Interview Nemesea

Op het Rommelrock festival in Maasmechelen-Eisden had Festivalblog een tweede interview met Nemesea (lees hier het eerste). Zoals vorige keer stond Manda Ophuis (zangeres) ons te woord, maar deze keer kwamen ook Hendrik Jan de Jong (gitarist) en Lasse Delbrugge (toetsenist) aan het woord.

Hoe gaat het ermee? Blij om hier op Rommelrock te kunnen spelen?

Manda: Ja, hartstikke leuk! Het festival lijkt een succes geworden, dit jaar wordt het groter aangepakt dan vorig jaar en de sfeer is hier wel leuk, dus ja.

Vorig jaar waren jullie hier ook. Hoe was het optreden toen, kan u ons daar iets meer over vertellen?

Manda: Ja, dat was vlak voor de release van het nieuwe album. We hebben toen nog niet veel nieuwe nummers gespeeld, vooral vorige nummers. Dat was toen wel met een aantal nieuwe nummers, wat altijd erg spannend is als je dat doet live.

Nemesea lijkt met ‘The Quiet Resistance’ opnieuw in de startblokken te zitten, nog meer dan voorheen. Wat is jullie mening hierover?

Manda: Met de vorige twee albums hebben we bijna alles zelf gedaan en dat ging eigenlijk wel goed. Maar nu heb je toch heel wat hulp van een label en dat merk je wel. Die kunnen toch nog wel heel wat meer met een album dan jij in je eentje.

Hoe zijn jullie bij Napalm Records terecht gekomen?

HJ: Wij zijn zelf gevraagd, we kregen een mailtje en zo ging dat, haha.

Manda, heeft u naast Nemesea nog andere bezigheden in de muziekwereld, zoals zijprojecten of gastvocalen?

Manda: Nee, ik ben wel met het nieuw album dit jaar bezig, maar verder nog niets dat ik zou willen of kunnen zeggen.

Wat staat er na Rommelrock nog zoal op het programma?

Lasse: Gothic fantasyfair! En nog een paar festivals, nog Spijkerpop festival en Brainstorm enzo.

Dus nog geen clubshows?

Lasse: nee dat niet.

Voorlopig nog geen andere Belgische datum? De cancel op MFVF zal immers voor heel wat fans een domper geweest zijn. Willen jullie daar misschien iets over kwijt?

Manda: We hebben een bericht gedaan op de website, verder kunnen we daar niet veel meer over zeggen of er aan doen.

HJ: Dat lag een beetje buiten ons eigenlijk, het zat gewoon vast. Het was uiteindelijk gewoon onmogelijk om daarheen te gaan.

Wat vindt u van andere female fronted bands?

Manda: ik vind die best wel leuk. Mijn voorkeur moet ik eerlijk zeggen, gaat wel uit naar meer Amerikaanse bands, zoals Evanescence.

Is dat ook uw persoonlijke muzieksmaak of gaat dit veel verder dan dat?

Manda: Nee, die ligt veel breder. Ik hou heel hard van pop muziek, ik luister af en toe naar klassieke muziek, eigenlijk naar heel veel. Als de muziek goed in elkaar zit gewoon.

HJ: Bij heel de band ligt dit ontzettend breed, ook qua smaken vooral.

Lasse: Ja dat is wel zo. Bij de band ook, dat komt een beetje van onszelf. We maken continu ontwikkelingen door. Hier een beetje van, een beetje van dat, … Dat vormt onze muziek, onbewust komt dit tot stand als het ware. We willen ons ook niet vastleggen aan een bepaald iets.

Welke bands op deze editie van Rommelrock zou u graag willen zien bijvoorbeeld?

Manda: De band voor ons zou ik eigenlijk wel willen zien, Sin7sinS, al veel van gehoord.

HJ: Ja en Grave Digger ook, ik ben heel benieuwd.

Manda, heb je ooit al de drang gevoeld om een instrument te spelen in plaats van enkel te zingen?

Manda: Nee dat heb ik nog niet gehad. Ik ken wel wat van basgitaar en speel een heel klein beetje piano. Ik heb vroeger wel dwarsfluit gespeeld, dat wel maar om in een band te spelen, neen dat niet *lacht*. Dat is ook niet nodig, ik heb een heel goeie gitarist en een goeie toetsenist hier bij ons *kijkt links en rechts*

Wat is voor jullie een goed optreden met Nemesea?

HJ: dat is vooral de sfeer on stage eigenlijk. Strak spelen, een goed samenspel. Goed spelen en lol trappen.

Lasse: Ook met het publiek natuurlijk, als die wat meedoen. Samen maken we er wel iets fijn van.

Herkent u de mensen die regelmatig naar uw optredens komen, vooral degenen die steeds voor een plaats op de eerste rij gaan?

Manda: Ja, er zijn wel een paar trouwe fans die steeds terugkeren.

Lasse: Een Duitser ook, vandaag is hij er ook weer denk ik. Telkens met een shirtje van ons aan, elke keer komt hij weer terug.

Waar treedt u het liefst op, in een zaal of op een festival?

Manda: Dat is heel verschillend. Een clubshow die je zelf headlined, dat is natuurlijk echt leuk, dat de mensen speciaal voor jou naar daar komen. Dat ik vind wel heel bijzonder. Maar met een festival, daar bereik je toch wel meer mensen mee. De sfeer is ook gewoon compleet anders, ik heb niet meteen een voorkeur.

Omdat jullie hier nu de tweede keer op een rij staan, is dat door de organisatie zelf gevraagd? Hebben jullie daar zelf iets op te zeggen?

Manda: Nee, dat gaat allemaal via onze booking. Zij regelen alles.

Zullen we Nemesea ook op Rommelrock 2013 te zien krijgen?

Lasse: In de toekomst kijken kunnen we niet, dus we zien wel. Het zal een beetje afhangen van wanneer het volgende album uitkomt. Of dat later is dan de zomer zeg maar, dan zal dat waarschijnlijk niet zo zijn. Het hangt er van af.

Jullie zijn dus nu al bezig met nieuw materiaal te schrijven. Kan u daar iets meer over zeggen?

Lasse: het is nog heel erg in het beginstadium. We hebben een beetje een mix proberen te maken tussen nieuwe dingen en wat we spelen en nu weten we wel heel duidelijk in welke richting we willen gaan.

Als afsluiter, kan je Nemesea in drie woorden beschrijven.

Manda: oh, dat is moeilijk…

HJ: een one-liner! *lacht*

Manda: female fronted rock.

Lasse: female fronted rock, ja maar dat is zo moeilijk om slechts in één twee drie woorden te beschrijven. Het is veel meer, een beetje een mengeling, onze muziek.

HJ: Dat maakt het duidelijk interessant. Dat komt ook omdat onze muzieksmaak heel breed is. We zitten niet in ons eigen hoekje, we proberen van alles uit.

Dank je voor het interview!

Ook de show van Nemesea op Rommelrock was een succes, lees de review ervan hier.

Categorie: