Interview Mozes and the Firstborn: Melle Dielesen

Artiest: Mozes and the Firstborn

Geïnterviewde(n): Melle Dielesen

Interview afgenomen op: Best Kept Secret 2013

Label: Top Notch

De Eindhovense band Mozes and the Firstborn stond op zaterdag 22 juni op stage TWO van het Best Kept Secret festival. Wij hadden het genoegen om de zanger van de band, Melle Dielesen, te interviewen.

Goeiemiddag Melle, bedankt dat ik in naam van Festivalblog.be jou mag interviewen vandaag.

Graag gedaan.

Proficiat met jullie optreden vandaag, wat vond je er zelf van?

Ik vond het heel cool. Ik wist eigenlijk niet wat ik er van moest verwachten want ik zag het podium voor dat de festivalweide open ging, en ik dacht van: wow, fuck, dit is groot man. Ik was heel blij dat de tent helemaal vol stond en ik dacht dat het publiek tijdens het optreden wel in de stemming zat.  

Ja, dat vond ik ook. Was dit het grootste podium waar je ooit opgetreden hebt?

Ik denk wel dat we al op iets grotere podia gespeeld hebben voor meer mensen, maar dit is wel de eerste keer dat het echt voelde alsof we voor een groot publiek stonden. We hebben eerder al op het Bevrijdingsfestival (in Haarlem) gespeeld, op het hoofdpodium. Maar ik had het idee dat nu op dit festival, waar mensen echt wel voor de muziek komen, echt wel stonden op te letten. (hij verbetert zich snel) Niet dat de mensen op het Bevrijdingsfestival niet stonden op te letten.

Haha, ja ik snap het. De andere bandleden zijn op dit moment een dj-set aan het afwerken op stage FOUR. Is dat eenmalig of doen jullie dit vaker?

Eum, neen, dit is de eerste keer dat we echt op een festival moeten draaien. Maar ikzelf vind het wel leuk om een interviewtje te doen. Want als we met z’n allen draaien dan kan je toch maar een of twee nummertjes voor jezelf draaien. Je kunt niet echt iets opbouwen.

Gaan jullie vanavond nog naar een bepaalde band kijken?

Wat ik eigenlijk heel graag wilde zien was Iceage. Maar dat zal niet meer lukken (Iceage heeft moeten afzeggen wegens ziekte). Jacco Gardner komt in zijn plaats, wat natuurlijk ook heel tof is. Maar dat is toch iets compleet anders. Ik was dus wel heel erg benieuwd naar de show van Iceage want onze gitarist is een enorme fan en hij heeft mij al eens laten horen. Dat soort muziek ken ik niet heel erg goed, maar hij zei dat het zo’n nare sfeer is dat het bijna niet leuk meer is. Dus ik was dus heel benieuwd hoe dat zou zijn. Verder zou ik graag Thomas Azier zien, ook een Hollander. Ik heb nog nooit een hele show van hem gezien. Swans wil ik ook graag zien, maar deze zijn nu bezig. Tot slot Wavves, die heb ik al vaker live gezien. Maar ik ben heel benieuwd hoe het nu gaat met de nieuwe plaat. Ik ben er zelf niet helemaal ondersteboven van, maar wel van de eerste drie platen. En voor de rest laat ik mij verrassen.

Hoe is Mozes and the Firstborn ontstaan? Hoe is het allemaal begonnen?

Vier jaar geleden, toen heb ik geluidstechnieken gestudeerd in Londen. Daar heb ik een band gehad, maar de combinatie onderwijs-band begon mij wat tegen te steken. Ik wou eigenlijk een band beginnen en daar vol voor gaan. Dan ben ik terug gegaan naar Nederland. Guus, onze tourmanager, die had mij in contact gebracht met Raven (de drummer). Die belde mij snel op, en die vroeg of we eens niet een keertje konden samen spelen. Ik vond het goed en dan zijn we in de kelder bij mijn moeder samen gaan spelen. De tweede keer dat we elkaar zagen zijn we meteen op gaan nemen.

Zo snel al?

Ja, dit moet zo een beetje de filosofie worden. Toen hebben wel heel snel Corto (de bassist) gebeld. Die kende ik al van de middelbare school. Die is er toen bijgekomen, en later Ernst (de gitarist) al laatste. Die speelt nu toch al anderhalf jaar bij ons. Eigenlijk is Guus de link naar iedereen. We zijn gewoon een groep vrienden die samen muziek maken, wij hebben heel veel plezier en wij hebben natuurlijk onze ambities. Maar uiteindelijk gaat het plezier wel voorop.

Van waar komt eigenlijk jullie groepsnaam?

De bandnaam was al lang voor de band begonnen was al bekend. Ik was als kind echt fan van de film Prince of Egypt. Ik heb de film wel twintig keer gezien. Een van de zeven plagen in Egypte was dat de eerstgeborene moest vermoord worden. En dat heeft zo’n diepe indruk op mij achter gelaten.

Wie schrijft er de nummers?

Ik schrijf de basis...

...En de rest vult een beetje aan?

Ja, precies. Toen we aan onze plaat gingen werken, hebben we er heel lang over nagedacht met welke producer we wouden samen werken. We hebben heel wat gesprekken gehad, maar uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Michel Schoots, de drummer van Urban Dance Squad. Hij was de eerste die zei dat hij niets aan ons geluid wou veranderen of op de manier hoe we opnemen,... Maar hij herbekeek hoe we nummers met z’n allen kunnen aanpakken. Want in het begin was het zo dat ik een demo opnam, en dat was ongeveer wat we speelde. Michel kwam tussen ons, op een positieve manier, en hij brak het open. En nu heeft iedereen zijn eigen invulling. Het was voor mij in het begin super eng, want je hebt je eigen idee en heb je hebt je hele gevoel er in gelegd. En dan moet je daar plots op een andere manier naar kijken.

Zijn er al plannen voor een tweede plaat? Zijn er al bepaalde nummers?

Als we niet spelen, dan probeer ik thuis wel zo veel mogelijk te schrijven. Of ik zit op de fiets en dan denk ik van: ‘hey, dit is iets’. Ik vind dat je ideeën moet vangen op het moment dat je ze krijgt. En dan later probeer ik dat uit te werken op gitaar.

Jullie grootste hit, I Got Skills, is dat gebasseerd op iemand zijn leven?

Het is heel moeilijk om over I Got Skills iets te zeggen. Het is begonnen toen ik bij een van mijn beste vrienden thuis was. Zijn moeder houdt wel wat van zweverige muziek en ze neemt niet alles even serieus. Ze legt soms voor de grap wat mantra cd’s op in de auto. En we probeerde dat bij hem thuis dan na te spelen, maar dat lukte niet helemaal. En dat is dan eigenlijk I Got Skills geworden. Als ik er op terug kijk is het zoiets van: “kijk, we kunnen het wel. We hebben de ‘skills’ om jullie te overtuigen”. En de rest dat we erbij hebben toegevoegd klonk gewoon goed. Het hoeft niet altijd iets te betekenen.

Naar welke bands kijken jullie op? Hebben jullie je op een bepaalde band gebaseerd tijdens het maken van jullie muziek?

Jazeker, tijdens de opnames zijn er heel veel bands gebruikt als uitgangspunt qua geluid en songwriting. Maar natuurlijk mogen we daar ook niet te ver in gaan want het moet een beetje ‘eigen’ blijven. Welke band een hele belangrijke inspiratiebron voor mij is Nirvana. Toen ik een jaar of 13 was hoorde ik het voor het eerst Nirvana, en dat is mij altijd bijgebleven. Daar luister ik nog steeds redelijk vaak naar. Het is de aanzet geweest voor mij om gitaar te gaan spelen en ook te gaan zingen. Toen ik op mijn gitaar aan het spelen was zei mijn moeder op een gegeven moment: ‘Als je er nu gaat bij gaat zingen, dan betekenen die akkoorden ook nog wat’.

Wat is het grappigste dat je al meegemaakt hebt tijdens jullie tour?

Haha, deze vraag heb ik al vaker gehad. De band wordt er bijna een beetje ziek van als ik het terug begin te vertellen. Maar het is wel de moeite waard. We hebben twee weken als voorprogramma van Two Gallants gespeeld, en de derde show die we speelden was in Zürich, Zwitserland. Er was een gast en die was heel erg enthousiast over ons. Hij beluisterde onze plaat de hele dag lang en keek heel erg uit naar ons live optreden. Dus we moesten ons wel bewijzen tijdens de set. Tijdens de intro sprong ik ontzettend enthousiast naar de andere kant van het podium, maar ik struikelde over een hele dikke zwarte kabel. Toen botste ik tegen de monitor van de bassist en viel ik zo van het podium af recht op mijn gezicht. Ik zag de mensen op de voorste rij toen denken of dit bij de show hoorde of niet. Wij hebben toen gewoon het nummer afgemaakt en ben ik terug het podium opgesprongen. Langs de ene kant voelde ik er mij wat ongemakkelijk bij, maar langs de andere kant hoort dit er allemaal bij.

Wat vindt je het leukste. Op een festival spelen of liever een kleine concertzaal?

Het is een heel diplomatiek antwoord, maar het is allebei super leuk. Uiteindelijk zijn we begonnen door in heel kleine cafeetjes, clubs en feestjes te spelen. Dat is voor ons heel dankbaar geweest want op die manier hebben we onszelf een beetje omhoog kunnen werken. Maar het is ook heel vet om op dit podium te mogen spelen vandaag. Het is een hele ervaring. Het leuke aan een groot podium is dat je veel beweegruimte hebt. Als ik niet hoef te zingen dan ben ik graag in beweging. Maar het is natuurlijk ook leuk om in een kleine club te spelen waar je weet dat die groep mensen er helemaal voor gaat. Het is beide interessant om te leren hoe je er mee moet omgaan.

Een festival is compleet anders. Mensen willen interactie, ze willen klappen. Terwijl in een zaal komen mensen misschien rechtstreeks van hun werk en komen ze er voor de muziek. Dan moet je jouw set een beetje opbouwen. Maar ik vind het allebei zeer leuk.

Zijn er nog concerten gepland in België komende maanden?

We gaan op de Gentse Feesten spelen, wat super vet is  (In de Kinky Star Club op vrijdag 26 juli).Verder staan we nog op Weitjerock in Ijzendijke (op zaterdag 27 juli).

Dit zijn leuke festivals, en zijn er ook clubconcerten gepland?

Neen, niet meteen. Maar we willen heel graag in België spelen. Onze bassist die studeert in België, in Antwerpen. En we hebben daar al wat gespeeld, in de Trix onder andere.

We hebben eens gespeeld in Scheldapen, en dat was echt super vet. We zouden eigenlijk buiten in een tent spelen, maar het was best wel slecht weer. De tent was ook net iets te groot, dus hebben we gevraagd of niet binden konden spelen. Ons maakt het helemaal niet uit of we daar geen PA hebben. Als we maar een microfoon en versterkers hebben lukt dat allemaal. Het ging toen helemaal los en dat was een van de vetste shows die wij ooit hebben gespeeld.

Kan je Mozes and the Firtborn in 3 woorden beschrijven?

(denkt heel lang na) Ambitieuze leuke vriendenband

Tot slot, met welk Belgisch biertje kunnen we je een plezier doen?

Jupiler is een goed biertje om de hele avond te drinken. Ik ben ook wel een grote fan van La Chouffe. Maar daar moet ik met uitkijken. Als La Chouffe het biertje van de dag gaat worden, dan loopt het mis. Je moet het heel erg onder controle houden.   

Daarover zal ik je zeker niet tegenspreken. Bedankt voor het interview!

Categorie: