Interview Less Than Jake: Chris Demakes

Artiest: Less Than Jake

Geïnterviewde: Chris Demakes (zanger/gitarist)

Interview afgenomen op: Lokerse Feesten

Promo: Kinda Agency

Jullie bandnaam is er gekomen omdat jullie drummer zich minder voelde dan zijn hond Jake. Maar hoe is het voor jullie om nog steeds bekend te staan als Less Than Jake?

Het is grappig want met het internet en Wikipedia kan je gemakkelijk achter het verhaal komen. Maar er zijn nog steeds mensen die dat verhaal niet kennen dus het is zo erg niet. En de hond is 22 jaar geleden gestorven dus we zijn er al een beetje over heen.

Een ander ding dat we ons afvroegen. Hoe kwamen jullie op het idee om ska te spelen in florida terwijl dat daar toch niet echt het meest voorkomende genre is?

Het was niet makkelijk om een ska band te zijn in Florida in 1992. Muzikaal was het eigenlijk een rare tijdsperiode met veel  80’s hair metal bands. En natuurlijk de opkomst van de grunge met groepen zoals  Nirvana. Dus het muziek landschap veranderde heel fel  behalve in Florida.  En doordat wij ska speelden onderscheidde dat ons van andere bands. Waardoor we in het begin op heel veel rare plaatsen hebben gespeeld.

Nu je toch zelf begint over rare shows en rare plaatsen. Wat is de vreemdste plaats waar jullie ooit gespeeld hebben? En zouden jullie er nog ooit terug willen spelen?

In een Mexicaans restaurant in Brazilie. Het was een oud Mexicaans restaurant waar ze begonnen met punk shows te organiseren. En toen we op het podium stonden bleek dat er niks geaard was, dus we werden constant geëlektrocuteerd. Als het publiek ons of het podium aanraakte kregen zij zelfs stroom. En het zaaltje was superklein want wettelijk gezien mochten er  maar 300 mensen binnen, maar ze hadden wel 600 tickets verkocht. Dus gelukkig is daar geen brand uitgebroken.

Sinds jullie al van 1992 op tour aan het gaan zijn vroeg ik me af of jullie het ooit beu worden om jullie hits te spelen?  Dus eigenlijk de nummers die het publiek echt wil horen maar waar jullie zo iets hebben van, damn alweer?

Nee niet echt, van die nummers zijn we zeker dat we een goede reactie gaan krijgen en daar zijn we dankbaar voor. Want die nummers kunnen we op automatische piloot spelen waardoor we echt de reactie van de fans kunnen zien. Ee dan zien we dat dat nummer echt iets betekend heeft voor hen en die herinnering terug boven komt.

Ik zie dat je ook een tattoo hebt. Maar heb je ook een tattoo waarvan je zegt, die heb ik laten zetten toen ik dronken was maar dat had ik beter misschien niet gedaan?

Wel ik heb eigenlijk maar een tattoo laten zetten na Losing Streak in 1996. Maar ik heb een mega droge huid dus tattoos zien er niet goed uit bij mij. Anders had ik me volledig vol laten zetten en dan zaten er waarschijnlijk wel een paar foute tattoos tussen.

Gesproken over 1996 en Losing Streak, dat was de tijd dat ik als skatende tiener voor de eerste keer Less Than Jake hoorde op mijn walkman. En ik herinner me nog hoe geweldig ik jullie geluid vond. Wat is volgens jou de band die de jeugd nu zeker eens moet beluisteren?

Op dit moment denk ik The Interuptors , ze bestaan al enkele jaren. Maar ze bereiken meer en meer mensen en ze zijn letterlijk een nummer verwijderd van door te breken. Dus zeker de moeite waard om eens te gaan beluisteren.

Enkele jaren geleden hebben jullie een split cd gemaakt met Megadeth die hier op zondag gespeeld hebben. Hebben jullie eigenlijk nog contact met hen?

 Wel, we hebben eigenlijk nooit contact gehad met Megadeth.  De split cd is eigenlijk ontstaan omdat we toen allebei bij Capitol Records zaten. En wij hadden net een nummer uit, All my best friends are metal heads, en wij wouden een split cd doen met Megadeth. Onze manager had contact opgenomen met hun manager met het voorstel voor een split cd.  En zo is dat eigenlijk gegaan, dus wij hebben hen nooit ontmoet. Ik heb Dave zijn andere band wel ontmoet, die waar hij nooit een opname mee heeft gedaan, Metallica of zoiets (lacht).

Jullie hebben een nieuwe EP uitgebracht begin dit jaar. Betekent dit dat jullie dan ook plannen hebben voor een nieuw album?

Ja ik denk dat we later dit jaar beginnen schrijven aan een nieuw album dat we dan hopelijk volgend jaar kunnen opnemen.

Toen ik vroeger op tournee ging met bands hadden we altijd de regel dat als je in slaap viel met je schoenen aan, dan mochten we grappen uithalen zoveel als we wouden met degene die in slaap gevallen was. Hebben jullie ook zo een soort regel op de tourbus?

Oh ja zeker, vroeger kregen we zo een grote salami in de backstage. En die hadden we dan meegenomen in de bus en als iemand sliep staken we het onder zijn kussen. Waardoor die worst eigenlijk constant werd doorgegeven. Om dan uiteindelijk in iemand zijn bagage te verdwijnen waardoor de security op de luchthaven je tegenhield. Uiteindelijk kwamen we op een punt dat mensen dildo’s kochten en dezelfde grap uithaalde. Waardoor je dus aan de kant gehaald werd aan de luchthaven en de security een mega grote dildo uit je bagage haalde en je moest uitleggen hoe die daar in kwam.

Wat is je beste herinnering van op tournee te zijn?

Ik denk dat de keer dat we met Bon Jovi op tournee zijn gegaan. Bon Jovi deed een reünietournee na drie jaar en veel van de jaren 80-90 bands wouden niet optreden met hen. En in 2001 hadden zij een comeback album dat het geweldig deed in de USA en wij kregen het aanbod om mee te gaan op tournee. Maar toen wij het aanbod kregen was het album nog niet uit en zij hadden heel veel bands gevraagd die de tournee geweigerd hadden. En wij zaten bij de zelfde booking agent en hadden zoiets van, laten we dat doen. Het zal wel raar zijn want we zijn twee totaal verschillende genres. En toen we op tournee gingen was het waanzinnig, we speelde in basket arena’s voor 20000 mensen. We waren toen nog echt jong en we kregen goed betaald om te openen dus het was echt een avontuur. Wij kwamen op en er zaten mensen in maatpak de krant te lezen. En dan kwam ik het podium op en riep, hey hier is een rock show, gooi die krant weg. Waardoor op de 3de dag de tourmanager kwam zeggen dat ik niet normaal was omdat ik zo riep tegen het publiek (lacht).

Ik zou je graag willen bedanken voor het interview, Chris. En ik zie je straks op het podium!

Categorie: