Interview met Jennifer Haben van Beyond The Black

Artiest: Beyond The Black

Geïnterviewde: Jennifer Haben

Label: Napalm Records

Op 19 juni 2020 releaset de Duitse symfonic metalband Beyond The Black hun vierde album 'HØRIZØNS'. Wij kregen alvast de kans om met frontvrouw Jennifer Haben te spreken over het nieuwe album.

GigView: “Hallo Jennifer! Bedankt om met ons een interview te hebben over het nieuwe album van Beyond The Black 'HØRIZØNS'! Allereerst wil ik je feliciteren met het uitbrengen van je vierde album met de band. Ik heb niet de mogelijkheid gehad om vooraf het volledig album te beluisteren, maar de reeds uitgebrachte singles klinken alvast veelbelovend voor de rest van het album! Ik stelde mij de vraag wat het idee is achter de titel van het album 'HØRIZØNS'. Wat kan je ons nog meer vertellen hierover?”

Jennifer Haben: "Eerst en vooral bedankt om mij te vertellen dat je de nummers die we al hebben uitgebracht leuk vindt, want we zijn echt heel trots op het nieuwe album. Ik ben er persoonlijk vooral heel erg trots op, dus ik vind het geweldig om te horen dat mensen het leuk vinden.
Om terug te gaan naar de titel van het album 'HØRIZØNS'. Toen we begonnen met het schrijven van dat album, besloten we iets persoonlijks toe te voegen aan onze muziek. We wilden dus vrij zijn van alles wat we vroeger deden en gewoon onze geest verruimen en uitzoeken wat we nu wilden doen. Voor ons voelde het aan als het krijgen en bereiken van nieuwe horizonten. Het is nog steeds melodieuze metal. Het lijkt nog steeds op wat we eerder hebben gebracht, maar we voegen zoveel nieuwe dingen toe aan dit album en dit zijn onze nieuwe horizonten."

beyond the black horizons album coverart

GigView: “Dat klinkt als een geweldig idee achter het album om het geheel een persoonlijke toets te geven. Net omdat het op een meer persoonlijke manier is geschreven, was het dan voor jullie gemakkelijker om dit album te schrijven in vergelijking met je vorige album? Dit is je tweede album met een bijna compleet andere bezetting. Ik kan mij voorstellen dat je beter op elkaars sterke punten en creatieve ideeën bent afgestemd?”

Jennifer Haben: "Inderdaad. Als je een bijna volledig nieuwe band bij elkaar krijgt, krijg je nieuwe persoonlijkheden en moet je ook zoeken naar iets unieks. We hebben geprobeerd ons geluid op dit album een beetje te veranderen ten opzichte van het vorige. We hadden veel meer tijd om het te schrijven dan het album 'Lost in Forever'. Toen hadden we geen tijd om met muziek te experimenteren. Deze keer hadden we 6 maanden de tijd om ideeën op te schrijven en te experimenteren met muziek en teksten die misschien niet op het nieuwe album zouden verschijnen. Op die manier hebben we het liedje Misery geschreven. 'Misery' was het eerste nummer dat we afmaakten, omdat we wisten dat het zo anders was dan wat we eerder deden. Dat nummer gaf ons de mentaliteit 'Als we dat kunnen doen, kunnen we alles doen'. Dat is de reden waarom we dat hebben geschreven. Om alles uit onze geest te bevrijden. We waren het er samen over eens om dat nummer uit te brengen als onze eerste single om misschien hetzelfde te zien in de reacties van onze fans, zoals 'Oké, ik kan niet zeggen wat ik kan verwachten van die band, omdat dit nummer totaal anders is dan hun vorig werk.' Dat is iets wat ik zelf echt leuk vind bij andere bands. Ik was er vrij zeker van dat veel mensen die verandering niet leuk zouden vinden. Toch was ik verbaasd hoeveel mensen open genoeg waren om het liedje en de boodschap erachter meteen te begrijpen. Het uitbrengen van dat nummer was echt interessant."

GigView: “Met dit nieuwe album vroeg ik mij af wie het meeste betrokken was bij het schrijven ervan en wat er nieuw was aan het opnemen ervan in vergelijking met eerder werk.”

Jennifer Haben: "Nou, wat nieuw was, is dat we een volledige bandsessie hadden waarin we samen waren en dat hebben we niet eerder gedaan. Op het vorige album was ik meestal betrokken bij het schrijven van het album, samen met Chris en Stefan en producers uiteraard. Destijds wilden we het risico niet nemen om te veel ideeën van te veel leden in onze nummers te verwerken. Zoals ik al eerder zei, nu hadden we de tijd en het idee 'Kom op, laten we het gewoon doen en als we iets creëren wat uiteindelijk niet op het album eindigt, is het niet zo dat we kostbare tijd hebben verspild'. Het was geweldig om zo te werken, want Misery en Paralysed werden gecreëerd tijdens zulke bandsessies. Op dit album zijn het ook nu weer Chris, Stefan en ik die meestal achter het schrijven van de nummers zitten."

GigView: “Ik zag op een Instagram livestream dat jij en Chris onthulden dat jullie beiden het nummer Marching On schreven. Ik heb het nog niet kunnen beluisteren, maar wat kun je over dat nummer vertellen?”

Jennifer Haben: "Wat ik over dat liedje kan verklappen is dat Chris veel zal zingen op dat nummer en dat hij heel goed zingt."

GigView: “Nu we het over de verschillende nummers hebben, als je de volledige tracklist van het album bekijkt lijkt het wat op een soort conceptalbum over menselijke gevoelens en misschien persoonlijke worstelingen. Was dat de richting die je voor het schrijven van de nummers in gedachten had, of was dat thema op natuurlijke wijze met alles verbonden?”

Jennifer Haben: "Wat je moet weten over dit album en zijn teksten was dat wij vooral de bedoeling hadden om hun boodschap op een positieve manier te brengen. Ik ben een super positieve persoon en ik ben elk jaar positiever. Met elke slechte situatie die ik ervaar probeer ik er positief over na te denken. Het hele album gaat over jezelf vinden, het vinden van iets nieuw in de band en er achter komen dat niemand je in je echte leven kan vertellen wat je moet doen. Van dat idee kunnen we naar een nummer op het album gaan dat Human heet. Dat nummer gaat over het feit dat jij en iedereen uiteindelijk moet sterven en dat we moeten beslissen hoe ons leven zal verlopen. We kunnen elke dag beslissen wat we doen. En het is belangrijk om te weten dat niemand je kan vertellen wat je moet doen en wat je niet moet doen. Dat standpunt was voor mij super belangrijk en dat zie je op het hele album."

GigView: “Dat is een zeer mooie bedoeling om goede en positieve vibraties over te brengen aan je fans.”

Jennifer Haben: "Ja, vooral in deze tijd. Natuurlijk wisten we niet dat dit allemaal zou gebeuren dit jaar. Ik denk dat je in deze tijden positieve teksten nodig hebt, positieve muziek. Ik hou ervan om elke positieve emotie in ons werk te krijgen."

GigView: “Zoals ik al eerder heb gezegd, heb ik alleen singles gehoord die zijn uitgebracht en ik vroeg mij af of er ook ballad nummers op het album stonden zoals Love's A Burden of Unbroken ?”

Jennifer Haben: "Er staan zeker zulke nummers op het nieuwe album. Dat is echt een onderdeel van Beyond The Black. Ik hou gewoon van het zingen van ballad nummers en ik denk dat dit nooit zal verdwijnen. Het is een van die dingen van de band die je niet kunt veranderen. Je kunt in een muzikale richting veranderen als het gaat om up-tempo nummers, je kunt nummers meer elektronisch doen klinken. Maar als ik denk als het op ballades aankomt, dan ga ik altijd naar gewoon organisch materiaal, zoals piano of akoestische gitaar. De nummers I Won't Surrender en Out Of The Edge zijn ballades."

GigView: “Staat er een bepaald favoriet liedje voor jou op het album?”

Jennifer Haben: "Ik zou zeggen I Won't Surrender, maar niet omdat het een ballade is. Dit was een van de liedjes waarvan ik niet verwachtte dat ik ze zou schrijven. Dat klinkt gek, maar eigenlijk wilde ik toen ik die sessie binnenkwam een up-tempo nummer schrijven en het bleek een ballad te worden. Toen we dit album begonnen te schrijven, wilden we meer van die verandering en persoonlijke ontwikkeling en alle dingen die we de afgelopen jaren voelen, presenteren. Ik denk dat I Won't Surrender een nummer is over een gevoel dat ik in 2016 had toen ik de enige overgeblevene was van de oorspronkelijke line-up. Ik voelde mij slecht en had een periode dat ik dacht 'Ik kan niet meer naar mijn eigen muziek luisteren'. Ik wilde eigenlijk niet over dat moment schrijven, omdat ik dacht "Oké, dit is het verleden. Ik hoef hier niet meer over te praten." Ik wist ook dat ik de vraag in interviews zou krijgen of ik een liedje over dat moment zou schrijven. Maar uiteindelijk betekende dit liedje zoveel voor me, dat het voor mij als een verrassing kwam. Het was zo persoonlijk voor mij dat ik het op het album moest hebben. Dus dat is de reden waarom I Won't Surrender misschien wel mijn favoriete nummer is."

GigView: “In 2016 hebben jullie een grote tournee gedaan als supportband voor Scorpions. Hoeveel invloed heeft dat op jullie carrière en publiciteit gehad? Scorpions is niet je alledaagse band waarmee iedereen een kans krijgt om te touren.”

Jennifer Haben: "Ja, het was gek om die tournee te spelen om eerlijk te zijn. Ik had daar niets van verwacht. Ik was helemaal niet mezelf toen we die tournee deden (lacht). Ik wist dat Scorpions' publiek niet het meest geschikte publiek was voor Beyond The Black. Ik denk dat veel mensen het leuk vonden wat we deden, maar Scorpions is een ander soort muziek. Die tournee was een geweldige gelegenheid om mensen te laten zien dat Beyond The Black bestond. Ik denk dat het toeren met Within Temptation veel meer impact had op onze fans. Het was geweldig om met Scorpions te touren, vooral om Klaus Meine te leren kennen. We hebben samen een interview gedaan en hij was zo aardig. Het leek alsof we buren waren, het voelde zo normaal, zo vertrouwd. Dat was geweldig om te ervaren en dat had natuurlijk ook een impact op mij persoonlijk. Het voelde zo goed om te merken dat hun status als grote band die al zoveel jaren over de hele wereld toert hen niet in de weg stond om een zeer positieve connectie op te bouwen met ons, een band die nog niet zo lang haar eerste grote stappen in de muziekwereld zet. Het is altijd gek om te kunnen zeggen als band: 'Ja, we waren de supportband voor Scorpions'."

GigView: “Binnen enkele maanden ga je op tournee met Amaranthe. Hoe hard kijk je uit naar die tournee na de samenwerking met Elize Ryd voor een van je nieuwe nummers? Ga je Wounded Healer brengen tijdens de tournee?”

Jennifer Haben: "We kijken echt uit naar de volgende tournee! Wij, Beyond The Black, zullen de hoofdact zijn op de tourdata in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en zij zullen de hoofdact zijn op de andere data op de tournee. Het zou geweldig zijn om Wounded Healer live uit te voeren. Dat was een van de zaken waar ik aan dacht toen ik Elize Ryd vroeg om een samenwerking te doen. Ik hou echt van haar stem. Ze is echt geweldig. Ik luister altijd naar Amaranthe als ik aan het sporten ben. Ik hou van hun muziek en haar stem. Ik was superblij toen ze zei, 'hé, ja, laten we dit samen doen!' Onze samenwerking met Elize Ryd voor Wounded Healer bleek heel succesvol. We zijn erg blij met het resultaat. Ik hoop zeker dat we het samen live zullen kunnen brengen."

GigView: “Wat zie je verder voor de toekomst met de band? Wat wil je als band nog bereiken? Je hebt bijvoorbeeld op Wacken Open Air gespeeld. Dat is al een zeer grote prestatie.”

Jennifer Haben : "Ja, het is verbazingwekkend om al deze dingen te kunnen doen. Ik denk dat we nu vier keer op Wacken Open Air hebben gespeeld en al die mooie mogelijkheden van de afgelopen jaren gebeurden zeer spontaan. We doen gewoon waar we van houden en we proberen een volgende stap te zetten. Het zijn onze grote droomplannen en onze hoop om de wereld rond te kunnen reizen en de mogelijkheid te hebben om genoeg geld te verdienen zodat we de kans hebben om op eigen houtje de wereld rond te kunnen reizen. Het zou geweldig zijn om naar landen te kunnen gaan die we nog nooit eerder hebben gezien. Dat is wat we momenteel in gedachten hebben."

GigView: “Mensen zeggen nu al dat jullie de volgende Within Temptation zijn... Ook wij hopen dat jullie de komende jaren in staat zullen zijn om groter te worden en meer fans te krijgen en om gezien te worden als een geweldige band om voor grote mensenmassa's te spelen.”

Jennifer Haben: "Ja, het zou geweldig zijn om in de toekomst al onze fans van over de hele wereld te kunnen zien. Dat is echt ons doel en we kijken er nu al naar uit om voor zoveel mensen te spelen aan het eind van het jaar."

Categorie: