Interview met Headbangers Balls organisatie

Headbangers Balls organisatie

Geïnterviewde: Jurgen Callens

We hadden een interview met Jurgen Callens die ons wat meer vertelde over het reilen en zeilen van het Headbanger's Balls festival dat dit jaar voor de vijfde keer doorgaat. Dit jaar vindt het festival plaats op een nieuwe locatie in Izegem, zaal De Leest, en dat op zaterdag 6 mei. Alle details in het kalenderevent. Bestel nog snel je ticket, want de voorverkoop gaat vlot! We polsen even bij Jurgen:

Het festival komt dichter met rasse schreden. Benieuwd? Spanning? Andere emoties?

Spannend is het natuurlijk altijd. Vooral omdat we dit keer naar een andere locatie trekken met een grotere capaciteit en alles weer nieuw voor ons is. Spannend ook omdat we veel geïnvesteerd hebben om er iets moois van te maken en spannend ook omdat er dezelfde dag ook wel elders veel te doen is. En dus benieuwd hoe de dag zal verlopen natuurlijk. De laatste twee weken moeten we gewoon nog veel details afwerken, er komt best veel bij kijken en is het belangrijk om alle deadlines te halen.

Wat mogen we verwachten op de editie 2017?

Vooral opnieuw weer veel Belgisch talent. Er staan opnieuw zes plaatselijke bands op de affiche, want we vinden het als festival heel belangrijk om eigen talent ook een platform te geven. Verder zijn we trots op onze buitenlandse bands die we konden strikken ook, want het had best wat voeten in de aarde om deze affiche rond te krijgen. We zijn ook trots dat we konden uitwijken naar De Leest in Izegem, wat echt een heel mooie zaal is met veel mogelijkheden. Het wordt dan ook uitkijken naar de exclusieve shows van Amaranthe en Freedom Call.

Het organiseren van een festival is een zeer tijdrovende job. Wat zijn de leukere en minder leuke taken daarin?

Het is vooral belangrijk dat je zelf een fan bent denk ik. Zowel van de muziek als van het hele gebeuren errond. Er kruipt inderdaad een massa tijd in. Zo beginnen voorbereidingen bijvoorbeeld direct weer na afloop van het evenement en ben je eigenlijk een jaar rond wel bezig. Is het niet met bands zoeken, dan wel met publiciteit, promotie maken, partners aanspreken, dingen opvolgen, vergaderingen, noem maar op. Minder leuk is dat je soms mensen moet ontgoochelen. Van de kant van bands is er namelijk een heel groot aanbod en je kan niet op alles ingaan. Ook niet op veel andere vragen van mensen buiten het gebeuren bijvoorbeeld. En als je met mensen werkt, dan hebben mensen ook vaak wel eens verschillende meningen, maar we geraken er telkens wel weer uit.

Hoe is het idee van het festival feitelijk ontstaan?

Zoals bij de meeste dingen, tussen pot en pint. Oorspronkelijk is dit gestart als een kleinschalige fuif, met een coverband en een dj, maar omdat het zo goed meeviel zijn we het jaar erop meteen iets groter gegaan. Intussen zijn we vijf edities verder en zit er nog steeds progressie in. Maar zoals het nu is, vinden we het wel ok. Het moet ook niet uit zijn voegen gaan barsten en het moet doenbaar blijven voor ons team.

Welke bands moeten we zeker gaan zien, en waarom?

Eigenlijk verdienen alle bands het om door alle bezoekers gezien te worden. We bieden eigenlijk wel een ruim gamma aan met progressieve metal, thrash, altmetal, black, stoner, power metal en dan uiteraard de moderne metal van Amaranthe. Ikzelf ben fan van alle bands die komen, dus een persoonlijke keuze maken is moeilijk, maar uiteraard wil ik van Freedom Call en Amaranthe zeker wel een paar songs meepikken. Het uurschema staat intussen online, dus iedereen kan voor zichzelf al gaan plannen wat hij wanneer wil gaan zien.

Zijn er bands die hun nieuwste werk komen voorstellen?

Wel, Amaranthe’s Maximalism is nog niet zo heel lang uit, en onlangs tourde Freedom Call door Europa met Master Of Light. Hierbij deden ze België echter niet aan, maar nu krijgen hun fans de kans om ze wel live te zien. Ik weet ook dat Immanent Distance aan nieuw werk bezig is en dat misschien ook wel wat andere bands wel eens een nieuw nummer zouden durven uitproberen. We hadden in het verleden al het geluk met enkele primeurs, dus misschien dit keer opnieuw. Thurisaz tourt ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan, dus misschien brengt dit ook verrassingen.

Hoe verloopt de voorverkoop tot nu toe?

Nu gaat het eigenlijk heel hard, terwijl we toch een tijdje op eieren gelopen hebben. Maar het ziet er naar uit dat het opnieuw full house wordt. We garanderen in elk geval niet dat er op 6 mei nog tickets aan de deur zullen zijn.

Is er geen overaanbod van ''underground festivals'' ? We zien er tegenwoordig helaas meer en meer verdwijnen, zeker van de kleintjes.

Eigenlijk moet ik hier voorzichtig op antwoorden, omdat er in feite echt wel heel veel evenementen zijn overal. En ik wens natuurlijk iedereen zijn succes toe, maar het is ook zo dat er veel vergelijkbare affiches zijn, waarop steeds dezelfde bands terugkeren. Dat moet volgens mij een keer fout gaan. Ook moeten organisatoren meer met elkaar praten, want het is jammer dat bijvoorbeeld op een straal van 20 kilometer op dezelfde dag meerdere gelijkaardige dingen doorgaan. Met overleg zou dit misschien beter spreidbaar zijn en interessanter voor alle partijen. Het enige wat wij kunnen doen is heel hard werken, ons best mogelijke programma te presenteren en uitgaan van eigen kracht.

Hoe strikken jullie je headliners?

De headliners heb ik tot nu toe steeds eigenhandig aangesproken. Tot nu toe hebben we bijvoorbeeld nog niet gewerkt met tour packages ofzo. Ik vind het makkelijker werken face to face, zonder veel tussenpersonen. Maar dat zal niet altijd gaan lukken natuurlijk. Met Evergrey vorig jaar regelde ik bijvoorbeeld alles met zanger Tom Englund zelf, net als met de jongens van Vicious Rumors het jaar ervoor en met Izegrim nog eens het jaar ervoor.

Wanneer beginnen jullie met de voorbereidingen en de bandboekingen voor de volgende editie?

Heel waarschijnlijk kort na deze editie. Ik wil nooit te ver vooruit kijken en wachten wat de lopende editie in petto heeft. Voor hetzelfde geld gaan we hard op onze bek en moeten we niet denken aan een volgende editie. Ik heb al wat dingen in gedachten en het zou zomaar kunnen dat volgende keer iets verrassend wordt, maar die plannen zitten voorlopig enkel in ons hoofd.

Waar komt de naam van het festival vandaan? Vooral Balls doet soms wenkbrauwen fronsen!

Wel, die eerste fuif waarover ik al sprak had het logo van het MTV programma Headbangers Ball. Een maat van me is tatoeëerder en die ontwierp voor ons het gekende logo voor onze affiches. En omdat we vonden dat echt plagiaat niet kon, was de link naar ons logo snel gelegd. Headbangers, zowel mannen als vrouwen, durven nogal wel eens ‘balls’ te hebben. En zoals in de Accept song gaan die soms ook al eens tegen de wall, haha.

Wie zijn de bikerchicks die poseren op de affiche?

Ik heb wat bevriende tattoomodellen die steeds bereid zijn om, als ik het heel lief vraag, eens te komen poseren. Dit jaar zijn het Femke Fatale, Jessica Juttens, Raven Rotten, Noor Neels en Eline Enasni geworden. Hun foto’s gebruiken we steeds tijdens de hele campagne, ook voor elke bandaankondiging online bijvoorbeeld. Zo komen zij wat in de picture en hebben wij telkens ook weer eyecatchers. Een formule die we al sedert de tweede editie toepassen eigenlijk. De presentatie is opnieuw in handen van Deeze Beeze, die de vorige edities de posters sierde.

Wat zijn tot slot de toekomstplannen, heb je hier al zicht op?

Zoals gezegd, de toekomst ligt op 6 mei, en daarna zien we wel verder. Het is een druk jaar geweest, en ik denk dat bij het hele team de stoom er even van mag dan. Als alles meevalt, dan komt er een volgende editie. Hopelijk kunnen we dan ook weer rekenen op al onze partners, sponsors, bezoekers en het voltallige team van vrijwilligers natuurlijk.

Bedankt alvast voor de exposure!

Categorie: