeft de kick aan een optreden. Ik heb in de begin periode van Heidevolk wel eens enorm lopen balen om persoonlijke fouten. Naderhand waren de reacties van het publiek erg positief. Ik heb me toen maar voorgenomen om gewoon lol te hebben op het podium. Bovendien staan we met zijn zessen zo te springen, rennen en uit ons dak te gaan, dat een honderd procent strakke set er voor ons toch niet inzit.

Welke specerijen moet de organisatie altijd voorzien voor en na een show?

Een goede maaltijd met veel vlees. Paar kratten bier en een fles Wodka en Jack staan er op de rider.

Foto's door Awik Balaian / awikbalaian.net

Categorie: